Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter


Η Ταβέρνα του Δαμιανού στον Αμπελά
της Πάρου έχει γράψει μεγάλη ιστορία στο νησί, πολύ πριν ο πανέμορφος αυτός τόπος των Κυκλάδων γίνει ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς του Αιγαίου. Ήταν το 1970, όταν η Πάρος δεν είχε μπει ακόμη στον τουριστικό χάρτη, που ο Δαμιανός Πετρόπουλος, έχοντας δουλέψει ως καλλιτέχνης μαρμάρου στον Καναδά, επέστρεψε στην πατρίδα του και άνοιξε μια μικρή ταβέρνα πάνω στο κύμα για να «κάνει το κέφι του», όπως ο γιος του ο Γιάννης εξιστορεί. Αυτή η ταβέρνα επρόκειτο να αποτελέσει στο πέρασμα του χρόνου σημείο αναφοράς για τους Παριανούς, καθώς ο καθένας έχει να σου πει ιστορίες από γλέντια που έχουν γίνει εκεί με αφορμή γιορτές και πανηγύρια. Αν ρωτήσεις τους ντόπιους αλλά και τους έποικους –μόνιμους ή περιστασιακούς–, θα σου πουν για βραδιές πάνω στο κύμα με το φεγγάρι να φωτίζει τη Νάξο απέναντι.

Άρωμα Πάρου στην Αθήνα θέλησε να φέρει ο Γιάννης Πετρόπουλος, που μεγάλωσε μέσα στην ταβέρνα του πατέρα του και την «τρέχει» ο ίδιος πολλά χρόνια τώρα. «Είμαι στην κουζίνα από μικρό παιδάκι και διαπίστωσα στην πράξη ότι η εμπειρία γεννάει τη γνώση» λέει και όσα γεύεσαι στο νέο του εστιατόριο επιβεβαιώνουν την αλήθεια των λόγων του. Η σούμα ρέει στα σφηνάκια και συνοδεύει ιδανικά τους κρύους μεζέδες που προσγειώνονται στο τραπέζι. Υπέροχο μπαρμπουνάκι μαρινάτο (€8) που φτιάχνει με τέχνη ο Γιάννης και εξαιρετικό σκουμπρί μαρινάτο (€8), καπνισμένο διακριτικά με δεντρολίβανο, που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό. Η ρεγκοσαλάτα (€4), με βελούδινη υφή κι ευχάριστη γεύση, ταιριάζει πάνω στο ζυμωτό ψωμί που έρχεται από τον παριανό ξυλόφουρνο του Νίκου Ραγκούση. Ακολουθεί η παριανή ρεβιθάδα (€6) φτιαγμένη στο τσουκάλι, μελωμένη και όλο νοστιμιά. Είναι αλήθεια ότι τα ρεβίθια, όπως τα μαγειρεύουν στην Πάρο, δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως μας θύμισε ο Γιάννης, η παραγωγή ρεβιθιών στο νησί ήταν μέχρι το 1970 διαδεδομένη και αυτό πέρασε στην καθημερινή διατροφή της παριανής οικογένειας. Το ολονύχτιο μαγείρεμά τους στο τσουκάλι τα κάνει μοναδικά. Με το πέρασμα του νησιού στην τουριστική του περίοδο, η καλλιέργεια χάθηκε αλλά η παράδοση έμεινε. Το χταπόδι στιφάδο (€9) ήρθε ευωδιαστό, με ισορροπημένη γεύση, αφήνοντας γλύκα στην επίγευση από τα κοκκάρια. Τα γιουβαρλάκια σφυρίδας (€9) είναι φινετσάτο πιάτο με ωραία, όλο νοστιμιά σαλτσούλα, έτσι όπως το μαγείρευε η κυρία Φλώρα, η μαμά του Γιάννη. Στο μενού θα βρεις ψάρια ημέρας (μπαρμπούνια, σφυρίδες, σαργούς) που έρχονται από τους ψαράδες του νησιού και ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα. Η παριανή κακαβιά ακολουθεί τη συνταγή των ψαράδων, με διάφορα φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Όλο αυτό το παιχνίδι της ψαροφαγίας γίνεται σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '50 με καταπράσινο κήπο, ενώ την παριανή νότα στη σάλα χαρίζουν οι ζωγραφικοί πίνακες ντόπιων ζωγράφων.

Μια ιστορική ταβέρνα της Πάρου έφερε το νησί στην Αθήνα Facebook Twitter

☛ Δαμιανός, Βασ. Γεωργίου Β34, Χαλάνδρι, 213 0055123

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
THE LIFO TEAM
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ