Η έκθεση «Αθηναϊκές Γλαύκες», παρουσιάζεται, από χθες, στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Σταδίου 40, στην Αθήνα.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τη Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, την «Αθηναϊκή Γλαύκα», το τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη.Το νόμισμα αυτό ξεπέρασε τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιείτο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα, που κόπηκαν.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι αθηναϊκές απομιμήσεις, δηλαδή νομίσματα που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες, και τα οποία χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετραδράχμων, με ορισμένες, ωστόσο, βασικές διαφορές.

Στο τέλος της έκθεσης, παρατίθενται νομίσματα της νεώτερης Ελλάδος έως και το κέρμα του ενός ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της γλαύκας των Αθηνών. Την έκθεση συνοδεύει σχετικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: έως και τον Ιανουάριο του 2013.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 8π.μ. - 2.30μ.μ., Παρασκευή: 8π.μ. - 2μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: κλειστά.

 Είσοδος ελεύθερη.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr