Σε μία διαφορετική διαμαρτυρία στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προχώρησαν το Σάββατο η Αμερικανίδα καλλιτέχνις και φωτογράφος Nan Goldin μαζί με 100 περίπου ακόμη διαδηλωτές.

 

Η ομάδα των διαδηλωτών πέταξε δεκάδες άδεια μπουκαλάκια χαπιών στην τεχνητή τάφρο που περιβάλλει τον αιγυπτιακό Ναό της Ντεντούρ, ο οποίος δεσπόζει στην πτέρυγα Sackler.

 

Η ενέργειά τους ήταν μία κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στη φερώνυμη οικογένεια που έχει στην ιδιοκτησία της μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής οπιοειδών φαρμάκων.

 

Τα μπουκαλάκια είχαν ειδικές ετικέτες που έγραφαν «χορηγούνται από την οικογένεια Sackler» και αυτό γιατί οι τελευταίοι κατέχουν το 100% της Purdue Pharma, μίας φαρμακευτικής εταιρίας που παράγει το ισχυρό οπιοειδές OxyContin.

 

 

 

Το 1974, η οικογένεια, και πιο συγκεκριμένα τα αδέρφια Mortimer και Raymond Sackler έκαναν μία τεράστια δωρεά ύψους 3.5 εκατ. δολαρίων στο Met, χρηματοδοτώντας έτσι την κατασκευή της συγκεκριμένης πτέρυγας.

 

Η Goldin, η οποία πρόσφατα κατάφερε να απεξαρτηθεί από έναν σχεδόν μοιραίο εθισμό στο OxyContin, ήταν επικεφαλής της διαμαρτυρίας.

 

«Θέλουμε οι Sacklers να δώσουν τα χρήματά τους σε κλινικές αποτοξίνωσης, όχι στα μουσεία» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Η ίδια είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ότι εθίστηκε στα οπιοειδή το 2014 στο Βερολίνο, σε μία περίοδο που ανάρρωνε από μία εγχείρηση στον καρπό.

 

Πρώην ηρωινομανής, ανέφερε ότι απέκτησε εξάρτηση στο ισχυρό παυσίπονο OxyContin μέσα σε μία νύχτα.

 

Όταν δεν μπορούσε πια να προμηθευτεί τα φάρμακα μέσω συνταγογράφησης, άρχισε να τα αγοράσει από ντίλερς στο δρόμο.

 

Φωτογραφίες από τα μπουκαλάκια που έριξαν μέσα στην τάφρο.
Φωτογραφίες από τα μπουκαλάκια που έριξαν μέσα στην τάφρο.

 

Αργότερα, όταν πια δεν μπορούσε να βρει το συγκεκριμένο φάρμακο, οδηγήθηκε σιγά-σιγά στην ηρωίνη και το fentanyl. Λίγο έλειψε, μάλιστα, να πεθάνει από υπερβολική δόση.

 

Μέσω της διαμαρτυρίας τους, η Goldin και υπόλοιποι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση στα πολιτιστικά ιδρύματα και στα μουσεία να μην δέχονται πλέον δωρεές από την οικογένεια Sackler.

 

Απαίτησαν ακόμη από την ίδια τη φαρμακευτική εταιρία Purdue Pharm, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αθέμιτο ανταγωνισμό και επιθετικές τακτικές στην προώθηση του Oxycontin, να χρηματοδοτήσει προγράμματα απεξάρτησης.

 

 

 

Με πληροφορίες από New York Times και Guardian