I LOVE Καϊμακτσαλάν

I LOVE Καϊμακτσαλάν Facebook Twitter
0

Ο Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων και γενικότερα των Βαλκάνιων σκιέρ και fan του χιονιού, αφού ανάμεσα σε υψόμετρο 2.050 έως 2.480 μέτρα εκτείνονται 13 πίστες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το τούρκικης προέλευσης όνομα σημαίνει «κλέφτης του αφρού» και, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να το δικαιολογήσουν, ενδέχεται να σχετίζεται με τα χιόνια που καλύπτουν την περιοχή για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο.

Η σπάνια φυσική ομορφιά, η απίστευτη θέα που σε μέρες διαύγειας προσφέρει ορατότητα έως το Θερμαϊκό και τον Όλυμπο καθώς και η πλούσια σε δραστηριότητες και ιστορία περιοχή του Βόρα αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Να σημειωθεί πως στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρίσκεται η Βεγορίτιδα, μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και βάθος λίμνες της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως το Καϊμακτσαλάν αποτελεί τη «στέγη» του Νομού Πέλλας, αφού η κορυφογραμμή του οριοθετεί τα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και FYROM.

The Good Lifo

Επιλέξτε για αφετηρία των εξορμήσεών σας στο Καϊμακτσαλάν την Έδεσσα. Μια πόλη με κύριο αξιοθέατο τους πλούσιους καταρράκτες που μπορείτε να δείτε ακόμα και στο κέντρο της (Μικροί καταρράκτες) ή στα περίχωρά της (Καταρράκτης Κόρανος). Πρόκειται για μια πόλη ήσυχη, με ένα ιδιαίτερο κλίμα και «χρώμα» που απέκτησε από τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ανεβαίνοντας προς το Καϊμακτσαλάν, το τοπίο αγριεύει, εκπέμποντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη γοητεία. Σημεία διαμονής μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή της Αριδαίας και της Άρνισας. Το άλλοτε εγκαταλελειμμένο χωριό Άγιος Αθανάσιος αποτελεί πλέον ένα κοσμικότατο πέρασμα με πανέμορφους ξενώνες και εντυπωσιακές βίλες που συγκεντρώνει high profil επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί που αποκαλούν τον Άγιο Αθανάσιο την «Αράχωβα του Βορρά». Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την τοπική κουζίνα, να αγοράσετε ντόπια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αλλά και να περπατήσετε μέσα στο δάσος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ή είστε ήδη fan του αθλήματος, λειτουργεί σχολή ιππασίας, ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε off road διαδρομές, αν το όχημά σας το επιτρέπει, προκειμένου να «ανακαλύψετε» τα τριγύρω χωριά Λουτράκι, Κερασιά, Παναγίτσα.

Το σημείο που ξεχωρίζει βέβαια δεν είναι άλλο από το κεντρικό chalet και το bar 2069 που εύλογα έχει πάρει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται και αποτελεί την είσοδο στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Η πρόσφατη αναστήλωση τού δίνει ένα διεθνή, jet set αέρα, αφού πραγματικά οι επισκέπτες αποκομίζουν την εντύπωση ότι δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους! Από εδώ ξεκινά ο ψηλότερος αναβατήρας της Ελλάδας που μεταφέρει τους επισκέπτες σε υψόμετρο 2.54 μ.

Στο κεντρικό chalet έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε ή να νοικιάσετε εξοπλισμό ski, snowboard κ.λπ., καθώς επίσης και να νοικιάσετε ή να αγοράσετε snowmobiles και τέλος να παρακολουθήσετε μαθήματα ski, είτε privé ή σε μικρά γκρουπ.

Γεύση / Νύχτα

Στα χωριά του Καϊμακτσαλάν θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα σε όλες τις εκφάνσεις τις και θα βρείτε κατάλυμα σε κάποιον από τους πρόσφατα χτισμένους παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν υπηρεσίες για κάθε τσέπη! Ενδεικτικά: Metohi Inn, Toitos Guesthouse και Spitiko Guesthouse είναι μερικά από τα καταλύματα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, και το Leventis Art Suites στην Παναγίτσα.

The Week 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής είναι το εκκλησάκι γοτθικού ρυθμού του Προφήτη Ηλία που έκτισαν Σέρβοι στρατιώτες στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, σε υψόμετρο 2.525 μέτρων. Άλλα αξιοθέατα είναι τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας γνωστά και ως «Πόζαρ», ενώ, για όποιον ενδιαφέρεται, η πόλη της Εδεσσας φιλοξενεί ένα Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο καθώς και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού που αντανακλούν τη ζωή των κατοίκων τον προηγούμενο αιώνα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Ταξίδια / Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Είναι πολύ δύσκολο για τον Δυτικό, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με την ευγένεια των Ιαπώνων, να επιστρέψει στη βορβορώδη αγένεια, στη χοντροκοπιά και στην παντελή αδιαφορία για τον διπλανό.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής

Ταξίδια / Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα υπαίθριο μουσείο

Το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο στο Σισλί είναι ένας θησαυρός αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, κρυμμένος στην καρδιά της Πόλης, και θεωρείται από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν ήταν απλώς μια απόφαση να μετακομίσω στο χωριό, ήταν φυσική ολοκλήρωση»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα βουνά βρήκα τον εαυτό μου και τον σκοπό μου»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ζει από το 2013 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, το Πετρίλο στα Άγραφα, που έχει μόλις δέκα μόνιμους κάτοικους τον χειμώνα, και δείχνει τον τρόπο σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το ότι ζω στα βουνά το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη τύχη στη ζωή μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Απ' τα βουνά πηγάζει η ελπίδα, γι' αυτό επιστρέφουμε και τα προστατεύουμε»

Η Άρτεμις Μπλατσή άφησε την Αθήνα για τη Στρώμη, στις παρυφές της Γκιώνας, και έφερε την Οικοψυχολογία, τη μελέτη της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, στη Φωκίδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ