Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Man Booker

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο λογοτεχνίας Man Booker Facebook Twitter
1

Δύο μυθιστορήματα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων περιλαμβάνονται στην τελική λίστα των έξι υποψηφίων για το βραβείο Man Booker 2018, που απονέμεται στο καλύτερο έργο μυθοπλασίας, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Το «The Long Take» του Σκοτσέζου ποιητή Ρόμπιν Ρόμπερτσον, «προσφέρει μια μοναδική λογοτεχνική φωνή και φόρμα», λέει η κριτικός και συγγραφέας Ζακελίν Ρόουζ, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Ο Ουόκερ, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θύμα μετατραυματικού στρες, αδυνατώντας να επιστρέψει στην αγροτική περιοχή απ΄όπου κατάγεται, αναζητεί καταφύγιο και ανωνυμία στην πόλη, μια αφήγηση σε στίχους και εικονογραφημένη με φωτογραφίες.

Ένα άλλο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα έφθασε στη βραχεία λίστα των βραβείων. Πρόκειται για τη Βρετανίδα Ντέιζι Τζόνσον η οποία, σε ηλικία 27 ετών, είναι η πιο νέα φιναλίστ για το βραβείο Man Booker.

To «Everything Under» ανακαλεί τις παιδικές αναμνήσεις της Γκρέτελ, η οποία ζούσε σε μια φορτηγίδα με τη μητέρα της, προτού η τελευταία την εγκαταλείψει. «Μια σύγχρονη παραλλαγή του Οιδίποδα του Σοφοκλή», σύμφωνα με τη Σκοτσέζα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Βαλ Μακντέρμιντ, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί και μία Καναδή περιλαμβάνονται στους έξι φιναλίστ, στους οποίους συγκαταλέγονται τέσσερις γυναίκες.

«Ο καθένας εξερευνά την ανατομία της οδύνης», υπογράμμισε ο φιλόσοφος Κουαμί Άντονι Άπιαχ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. «Όμως υπάρχουν επίσης στον καθένα στιγμές ελπίδας.»

Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στο κέντρο του «The Overstory» του Αμερικανού Ρίτσαρντ Πάουερς, «ένα μυθιστόρημα για τα δέντρα και τους ανθρώπους που τα καταλαβαίνουν», «η οικολογική εποποιία της χρονιάς και ίσως της δεκαετίας», σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα και μέλος της κριτικής επιτροπής Λιν Σάπτον.

Όσο για την Αμερικανίδα Ρέιτσελ Κούσνερ, πέρασε κάποιο καιρό στη φυλακή για να γράψει το «The Mars Room», η ηρωίδα του οποίου είναι μια πρώην στριπτιζέζ η οποία έχει καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια.

Το «Milkman» της Άνα Μπερνς, που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, διερευνά τη πανταχού παρούσα βία της περιόδου των Ταραχών στην Ιρλανδία από τη σκοπιά μιας νεαρής γυναίκας.

Στο «Washington Black» της Εζί Εντουγκιάν, ένας 18χρονος νεαρός ανακαλεί την παιδική ηλικία του ως σκλάβος σε μια φυτεία των Μπαρμπέιντος και τη φυγή του προς την ελευθερία. Είναι η δεύτερη φορά που η Καναδή συγγραφέας περιλαμβάνεται στους φιναλίστ του βραβείου Man Booker.

Ο νικητής που θα ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου, θα λάβει 50.000 λίρες (περίπου 56.500 ευρώ) και θα αποκτήσει αμέσως παγκόσμια φήμη.

Ο Bloomsbury, εκδότης του Αμερικανού Τζορτζ Σόντερς, πούλησε περισσότερα από 230.000 αντίτυπα του βιβλίου του «Lincoln in the Bardo» («Λήθη και Λίνκολν», μετ. Γ-Ι. Μπαμπασάκης, εκδόσεις Ίκαρος, 2017), που κέρδισε το βραβείο το 2017, με το 70% των πωλήσεων να έχει πραγματοποιηθεί μετά τη βράβευσή του.

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
To «Lincoln in the Bardo» για μένα ήταν η απόδειξη πως προσπαθούν να καταστρέψουν και τη λογοτεχνία με την επιτήδευση . Δεν ξέρω αν φταίει η φάση που ήμουν όταν το διάβασα ή αν φταίει η αφήγηση που δεν σε τραβάει και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα, αλλά ήταν η μεγάλη απογοήτευση του 2017.Κρίμα γιατί εμπιστευόμουν τον Ίκαρο όσο αυτός τα φτερά του.