Ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield θα αναλάβει τα έργα αποκατάστασης στο ιστορικό αξιοθέατο Procuratie Vecchie στην Πλατεία Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Μετά την μεγάλη ανακαίνιση, το παλάτι για πρώτη φορά εδώ και 500 χρόνια θα είναι ανοιχτό πλέον για το κοινό.

 

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020 και το πρότζεκτ εκτιμάται πως θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια στην ιδιοκτήτρια ασφαλιστική εταιρία Generali Group. 

 

Εδώ και πέντε αιώνες το κτίριο είναι κλειστό για το κοινό και προορίζεται μόνο για πολιτικούς και γαλαζοαίματους. Όταν όμως ο David Chipperfield με την ομάδα τους τελειώσουν τις εργασίες αποκατάστασης, το παλάτι θα φιλοξενεί πλέον εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις και σεμινάρια. Επίσης θα στεγάσει το Human Safety Net, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε η Generali Group, η οποία ασχολείται με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως η στήριξη start-ups που ξεκινούν πρόσφυγες αλλά και 30.000 γονέων που μεγαλώνουν παιδιά σε καθεστώς φτώχειας.

 

 

 

 

 

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα εργαστώ σε αυτό το πρότζεκτ με αρχιτεκτονικές και κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο θα εκφράζει και θα συνδέει ιδέες και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με την Generali οραματιζόμαστε να μεταμορφώσουμε το Procuratie Vecchie σε ένα πιο ενεργό και καθημερινό χώρο, που θα ενσωματώνει την παγκόσμια αποστολή του The Human Safety Net, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαράμιλλη ομορφιά και ιστορία των κτιρίων», σχολίασε ο David Chipperfield.

 

Χτισμένο τον 12ο αιώνα μ.Χ., το Procuratie Vecchie στην πλατεία του Αγίου Μάρκου αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο-κόσμημα της πόλης, συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι το πιο μακρύ κτίριο της Βενετίας με μήκος 152 μέτρα. Εκεί στεγάζονταν αιώνες πριν οι ανώτατοι διοικητές της Βενετίας. Σήμερα στο ισόγειο φιλοξενεί μερικά τα διασημότερα και πιο ακριβά καφέ, μερικά εκ των οποίων υφίστανται από τον 18ο αιώνα. 

 

Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν επίσης την διάνοιξη ενός κρυφού περάσματος ανάμεσα στην Πλατεία Αγίου Μάρκου και τον Εθνικό Κήπο. Το πάρκο στις όχθες του από το Μεγάλο Κανάλι είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια αλλά τώρα υπάρχουν επίσης σχέδια αποκατάστασής του.

 

O David Chipperfield, που βραβεύθηκε με το RIBA Royal Gold Medal το 2010, έχει εργαστεί σε πολλά διεθνή αρχιτεκτονικά πρότζεκτ. Πρόσφατες δουλειές του περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός μουσείο πίσω από το Taj Mahal και τον σχεδιασμό του Κέντρου Νόμπελ Ειρήνης στη Στοκχόλμη. 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από dezeen.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr