Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου είναι ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στη Φλωρεντία αλλά και όλο τον κόσμο και η εικόνα του κοσμεί χιλιάδες προϊόντα, από  μαγνήτες ψυγείων έως μπλουζάκια και κάρτες.

 

Πλέον όμως οι εικόνες του έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με επίσημη εξουσιοδότηση, όπως αποφάσισε ένα δικαστήριο στην Ιταλία.

 

Το μαρμάρινο άγαλμα του 16ου αιώνα βρίσκεται στην Galleria dell'Accademia, η οποία όμως κινήθηκε νομικά εναντίον μιας εταιρίας ξενάγησης που χρησιμοποίησε την εικόνα του για να διαφημίσει περιηγήσεις στο μουσείο τέχνης.Οι προς πώληση ξεναγήσεις κοστίζουν 45 ευρώ ενώ κανονικά οι τιμές εισόδου είναι 8 ευρώ.

 

Το δικαστήριο στη Φλωρεντία διέταξε την «Visit Today» να αφαιρέσει τις εικόνες λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμα του ιδρύματος που κατέχει το έργο να επιτρέπεται την αναπαραγωγή εικόνων μόνο κατόπιν αιτήματος και αφότου πληρωθεί τέλος για την χρήση.

 

Η Cecilie Hollberg διευθύντρια της Galleria dell'Accademia έκανε λόγο για «ιστορική νίκη, η οποία παρέχει ένα νομικό προηγούμενο». «Τώρα, πολλά άλλα μουσεία που έχουν πέσει θύματα της μάστιγας των εισιτηρίων που πωλούνται σε διογκωμένες τιμές μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι για να νικήσουν», είπε.

 

Η Hollberg αναμένει διευκρίνιση από τον πολιτικό εισαγγελέα σχετικά με το αν η απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα αντικείμενα και αναμνηστικά που απεικονίζουν τον Δαβίδ και πωλούνται σε όλη την πόλη, γράφει η La Repubblica.

 

Η εταιρία καλείται να αφαιρέσει άμεσα όλες τις φωτογραφίες του αγάλματος από το διαφημιστικό υλικό του ψηφιακού και του έντυπου και θα πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 2.000  ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση.

 

Η απόφαση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει ενδιαφέρον και άλλων πολιτιστικών οργανισμών που φαίνεται να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ανάμεσα τους αναφέρεται πως είναι ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας, ο οποίος στεγάζει το καμπαναριό του Giotto και η γκαλερί Uffizi.

 

Ένας εκπρόσωπος της Visit Today είπε στον Guardian ότι ήταν απογοητευμένοι από την απόφαση και επέμεινε ότι η εταιρία πωλούσε εξειδικευμένες ξεναγήσεις με ακουστικά και είσοδο προτεραιότητας. «Δεν είμαστε η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί το γλυπτό. Οι άνθρωποι πωλούν πράγματα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας την εικόνα του» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, δήλωσε: «Τώρα είναι καθήκον όλων - θεσμικά όργανα, πολίτες και επιχειρήσεις - να εφαρμόσουν αυτή την απόφαση. Η εικόνα της Φλωρεντίας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης χωρίς όρια και χωρίς κανόνες».