Επιστήμη και υπνωτιστικά visuals κάνουν τις συναυλίες του Max Cooper μια ξεχωριστή εμπειρία

Επιστήμη και υπνωτιστικά visuals κάνουν τις συναυλίες του Max Cooper μια ξεχωριστή εμπειρία Facebook Twitter
0

Από τις σπουδές του στη γενετική, ο Max Cooper μεταπήδησε με ευκολία στον χώρο της μουσικής, συνδυάζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα ενδιαφέροντά του.

Οι ζωντανές εμφανίσεις του, που αποτελούν μια ιδιαίτερη οπτικοακουστική εμπειρία, συγχωνεύουν την ηλεκτρονική μουσική με visual arts και επιστημονικά concepts.

Συγκεκριμένα αφού ο Ιρλανδός καταλήξει στην επιστημονική ιδέα που θέλει να εστιάσει, αναθέτει σε καλλιτέχνες τη δημιουργία βίντεο, τα οποία στη συνέχεια ο ίδιος ντύνει με μουσική, με αποτελέσματα που γοητεύουν.

 

— Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που σε έκανε να ασχοληθείς με την επιστήμη και ποιος με τη μουσική;

Στον κόσμο της επιστήμης συναντάς τις πιο μεγάλες και τρελές ιδέες που υπάρχουν. Γιατί να μην θέλει να ασχοληθεί κάποιος με αυτήν;

Η μουσική από την άλλη είναι καθαρή συναισθηματική ανταμοιβή. Το μυαλό μάς ευχαριστεί επειδή διεγείρουμε την τάση που έχει να βρίσκει παντού μοτίβα. Και αυτό μου φαινόταν επίσης πάντοτε ελκυστικό.

Γενικά θα έλεγα ότι μου αρέσουν τα μοτίβα, είτε αυτά αποκαλύπτονται στη φύση μέσω της επιστήμης, είτε στον ήχο μέσω της μουσικής.

— Μίλησέ μου λίγο για τις σπουδές σου. Τι περιλάμβαναν;

Έχω ασχοληθεί με τη βιολογία συστημάτων. Καθόμουν όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή και «έπαιζα» με μοντέλα που έδειχναν πώς τα γονίδια εξελίσσονται μέσα σε εκατομμύρια χρόνια ώστε να δημιουργήσουν ένα είδος μικρού υπολογιστή μέσα σε κάθε κύτταρο, τα γενετικά ρυθμιστικά δίκτυα.

Δεν προγραμματίζω ποτέ τι θα παίξω, ειδικά όταν πρόκειται να εμφανιστώ σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως σε αυτόν στην Αθήνα.

— Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ μουσικής και βιολογίας;

Η αγάπη για τα μοτίβα και τη δομή (υπό την έννοια ότι τα δύο αυτά πράγματα έχουν συναισθηματικό αντίκρισμα) και η απόλαυση τού να χρησιμοποιείς τον υπολογιστή ως επέκταση του ανθρώπινου μυαλού.

— Αντιλαμβανόσουν πάντα την ομορφιά που εμπεριέχει η επιστήμη; Ποια ήταν η πρώτη φορά που θυμάσαι να αισθάνθηκες έτσι;

Θυμάμαι να διαβάζω για τη σχετικότητα όταν ήμουν μικρός και να σκέφτομαι πόσο εκπληκτικό πράγμα ήταν ότι κάτι τόσο περίεργο και φαινομενικά παράλογο μπορούσε να είναι αληθινό. Ότι ο καθημερινός, πεζός κόσμος δεν είναι η μόνη πραγματικότητα. Ήταν σαν να ανακάλυπτα ότι οι μάγοι υπάρχουν και είναι αληθινοί.

 

Max Cooper - Reflex - Official Video by Lauren Pedrosa

— Ποια ήταν η έμπνευση για την τελευταία σου δουλειά;

Το τελευταίο μου άλμπουμ με τίτλο «One hundred billion sparks» έχει να κάνει με το μυαλό και τη δέσμη εκατό δισεκατομμυρίων νευρώνων που πυροδοτούνται και δημιουργούν τη γεμάτη νόημα ύπαρξή μας.

«Κλειδώθηκα» μόνος μου, χωρίς να έχω καμία σχεδόν ανθρώπινη επαφή για έναν μήνα, και προσπάθησα να ψάξω εσωτερικά ιδέες σχετικά με το μυαλό.

Ως συνήθως, προσπάθησα να βρω πράγματα που να έχουν ενδιαφέρον και να μπορούν να μεταφραστούν οπτικά σε όμορφες ιστορίες, πάνω στις οποίες εγώ με τη σειρά μου θα έγραφα μουσική. Εξηγώ όλη την διαδικασία εδώ.

— Τι θα παίξεις στην Αθήνα;

Δεν προγραμματίζω ποτέ τι θα παίξω, ειδικά όταν πρόκειται να εμφανιστώ σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως σε αυτόν στην Αθήνα. Θέλω πρώτα να τσεκάρω το μέρος και την ακουστική του και έπειτα το κοινό, την ώρα που παίζω, και πολλούς άλλους παράγοντες. Θα βάλω να δυνατά μου για να δημιουργήσω μια ωραία ατμόσφαιρα.

— Το ποιο ξεχωριστό πράγμα/μέρος που έχεις δει σ' αυτό τον πλανήτη;

Ένα νεογέννητο μωρό.

 

Max Cooper - Order From Chaos (official video by Maxime Causeret)

 

Max Cooper - Seething - Official Video by Andy Lomas

Info

Max Cooper

St Paul's Sessions

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου)

28/2, 20:00 & 21:45

Eισ.: 18 ευρώ

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT
Αlex Kapranos : «Η κουζίνα και το rock 'n' roll είναι δυο κόσμοι που μοιάζουν»

Μουσική / Αlex Kapranos : «Η φήμη είναι πολύ γελοία. Όσο λιγότερο τη σκέφτεσαι, τόσο το καλύτερο»

Οι Franz Ferdinand έρχονται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και ο Ελληνοβρετανός frontman τους, από την κορυφή ενός ελβετικού βουνού, βρίσκει χρόνο να μιλήσει για την ελληνικότητα, τις ανησυχίες του, το φαγητό και την αγάπη του για το ska.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Private Recordings»: Στο δωμάτιο του Μίκη

Μουσική / Σε πρόβα με τον Μίκη, ενώ το σταθερό κουδουνίζει μάταια

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, το διπλό άλμπουμ «Private Recordings» φέρνει στο φως ανέκδοτες ηχογραφήσεις του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, που ξαναζωντανεύουν το αξεπέραστο μουσικό του αποτύπωμα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΟΥΒΑΣ
Νίκος Ζιώγαλας

Μουσική / Νίκος Ζιώγαλας: «Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα τα φέρει η ζωή, να είσαι ευγενικός, να παλεύεις για την καλοσύνη»

Aπό πολύ νωρίς, η μουσική τον χτύπησε στο δόξα πατρί, μπήκε σε αυτό το τριπ και δεν βγήκε ποτέ. «Σαν star του σινεμά», «Πάρε με απόψε πάρε με», «Βασιλική», «Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», «Πέρασε η μπόρα» και για πολλά ακόμα τραγούδια ευθύνεται ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός που σήμερα αφηγείται τη ζωή του στη LifO
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ