Η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι καταστρέφεται σιγά σιγά καθώς έχει καλυφθεί από πολλά στρώματα μούχλας και σύμφωνα με τους ερευνητές θα είναι αδύνατον να καθαριστεί.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο πίνακας είχε εκτεθεί, κατά λάθος, στον ήλιο σε μια έκθεση το 1929 με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κόκκινες κηλίδες και μύκητες.

Το έργο είχε φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη γύρο στο 1500 και είναι ζωγραφισμένο με κόκκινη κιμωλία.

Έρευνες έδειξαν πως το έργο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, γεγονός που προβληματίζει τους υπεύθυνους καθώς οποιαδήποτε κίνηση για καθαρισμό θα μπορούσε να το καταστρέψει.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης και Συντήρησης Έργων Τέχνης της Ιταλίας, Μαρία Κριστίνα Μισίτι σε δηλώσεις της είπε ότι: « Είναι τρομακτικό να βλέπεις ένα μοναδικό έργο τέχνης να καταστρέφεται με αυτόν τον τρόπο. Θα συνεχίσουμε να μελετάμε τις πιθανότητες ώστε να καταφέρουμε να το σώσουμε»

Εάν το έργο του Ντα Βίντσι δεν διασωθεί δεν θα είναι το μοναδικό, στην ιστορία της τέχνης, έργο που καταστρέφεται κατά λάθος. Το 2010, μια γυναίκα έπεσε πάνω σε έναν πίνακα του Picasso προκαλώντας ζημιές αξίας 83 χιλιάδων βρετανικών λιρών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr