Wall Street: Η μεγαλύτερη βουτιά μετά το κραχ και τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987

Wall Street: Η μεγαλύτερη βουτιά μετά το κραχ και τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones από το κραχ του 1987
0

Η βουτιά της Wall Street συνεχίστηκε και την Πέμπτη, καθώς οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού απογοήτευσαν τους επενδυτές, που περίμεναν μέτρα της Ουάσινγκτον για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε σχεδόν κατά 10%, η χειρότερη βουτιά μετά το κραχ του 1987, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να διακόψει τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση περίπου 9,5%, επίσης η μεγαλύτερη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.


Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, οι συναλλαγές διακόπηκαν για 15 λεπτά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης και των τριών βασικών δεικτών. Η αγορά φάνηκε να ανακάμπτει μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε «ένεση» ρευστότητας 1,5 τρισ. δολαρίων, όμως, αργότερα συνεχίστηκε το ξεπούλημα.

Ιστορικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών κατέγραψαν και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η πτώση ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1989, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να φτάνουν πλέον το 30,9%. Ο δείκτης Dax έκλεισε στις 9.161,13 μονάδες, χάνοντας 1.277,55 μονάδες ή -12,24%.

Τη χειρότερη πτώση στην ιστορία του γνώρισε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.044,26 μονάδες, χάνοντας 565 μονάδες ή -12,28%. Συγκριτικά, την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ο δείκτης είχε κλείσει με απώλειες 7,3% και στις 10 Οκτωβρίου 2008, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, με πτώση 7,7%.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκανε βουτιά σχεδόν 10%, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Οκτώβριο του 1987. Ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες 9,81% ενώ στην Ιταλία, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κατακρημνίστηκε, με απώλειες 16,92%, τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε σε επίπεδα Ιουλίου 2016. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 538,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 10,61%. Από τις αρχές του 2020, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM