Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.
0

Οκτώ μήνες περίπου μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, που στοίχισαν τη ζωή σε 100 ανθρώπους, η ομάδα της UrbanAct δίνει χρώμα και φως στο κτίριο του δημοτικού της σχολείου της Αγίας Μαρίνας, μιας από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια τεράστια τοιχογραφία στη μια πλευρά του. 

Το έργο, η δημιουργία του οποίου, από τον προγραμματισμό μέχρι την υλοποίησή του, διήρκεσε ενάμιση μήνα, πραγματεύεται την άνοιξη, με τα χελιδόνια και τα ανθισμένα κλαδιά των δέντρων να δεσπόζουν.

Το έργο, όπως αναφέρει στη LiFO ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, κινείται γύρω από το τρίπτυχο «φύση, αναγέννηση, ελπίδα», έναν συμβολισμό για την επόμενη μέρα στην πυρόπληκτη γη.

Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού. Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη.

 «Οι δραματικές στιγμές των συμπολιτών μας μάς σημάδεψαν και είχαμε σκεφτεί από την πρώτη στιγμή να κάνουμε κάτι. Να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε» εξηγεί. Έτσι, όταν πια η κατάσταση είχε ηρεμήσει, η ομάδα σχεδίασε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου προέρχονται από πυρόπληκτες οικογένειες. Η ομάδα, μάλιστα, άφησε ένα κομμάτι του τοίχου για να σχεδιάσουν ό,τι εκείνοι θέλουν.

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται τη στιγμή που έφτασε στην περιοχή. «Βλέπεις ένα πολεμικό τοπίο και σου έρχονται εικόνες από εκείνες τις μέρες στο μυαλό. Με όποιον ντόπιο μίλησα, που έζησε την πυρκαγιά, μου περιέγραφε το σκηνικό που επικρατούσε».

Όπως σημειώνει, για όλα του έργα νιώθει μια ευθύνη, ωστόσο, σ' αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Δημιουργώντας κάτι τόσο μεγάλο, εκ των προτέρων γνωρίζεις τη δύναμη και την επίδραση που έχει στο τοπίο, στους ανθρώπους και πόσο μάλλον στα παιδιά του σχολείου. Όλες οι σκέψεις μου την ώρα της υλοποίησης ήταν επικεντρωμένες στην αλλαγή του σκηνικού.

»Όσο πιο μεγάλη είναι η παρέμβαση, τόσο πιο μεγάλη και η ευθύνη. Αυτό το αίσθημα γιγαντώθηκε όταν κλήθηκα να κάνω την τοιχογραφία σε αυτή την περιοχή».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», η UrbanAct πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας και στο ΕΠΑΛ Ραφήνας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο δράσεις.

Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter
Μια τεράστια τοιχογραφία δίνει χρώμα στο δημοτικό σχολείο της πυρόπληκτης Αγίας Μαρίνας Facebook Twitter

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της UrbanAct μπορείτε να επισκεφτείτε το www.urbanact.gr

Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT
Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ