Tην αναστολή της δράσης για την μείωση των αγριόχοιρων, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 31/8 στους Δήμους Διονύσου και Κηφισιάς, ανακοίνωσε με νεότερη απόφασή του, το Δασαρχείο Πεντέλης.

 

Από την πλευρά του ο Δήμος Διονύσου και Κηφισιάς είχαν αποστασιοποιηθεί νωρίτερα και με ανακοίνωσή τους είχαν ταχθεί κατά της πρώτης απόφασης του Δασαρχείου.

 

Ωστόσο, με τη νέα απόφαση, ο Δήμος Διονύσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της απόφασης θανάτωσης των ζώων.

 

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αλλαγή στάσης του Δασαρχείου, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης διαμαρτυρίας του Δήμου Διονύσου αλλά και των αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών, που προκάλεσε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο θανάτωσης αθώων ζώων» αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

«Είναι προφανές ότι μια τέτοια αποτρόπαια πράξη κανείς νοήμων πολίτης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί και γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» καταλήγει.

 

Η νέα ανακοίνωση του Δασαρχείου αναφέρει ότι «Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και τις ιδιαίτερες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναστέλλουμε τη δράση που αναφέρεται σ΄ αυτό.

 

»Η Υπηρεσία μας θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου, καθόσον από την έκταση που θα λάμβανε χώρα η δράση την 31-8-21, μεταφέρεται πληθυσμός σε αυτές.

 

»Στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και απελευθέρωσής των στο περιβάλλον από όπου προήλθαν, μέτρο που ούτως η άλλως είναι σε εξέλιξη και έχει υλοποιηθεί στο παρελθόν».

 

Υπενθυμίζεται ότι το Δασαρχείο Πεντελης είχε αποφασίσει σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, σχετική δράση για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι δήμοι Διονύσου και Κηφισιάς διαχώρισαν τη θέση του και δήλωσαν «απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων».

 

Ο δήμος Διονύσου ανέφερε ακόμα σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι «δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και "δράση" που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση».

 

«Ο δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη φυσική καταστροφή "Μήδεια" και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

 

»Γι' αυτό τον λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πεντέλης, επίσης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Στον Δήμο Πεντέλης απαγορεύεται το κυνήγι εδώ και πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση επαναφοράς του».

 

Κατέληξε δε, λέγοντας πως «Ο Δήμος Πεντέλης, δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης. Η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας του Πεντελικού όρους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη».