LIVE!

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
1

Κανείς δεν έχει δει ποτέ το τέρας του Λοχ-Νες αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει και ακόμα περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή που έχει γίνει πια θρυλική. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Walbrzych στην Πολωνία, μόνο που εκεί το μέρος δεν έχει γίνει ακόμα τόπος έλξης για επίδοξους χρυσοθήρες, υποψήφιους εκατομμυριούχους και κυνηγούς μυστηρίων.

Το Walbrzych είναι ένα μέρος στην Πολωνία, γνωστό για τα μεταλλεία του. Σήμερα τα περισσότερα έχουν κλείσει, ο κόσμος έχασε τη δουλειά του και ο πληθυσμός μειώθηκε από 170.000 σε 110.000 μέσα σε μόλις 25 χρόνια. Πάντα υπήρχε χρυσός στις απότομες πλαγιές και τους λόφους γύρω από το Walbrzych στη νότια Πολωνία, αρκετός για να συντηρήσει μέχρι πριν λίγο καιρό τα ορυχεία και αρκετός ώστε να προσελκύσει τους τουρίστες που με ένα τηγάνι κατά τον τρόπο των παλιών χρυσοθήρων, έψαχναν να αλλάξουν την τύχη τους στα νερά των ποταμών. Αλλά ποτέ δεν είχε βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί τρέλα και ενθουσιασμό. Αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Δύο άνδρες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν βρει αυτό που θα μπορούσε να είναι το θρυλικό τρένο φάντασμα των Ναζί που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στα βουνά γύρω από Walbrzych τον Απρίλιο του 1945, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή μετά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού με ένα φορτίο χρυσού. Οι δυο άντρες υποστηρίζουν ότι κάτω από τα πόδια τους υπάρχει μια αμύθητη περιουσία, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό. Δημοσιογράφοι και περίεργοι έχουν αρχίσει και συρρέουν στην πόλη. Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Κοντά στο Ksiaz Castle εξαφανίστηκε το τραίνο των Ναζί
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Η περιοχή του Walbrzych στη Νότια Πολωνία. Ανήκε μέχρι το 1945 στη Γερμανία

Το τραίνο εξαφανίστηκε κοντά στο κάστρο του Ksiaz, το οποίο ήταν το τοπικό αρχηγείο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυο άντρες που ανακάλυψαν ίχνη του θα τα αποκαλύψουν στον Πρόεδρο της Walbrzych την επόμενη εβδομάδα. Αλλά μέχρι τότε η θέση του τραίνου παραμένει μυστική. Ο τοπικός τύπος ισχυρίζεται ότι το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται το χωριό Walim. Εκεί υπάρχουν κατασκευασμένες από το Τρίτο Ράιχ οι σήραγγες του έργου Riese. Πρόκειται για μίλια σηράγγων σε όλη την περιοχή Walbrzych, η οποία ήταν μέχρι το 1945, τμήμα της Γερμανίας. Χιλιάδες σκλάβοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σμιλεύοντας την πέτρα, για λόγους που παραμένουν μέχρι σήμερα ασαφείς. Μερικοί λένε ότι οι σήραγγες προορίζονταν για ένα μυστικό κέντρο διοίκησης, άλλοι ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκαν ως υπόγεια εργοστάσια για τα μυστικά όπλα του Χίτλερ. Μιλούν ακόμα και για ατομική βόμβα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξερευνηθεί όλες οι σήραγγες και πολλοί πιστεύουν ότι μέσα σε κάποιες από αυτές υπάρχει και το φορτίο με τον χαμένο θησαυρό, η ατμομηχανή και τα βαγόνια. Με βάση τα σχεδιαγράμματα που υπάρχουν, έχει βρεθεί μια ειδική διαδρομή πάνω στην οποία μπορεί να έτρεξε το τραίνο του χρυσού. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα οι αρχές της περιοχής ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε κάνει μια παράνομη εκσκαφή σε έναν από τους λόφους κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, κοντά σε σπηλιές και σήραγγες αρκετά μεγάλες ώστε να υπάρχει εκεί το τραίνο.

Οι σκεπτικιστές αναρωτιούνται γιατί να υπάρχει θησαυρός σε τραίνο αφού ότι έχει βρεθεί μέχρι τώρα από τους θησαυρούς των ναζί ήταν καλά τακτοποιημένο σε κουτιά και ότι το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μεν ένα τραίνο αλλά χωρίς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά φτωχές αποδείξεις. Από που προερχόταν το πολύτιμο αυτό φορτίο; Γιατί υπάρχει αυτός ο θρύλος του χρυσού εδώ και τόσα χρόνια; Χωρίς αμφιβολία μέσα σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν το εύρημα των δυο ανδρών που κρατούν το επτασφράγιστο μυστικό τους, θα φέρει αποτελέσματα. Ή θα εξακολουθήσει να είναι ένας θρύλος που απλώς θα φέρει τουρισμό και ξεναγήσεις στις περίφημες ναζιστικές στοές, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους ένα θαύμα τεχνικής αλλά και ένα μυστήριο ως προς την χρησιμότητά τους.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Είσοδος σε ένα τούνελ στο Walbrzych
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Τα τούνελ κάτω από τη γη
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
To Walbrzych σήμερα
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Ένα φριχτό κομμάτι των θησαυρών των Ναζί. Βέρες από τους κρατούμενους του στρατοπέδου Buchenwald.
Αρχαιολογία & Ιστορία
1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν θα `ρθείς να με ξεθάψεις απ’ τις στάχτεςκαι διώξεις από πάνω μου όλη τη σκουριάκαι ξαναβάλεις τις ρόδες μου σε ράγεςκαι εγώ αρχίσω να κυλάω ξανάΤότε οι λύπες θα με ψάχνουνκαι άνεργες θα θρηνούνΘα πέφτουν μανιασμένες οι βροχέςκαι θα ρωτούνΤι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπετα άλλα τρένα να περνούν