Το Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim ανακοίνωσε πως επιστρέφει έναν πίνακα ζωγραφικής του γερμανού εξπρεσιονιστή Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ, στους κληρονόμους του Εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Άλφρεντ Φλέχταϊμ.

 

Το Ίδρυμα διεξήγαγε διετή εκτεταμένη έρευνα για να αποκαλύψει την ιστορία και τη διαδρομή του πίνακα «Οι Πυροβολητές» (Das Soldatenbad) που φιλοτεχνήθηκε το 1915.

 

Η έρευνα δείχνει ότι ο Φλέχταϊμ αποχωρίστηκε το έργο μετά από μια αντισημιτική εκστρατεία εναντίον του στη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία.

 

Το έργο ανήκε στον εβραϊκής καταγωγής έμπορο που έζησε στη Γερμανία, μέχρι το 1933. Όταν έφυγε από τη χώρα εν μέσω απειλών από τους Ναζί, μετέφερε προηγουμένως τον πίνακα στο σπίτι της ανιψιάς του.

 

Εκείνη ωστόσο αυτοκτόνησε τη νύχτα που αναμένονταν να μεταφερθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Ο Κουρτ Φελντχόισερ, μέλος του ναζιστικού κόμματος, απέκτησε το έργο το 1938. Το 1945, τη χρονιά που σκοτώθηκε, ο πίνακας άλλαξε και πάλι χέρια και πέρασε στη μητέρα του, η οποία με τη σειρά της τον απέστειλε στη γκαλερί Weyhe στη Νέα Υόρκη.

 

Ένα ζευγάρι αγόρασε από εκεί το έργο το 1952 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το δώρισε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο το στη συνέχεια το μεταβίβασε στο ίδρυμα Guggenheim το 1988 με αντάλλαγμα άλλα έργα.

 

Σε μια δήλωση, ο Μάικλ Χάλτον, ένας εκ των κληρονόμων του έργου είπε: «Η επιστροφή είναι μια αναγνώριση και απόδοση σεβασμού απέναντι στα δεινά των οικογενειών των ναζιστικών θυμάτων».

 

«Το Ίδρυμα Guggenheim ήταν υποδειγματικό στην εκπλήρωση της υπόσχεσης για επιστροφή κλεμμένων έργων», πρόσθεσε.

 

Ο Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ, ο διευθυντής του Guggenheim, είπε ότι το μουσείο είχε πεισθεί ότι ο πίνακας έπρεπε να επιστραφεί και ήταν καθήκον τους να το κάνουν.