Στο Ουφίτσι, το ανάκτορο της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία και πινακοθήκες του κόσμου επέστρεψε σήμερα ένα αριστούργημα του 1481

 

Μετά από έξι χρόνια συντήρησης, ο πίνακας «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Adoration of the Magi) του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει στο χώρο φιλοξενίας του για την έκθεση «Leonardo da Vinci's Magic Cosmos: the Adoration of the Magi Restored» (28 Μαρτίου - 24 Σεπτεμβρίου).

 

 

 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σήμερα παρουσία δημοσιογράφων και του διευθυντή του μουσείου ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου.

 

Με έκταση πάνω από δύο τετραγωνικά μέτρα, αυτός ο πρώιμος πίνακας αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του είδους της εργασίας από τον μετρ της Τοσκάνης. Το έργο ήταν ανάθεση για ρετάμπλ από τους μοναχούς της εκκλησίας San Donato a Scopeto το 1481, αλλά έμεινε ημιτελές, επειδή ο Λεονάρντο μετακόμισε στο Μιλάνο. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της οικογένειας των Μεδίκων, που εκείνη την περίοδο ήταν στην εξουσία και ίδρυσαν το τότε ιδιωτικό μουσείο Ουφίτσι, μετά από έναν αιώνα. Το έργο θα εκτεθεί ξανά μαζί με το «Adoration of the Magi» (1496) του Φιλιπίνο Λίπι - έργο που τελικά παρήγγειλαν οι μοναχοί, για να αντικαταστήσει αυτό του Ντα Βίντσι.