Λεπτομέρειες από έναν Απρίλιο

Λεπτομέρειες από έναν Απρίλιο Facebook Twitter
Ανοίγεις το παράθυρο και το σπίτι ολόκληρο καταλαμβάνεται από τα αρώματα της νεραντζιάς... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO
0

Ανοίγεις το παράθυρο και το σπίτι ολόκληρο καταλαμβάνεται από τα αρώματα της νεραντζιάς. Πυκνό κι επίμονο άρωμα που σου κόβει τα γόνατα, σε κάνει να θες να τα αλλάξεις όλα / Ο πρώτος καφές στο μπαλκόνι και το πρώτο κρασί επίσης / με το μπουφάν, αλλά εκεί, κάτω από τα αστέρια, να περιμένεις το καλοκαίρι / εκείνο το πρώτο, μακροχρόνιο, καταστροφικό για μέση και χέρια session κηπουρικής, που όταν τελειώνει, είσαι μέχρι τα γόνατα στο χώμα κι έξω από την πόρτα ένα βουνό ξεραμένα κλαριά και άλλα που δεν πίστευες πως τα είχες στον κήπο σου περιμένουν τη σκουπιδιάρα / πίσω στο μπαλκόνι όλα καθαρά και τακτοποιημένα, έτοιμα να ξεπετάξουν φύλλα, και κλαριά / σπαράγγια ψητά με τρίμμα από αυγοτάραχο / φρέσκος αρακάς με ελάχιστα: λάδι, λεμόνι, ίσως και λίγο δυόσμο / φράουλες / να τις αφήνεις εκτός ψυγείου, να μοσχοβολά το σπίτι / να τις βουτάς σε κάτι κρεμώδες / πρώτη βόλτα στο Θησείο, να διασχίζεις τον πιο όμορφο λόφο του κόσμου, λουλούδια, αρχαιότητες, αριστουργήματα, ψηφιδωτά κάτω από ανθισμένες ακακίες / επιθυμία για αλλαγές / από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, αυτό που επιθυμείς, αλλά δεν θα γίνει. Παρ' όλα αυτά, κάθε άνοιξη το σκέφτεσαι / Γιατί κάθε άνοιξη θες να διαβάσεις ποίηση; Γιατί την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι; / Δυόσμος / Αν υπάρχει ένα αρωματικό που μου θυμίζει άνοιξη, είναι ο δυόσμος / Αν υπάρχει ένα φρούτο, είναι οι φράουλες / αν υπάρχει ένα λουλούδι, είναι οι φρέζιες / η μεγαλύτερη ένοχη απόλαυση, τα φρέσκα σκόρδα! / λικέρ από άνθη αφροξυλιάς. Όχι όποιο να 'ναι! Θα δώσεις κάτι παραπάνω και θα πάρεις το γαλλικό St. Germain. Αν υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που να σφυρίζει άνοιξη, αυτό είναι. Πέρσι, ένας καλός θεός μάς έφτιαξε ένα κοκτέιλ με λικέρ αφροξυλιάς, πράσινο τσάι, τζιν και κάτι ακόμα που δεν θυμάμαι, αλλά θυμάμαι τη γεύση και την ονειρεύομαι συχνά! / απλά πράγματα στο τραπέζι: μαλακά τυριά, ίσως ένα αλλαντικό, χούμους από κουκιά, ίσως ένα παράξενο μέλι / ίσως φρέσκα ζυμαρικά αγκαλιασμένα με κάτι ελάχιστο, μακριά από μας ως του χρόνου οι παχύρρευστες σάλτσες / θα φτιάξουμε τα πρώτα σορμπέ της χρονιάς; Κατεβάζω τη μηχανή από το πατάρι / χρωματικά, πάντως, θέλω να εγκαινιάσω τη σεζόν με παγωτό φιστίκι / ή με παγωτό τριαντάφυλλο και κάρδαμο / μικρές πατάτες με μαϊντανό και σκόρδο και ελαιόλαδο / δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι άλλο / φέτος και λεμόνια τουρσί / μπορεί να μην είναι η εποχή, αλλά τα θέλω στην κουζίνα. Μόλις που προλαβαίνω, έναν μήνα θέλουν να ετοιμαστούν /σκόρπια στιχάκια από βιβλία που κρατάνε τη μέρα (και μένα) σε ένα επίπεδο: «Χωρίς χρώμα, χωρίς σώμα / τούτη η αγάπη πού πηγαίνει / σκορπισμένη, μαζεμένη, / σκορπισμένη πάλι πάλι, / κι όμως σφύζει κι όμως πάλλει / στη δαγκωματιά του μήλου / στη χαραματιά του σύκου / σ' ένα βυσσινί κεράσι / σε μια ρώγα από ροδίτη / τόση ανάερη Αφροδίτη, / θα διψάσει θα κεράσει / ένα στόμα κι άλλο στόμα / χωρίς χρώμα, χωρίς σώμα».- Γιώργος Σεφέρης, 28. 8. 1945 / Κι άλλο ένα: «Ω, φύση και ω, ανθρώπινη ψυχή! Πόσο ανήμπορα είναι όλα τα λόγια για να εκφράσουν τις αλληλένδετες αναλογίες σας! Ούτε και το παραμικρότερο άτομο δε σαλεύει ή δε ζει μέσα στην ύλη, αν δεν έχει το δαιμόνιο ταίρι του στο μυαλό». Χέρμαν Μέλβιλ, Μόμπι Ντικ / Και άλλο ένα, τελευταίο: «Κάθε ψυχή είναι αθάνατη. Γιατί ό,τι διατελεί διαρκώς σε κίνηση είναι αθάνατο. Και ό,τι κινεί κάτι άλλο και κινείται από κάτι άλλο έχει ένα τέλος στην κίνησή του, ως εκ τούτου έχει τέλος και στη ζωή. Έτσι, μόνον ό,τι κινεί τον εαυτό του, εφόσον δεν παύει ποτέ να είναι ο εαυτός του, δεν παύει ποτέ να κινείται αλλά αποτελεί και για τα άλλα, όσα κινούνται, πηγή και αρχή της κίνησης». Πλάτωνας, Φαίδρος / Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ