ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

«Είμαι αυτιστική. Και ναι, δεν είμαι όπως θα περιμένατε να είμαι»

0

«Όταν λέω σε κάποιον ότι είμαι αυτιστική, συνήθως σοκάρεται. Γιατί πολύ απλά ο κόσμος νομίζει ότι δεν υπάρχουν ομιλητικοί αυτιστικοί. Αλλά είμαστε πολλοί και διαφορετικοί και υπάρχουμε ανάμεσά σας».

Η Christa Holmans ζει στο φάσμα του αυτισμού και θέλει να σπάσει τα στερεότυπα που τον αφορούν. «Δεν εντασσόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία και σίγουρα δεν ανταποκρινόμαστε πάντα στο στερεότυπο. Κάθε περίπτωση αυτισμού είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το συνηθέστερο που ακούω είναι ότι αποκλείεται να είμαι αυτιστική, επειδή είμαι... όμορφη.

»Τότε συνήθως απαντώ ότι είμαι ένα αυτιστικό άτομο που τυχαίνει να λατρεύει το μακιγιάζ και τα ωραία ρούχα. Και μετά αρχίζουν τα "δεν μπορεί να είσαι αυτιστική, επειδή έχεις δουλειά, επειδή έχεις οικογένεια, επειδή έχεις λειτουργική προσωπική ζωή, επειδή έχεις παιδιά, επειδή έχεις πλούσιο λεξιλόγιο, επειδή μιλάς φυσιολογικά».

Όπως εξηγεί η blogger και αρθρογράφος που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα πολλά πρόσωπα του αυτισμού, το ότι κάποιος μοιάζει απολύτως λειτουργικός, ανατρέποντας την εικόνα που η κοινωνία έχει για τους αυτιστικούς, έχει να κάνει τόσο με την καθυστερημένη διάγνωση από την πλευρά των ειδικών, όσο και με το γεγονός ότι το άτομο με αυτισμό προσπαθούσε για καιρό να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές απαιτήσεις. 

Ας σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, μόνο στην Αμερική υπάρχουν περίπου 3,5 εκ. ατόμων που κινούνται στο φάσμα του αυτισμού, εκ των οποίων, όπως λέει η Holmans, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους το ζουν στο περιθώριο, λόγω προκαταλήψεων. 

«Σ' εμένα ο αυτισμός διαγνώστηκε, όταν ήμουν ήδη 29 ετών. Ήταν σα να είχα ζήσει όλο το προηγούμενο διάστημα μακριά από το βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης που μοιράζονταν όλοι οι άλλοι», λέει χαρακτηριστικά, καλώντας τους πάντες να είναι περισσότερο παρατηρητικοί και ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών που μπορούν να οδηγήσουν σε μία έγκαιρη διάγνωση. 

  

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ