Η ομορφιά στα πάντα

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
0

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Τήνος, 2010. Φωτο: Αγγελική Στρατή

Η Αγγελική Στρατή είναι φωτογράφος. Μένει μόνιμα στην Άνδρο στο μέρος που μεγάλωσε  γιατί είχε ανάγκη να αναπνεύσει καθαρό αέρα. Την Αθήνα την αγάπησε πολύ αλλά την κούρασε και έτσι λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση έφυγε ξανά για το νησί όπου πλέον διδάσκει φωτογραφία. Την αναζήτησα αυτές τις δύσκολες μέρες σαν μια αισιόδοξη ματιά. Ως ένα νέο άνθρωπο που μέσω των εικόνων που αποτυπώνει βλέπει «την ομορφιά, που υπάρχει μέσα σε πολλά πράγματα και όχι μόνο σε αυτά που κατεξοχήν θεωρούμε όμορφα» καθώς και «μέσα από το βλέμμα των ανθρώπων, την ειλικρινή έκφραση του συναισθήματος, την αλήθεια της στιγμής».

— Σε τι περιβάλλον μεγάλωσες και τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην φωτογραφία;

Μεγάλωσα στην Άνδρο την δεκαετία του ’80, σε μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Από μικρή με γοήτευε η φωτογραφία αλλά και οι μηχανισμοί των ρολογιών και τα γρανάζια γενικότερα! Θαύμαζα τον φωτογράφο και τον ρολογά και έλεγα ότι όταν μεγαλώσω θα γίνω ή το ένα ή το άλλο. Στη φωτογραφία μου άρεσε η αποτύπωση της στιγμής αλλά πάντα πρόσεχα και το κάδρο μου, να είναι ίσιο, να έχω ένα ωραίο φόντο και το αντικείμενό μου να φωτίζεται σωστά. Το να σπουδάσω φωτογραφία ήταν μονόδρομος, αφού η καρδιά και το ένστικτο με οδηγούσαν εκεί.

— Πώς ένας νέος μπορεί να δημιουργήσει σε αυτή την δύσκολη εποχή;

Η τέχνη και η δημιουργία είναι τα μόνα ίσως που μπορούν να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Θα μου πεις, με τι όρεξη και κέφι να δημιουργήσεις όταν όλα γύρω μοιάζουν να καταρρέουν; Η ελπίδα είναι και πρέπει να είναι πάντα εδώ, παρούσα, και η τέχνη και η δημιουργία είναι το οξυγόνο της.

Ευτυχία δεν είναι ένα πράγμα, είναι να αγαπάς, να δημιουργείς. Να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις πράξεις σου. Ευτυχία είναι μικρές στιγμές που λάμπουν στην καθημερινότητά μας.

— Πώς ανακαλύπτει ένας άνθρωπος τι είναι αυτό που θέλει να κάνει στην ζωή του;

Ακούγοντας τις εσωτερικές του φωνές, νομίζω. Για μένα ποτέ δεν ήταν σαφές με τι θα ασχοληθώ επαγγελματικά. Ήξερα από νωρίς ότι θέλω να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, ήταν για μένα ανάγκη, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δεν ήθελα όμως ποτέ να το «εμπορευματοποιήσω». Για μένα η φωτογραφία είναι ανάγκη έκφρασης και εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων. Αυτό μέσα μου έρχεται σε σύγκρουση με την -κατά παραγγελία- παραγωγή εικόνων όταν οι συνθήκες περιορίζουν και οριοθετούν. Για να υπάρχει δημιουργία και ωφέλιμη παραγωγή κάποιου έργου, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ενέργεια ανάμεσα στους ανθρώπους και βέβαια η ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη.

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Κύπρος, 2012. Φωτο: Αγγελική Στρατή

— Για σένα τι είναι η φωτογραφία και τι εικόνες σου αρέσει να αποτυπώνεις περισσότερο;

Η φωτογραφία είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Για μένα, όπως σου είπα και πιο πριν, είναι κάτι σαν οξυγόνο, είναι ανάγκη έκφρασης, είναι ανάγκη να δείξω μέσα από τις φωτογραφίες μου την ομορφιά, που υπάρχει μέσα σε πολλά πράγματα και όχι μόνο σε αυτά που κατεξοχήν θεωρούμε όμορφα. Είναι η ανάγκη να αιχμαλωτίσω στο βλέμμα των ανθρώπων την ειλικρινή έκφραση του συναισθήματος, την αλήθεια της στιγμής. Όπως είπε ο σπουδαίος φωτογράφος André Kertész «δεν αρκεί να βλέπεις τι φωτογραφίζεις, πρέπει να το αισθάνεσαι». Μόνο αν συλλάβεις το συναίσθημα που εκπέμπεται και νιώσεις πριν φωτογραφίσεις, αυτό θα αποτυπωθεί στην εικόνα και θα το εισπράξει και ο θεατής. Μ’ αρέσει να φωτογραφίζω τη φύση, τις γραμμές και τις φόρμες, αυτό που ξεχωρίζει μέσα στο συνηθισμένο.

— Αν φωτογράφιζες την οικονομική κρίση τι θα επέλεγες να περιέχει;

Έναν άνθρωπο να κοιμάται δίπλα σε ένα ΑΤΜ ενώ άλλοι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να κάνουν ανάληψη. Μια εικόνα που είδαμε αυτές τις μέρες και λέει πολλά.

— Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι σου;

Στο μυαλό μου τριγυρίζει μια εικόνα που αποτύπωσα με το βλέμμα ενός μωρού που μόλις έχει βαπτιστεί προς τον πατέρα του, το κοίταγμα μεταξύ τους, η αγάπη. Αυτές τελικά είναι οι εικόνες που μου μένουν, οι στιγμές αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους. Το ωραιότερο ταξίδι μου… ίσως δεν το έχω κάνει ακόμα..

— Σου αρέσει να θυμάσαι ή να ξεχνάς;

Και τα δύο. Πρέπει να θυμόμαστε, χρειάζεται και να ξεχνάμε. Για μένα πάντως το φωτογραφικό μου αρχείο λειτουργεί ως ημερολόγιο αναμνήσεων.

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Αθήνα, 2010. Φωτο: Αγγελική Στρατή

— Πώς αξιοποιείς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Με μια βόλτα στη φύση, που εδώ στο νησί είναι μοναδική. Η Άνδρος συνδυάζει το νησιωτικό με το ορεινό τοπίο, προσφέροντας στο μάτι εικόνες ποικίλες και απολαυστικές. Αλλά και μελετώντας το έργο άλλων φωτογράφων και ανατρέχοντας στο διαδίκτυο για διάφορα θέματα, φωτογραφικά και μη. Επίσης ασχολούμαι με το θέατρο και το τραγούδι.

— Ποια εποχή είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Παίζει ρόλο το που ζεις, όσο ζούσα στην Αθήνα προτιμούσα τον χειμώνα. Στο νησί μου όλες οι εποχές είναι ωραίες. Η φύση ντύνεται κάθε φορά με τα ανάλογα χρώματα. Η αγαπημένη μου όμως είναι η Άνοιξη, για όλα όσα αυτή περικλείει, τα λουλούδια, τα χρώματα, την έκρηξη ζωής αλλά και την έννοια της λέξης αυτή καθαυτή.

— Τι σημαίνει για σένα η Άνδρος;

Η Άνδρος είναι ο αέρας, που λυσσομανάει τις περισσότερες μέρες του χρόνου, η θάλασσα, που παίρνει όλες τις αποχρώσεις του μπλε, τα δέντρα, που χρωματικά καλύπτουν όλη την παλέτα του πράσινου, τα γάργαρα νερά που τρέχουν απ’ τις πηγές, απ’ τα βουνά και τα βράχια. Είναι η οικογένειά μου και οι ρίζες μου.

— Αν σου έλεγα να μου περιγράψεις το ελληνικό καλοκαίρι τι θα μου απαντούσες;

Ήλιος, θάλασσα, αλμύρα, ραχάτι, ανοιχτό σινεμά, ούζο κάτω από τον πλάτανο, μπουκαμβίλια και γιασεμί.

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Πειραιάς, 2011. Φωτο: Αγγελική Στρατή

— Τι είναι ευτυχία για σένα;

Ευτυχία δεν είναι ένα πράγμα, είναι να αγαπάς, να δημιουργείς. Να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις πράξεις σου. Ευτυχία είναι μικρές στιγμές που λάμπουν στην καθημερινότητά μας.

— Σήμερα είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να αγαπάμε και να μας αγαπούν;

Η αγάπη είναι παντός καιρού και υπεράνω εποχής. Αρκεί να ανοίξουμε την καρδιά μας και να δίνουμε, στην αγάπη δεν περιμένεις να πάρεις.

— Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;

Το σπίτι μου, όπου μπορώ να σκεφτώ, να αυτοαναλυθώ, να μελετήσω και να ανασυγκροτηθώ.

— Ποιο είναι το πιο ωραίο συναίσθημα;

Όταν κάποιος σε αγκαλιάζει δακρυσμένος, βλέποντας φωτογραφίες που εσύ έφτιαξες από μια σημαντική στιγμή της ζωής του.

— Τι όνειρα κάνεις;

Να κάνω μια φωτογραφική έκθεση, να ταξιδέψω στο Περού, να μοιράζομαι και να αγαπάω.

 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Άνδρος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Άνδρος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Γιορτή Θεοσκέπαστης, Άνδρος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Γιορτή Θεοσκέπαστης, Άνδρος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Η γητευτής των αλόγων, Άνδρος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Κέρκυρα, 2015. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Λήμνος, 2014. Φωτο: Αγγελική Στρατή
 Η ομορφιά στα πάντα Facebook Twitter
Πειραιάς, 2010. Φωτο: Αγγελική Στρατή

www.facebook.com/AngelaStratiPhotography

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ