Τι σχεδιάζει το υπoυργείο Παιδείας για «αιώνιους» φοιτητές

Τι σχεδιάζει το υπoυργείο Παιδείας για «αιώνιους» φοιτητές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Με έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα συμμετάσχει σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει σε θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ, προκαλεί την αντίδραση φοιτητικών παρατάξεων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, προχωρούν σε ολιγοήμερες καταλήψεις σχολών, καθώς το ζήτημα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» αποτελεί διαχρονικό θέμα αντιπαράθεσης. 

Από το ν+2 στο 2ν;

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η διάρκεια του μέγιστου χρόνου σπουδών βρίσκεται υπό εξέταση. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4009/2011 όριζε το λεγόμενο «ν+2», με «ν» τον ελάχιστο χρόνο σπουδών κάθε σχολής.

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμισηπου θα ισχύσει για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά συζητείται και το ενδεχόμενο επέκτασης σε ν+3 χρόνια ή ακόμα και 2ν.  Για τους φοιτητές που είναι ήδη «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ένα «εύλογο διάστημα» για ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 

Αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι πάντως έχουν αντιδράσει και για ήδη προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για αύριο. Σε συνάντηση με τον Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κεραμέως ενημέρωσε για τις προθέσεις της να προχωρήσει σε αλλαγές και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μετά τη συνάντηση, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι θέλει τον διάλογο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης σε κτηνοτρόφους: Προτεραιότητά μας είναι η οριστική εκρίζωση της ευλογιάς

«Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας μέχρι το Πάσχα για να μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το αντίδοτο απέναντι στην ακρίβεια, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος»

«Δεν αρκεί μόνο να βρει κάποιος οποιαδήποτε δουλειά, αλλά το πώς, θα παντρέψουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τις ανάγκες των εργαζομένων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΙΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές στα ελληνοτουρκικά» - Πότε αναμένεται η συνάντηση με τον Ερντογάν

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις της Ελλάδας με ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ, τον στόχο της αυτοδυναμίας, την τροπολογία για τη συνεπιμέλεια, την αναθεώρηση του Συντάγματος
THE LIFO TEAM