Μερικοί το λένε τρέλα, οι Blaze το ονομάζουν αγάπη Facebook Twitter
The Blaze: Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα εκλάβει ο κόσμος τα βίντεο, δεν έχει καθόλου σημασία. Δεν θέλουμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα, επιλέγουμε να είμαστε διακριτικοί στον τρόπο που αφηγούμαστε κι αυτό το κάνουμε εσκεμμένα

Μερικοί το λένε τρέλα, οι Blaze το ονομάζουν αγάπη

0

Το πρώτο βίντεο των Blaze, το «Virile», ξεκινάει με τους στίχους του Nat King Cole «You call it madness, but I call it love» και παρουσιάζει το απόλυτο bromance: σε ένα μικρό στούντιο στο Παρίσι δυο κολλητοί περνούν ανέμελες ώρες, καπνίζουν, φτιάχνουν μουσική, χορεύουν, ζουν καθημερινές ανθρώπινες στιγμές. Είναι φίλοι ή εραστές, δεν έχει και πολλή σημασία.

Η αγάπη στα βίντεο των Blaze είναι μια έντονη, αλλά ακαθόριστη κατάσταση, δοσμένη με τόσο σπαρακτικό τρόπο, που σε αφοπλίζει. Αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο στο επόμενο βίντεο, για το κομμάτι «Territory», όπου ένας νεαρός Αλγερινός γυρνάει στο πατρικό του και η συγκίνηση φτάνει στο αποκορύφωμα όταν συναντάει τους δικούς του σε ένα εκπληκτικό μικρού μήκους φιλμ, στιγμές του οποίου θυμίζουν στα καθ' ημάς την Ευδοκία και το Από την άκρη της πόλης του Γιάνναρη, αλλά κατάγεται από τα «Παιδιά της Ζωής» του Παζολίνι, τον Ζενέ και τον Φασμπίντερ.

Στο νέο τους βίντεο με τίτλο «Queens» μιλούν για τη γυναικεία φιλία μέσα από μια τσιγγάνικη κηδεία.

Αυτό το σπάνιο και γοητευτικό βλέμμα στις εθνικές μειονότητες, γεμάτο συναισθηματική φόρτιση αλλά και ανθρωπιά, δεν το συναντάς συχνά σε μουσικά βίντεο, ούτε καν σε ταινίες. Γι' αυτό οι Blaze είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις που έχουν βγει από τη Γαλλία. Καμιά φορά η μουσική τους δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις δυνατές εικόνες τους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.


Αυτό το σπάνιο και γοητευτικό βλέμμα στις εθνικές μειονότητες, γεμάτο συναίσθημα αλλά και ανθρωπιά, δεν το συναντάς συχνά σε μουσικά βίντεο, ούτε καν σε ταινίες. Γι' αυτό οι Blaze είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις που έχουν βγει από τη Γαλλία. Καμιά φορά η μουσική τους δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις δυνατές εικόνες τους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

Τα δύο ξαδέρφια, ο Guillaume και ο Jonathan Alric, που σκάνε στα γέλια όταν αναφέρεσαι στη συγγένειά τους, άρχισαν να φτιάχνουν μαζί μουσική όταν o Jonathan χρειάστηκε να επενδύσει μουσικά τη μικρού μήκους ταινία που ετοίμαζε για τη σχολή του. Ζήτησε από τον Guillaume, που ασχολούνταν με το dub, να τον βοηθήσει και κάπως έτσι ξεκίνησαν. Υιοθέτησαν το ψευδώνυμο Blaze, που στη γαλλική αργκό σημαίνει «όνομα», και αμέσως ξεχώρισαν για την εξαιρετική τους αισθητική.

Η μουσική δεν είναι η βασική τους ασχολία αλλά κάτι που προέκυψε, ενώ, μέχρι τώρα, δεν λειτουργούσε αυτόνομα, χωρίς την εικόνα, τουλάχιστον δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους.

Παρ' όλα αυτά, στις αρχές της χρονιάς έβγαλαν ένα EP και πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησαν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο «Dancehall». Το ονόμασαν έτσι χάρη στην αγάπη τους για την dub.

Μερικοί το λένε τρέλα, οι Blaze το ονομάζουν αγάπη Facebook Twitter
Από τα γυρίσματα του Heaven, που βρίσκεται στο πρώτο τους άλμπουμ

Τα δύο ταλαντιούχα ξαδέρφια, γενικώς, δεν λένε πολλά λόγια. Λακωνικοί και λιγομίλητοι (σπάνια δίνουν συνεντεύξεις, προτιμούν να τους κρίνουν καθαρά μέσα από τη δουλειά τους), δεν ενδιαφέρονται να προβληθούν από τα media ως πρόσωπα, τους αρκεί να παίζονται τα βίντεό τους. Στη συνομιλία μας αυτό το ξεκαθάρισαν από την αρχή.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε μουσική πριν από πέντε χρόνια» λέει ο Jonathan. «Δεν ήταν συνειδητή απόφαση ούτε η μουσική ούτε το να φτιάχνουμε τα βίντεο μόνοι μας. Ήταν κάτι φυσικό, σαν μια ανάγκη. Όταν είμαστε στη διαδικασία σύνθεσης της μουσικής, έρχονται απευθείας κάποιες εικόνες στο μυαλό μας και το αντίστροφο.

»Μας εμπνέουν σχεδόν τα πάντα που είναι σε μορφή ποίησης. Εξαρτάται από τον τρόπο που βλέπεις όσα σε περιτριγυρίζουν. Έχουμε πάρα πολλές επιρροές, από την κλασική μουσική μέχρι το electro, τη salsa και την dub.

»Στο "Dancehall" θέλαμε να εξερευνήσουμε νέα συναισθήματα και να πούμε μια μεγαλύτερη ιστορία. Συγκεκριμένα, θέλαμε να ασχοληθούμε με την κοινότητα των Ρομά εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν είχαμε το κατάλληλο κομμάτι ή την κατάλληλη ιδέα. Όταν κάναμε το "Queens", όμως, βρήκαμε το ιδανικό κομμάτι για να αφηγηθούμε αυτό το στόρι. Δεν μας αρέσει ο όρος "concept".

 

The Blaze - Territory

»Πιστεύουμε ότι για να το πραγματοποιήσεις πρέπει να σκεφτείς με αρκετούς κανόνες. Αυτό που κάνουμε γίνεται με φυσικό τρόπο. Μιλάμε για τους νέους επειδή είμαστε νέοι, μιλάμε για bromance επειδή είμαστε φίλοι κ.λπ.

»Μας εμπνέουν σκηνοθέτες όπως ο Αμπντελατίφ Κεσίς, ο Αλεχάντρο Ινιάριτου ή η Άντρεα Άρνολντ. Ειδικά το "American Honey" της Άντρεα Άρνολντ, που είναι τόσο ποιητικό. Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα εκλάβει ο κόσμος τα βίντεο, δεν έχει καθόλου σημασία. Δεν θέλουμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα, επιλέγουμε να είμαστε διακριτικοί στον τρόπο που αφηγούμαστε κι αυτό το κάνουμε εσκεμμένα. Νομίζω ότι όταν φτιάχνεις μουσική έχεις έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπεις τα πράγματα».

Το «Dancehall» είναι ένας δίσκος χωρίς εξάρσεις, με απλά μουσικά θέματα, που στηρίζονται σε ηλεκτρονικές μπασογραμμές και πιάνο, που φαίνονται αρκετά ξεπερασμένα, με ήχο που έχει χιλιοακουστεί και δύσκολα θα βρει κοινό το 2018 (γι' αυτό και σχεδόν όλες οι κριτικές είναι κακές). Τα βαριά, περίεργα φωνητικά τους είναι πειραγμένα για να δώσουν αυτή την απόκοσμη χροιά στη μουσική τους.

 

Oι The Blaze σε live τους

Το «Pitchfork» το αποδίδει στο ότι το τραγούδι δεν φαίνεται να είναι το φόρτε τους, ενώ οι αγγλικοί στίχοι τους ακούγονται κάπως αδύναμοι και αποσπασματικοί. Όλοι οι αρθρογράφοι όμως αποθεώνουν τα visuals και όχι τον παγερό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη μουσική τους. Και εκεί βρίσκεται το μυστικό της απήχησής τους.

Έχουν παίξει ήδη σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. «Θα θέλατε να σκηνοθετήσετε μια μεγάλου μήκους ταινία; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;» τους ρωτάω.


«Προσπαθούμε να ζούμε στο σήμερα. Επομένως, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια. Φυσικά, έχουμε πολλή έμπνευση και εν καιρώ θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

 

Ένα ακόμη μικρό αριστούργημα: Το video για το «Heaven»

Info:

Το άλμπουμ των Blaze κυκλοφορεί από την Animal 63/Sony UK/RCA.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ