Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
1
Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Ian MacKaye, Minor Threat, Ουάσινγκτον, 1983

 "...My salad days, / When I was green in judgment, cold in blood.."
-Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, 1606


Salad Days: Σαιξπηρικός ιδιωματισμός που αναφέρεται στην νεότητα και στον ενθουσιασμό, τον ιδεαλισμό, την αθωότητα, ακόμα και την απειρία που την χαρακτηρίζει. Σήμερα η έκφραση αναφέρεται στο αποκορύφωμα της ζωής κάποιου, ή σε μία περίοδο όπου είναι κανείς στο απόγειο των δυνατοτήτων του.


Το 1985 οι Minor Threat κυκλοφορούν το EP "Salad Days", τον τίτλο του οποίου εύστοχα χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Scott Crawford στο ντοκιμαντέρ Salad Days: The Birth of Punk in the Nation's Capital που εξετάζει για πρώτη φορά σε βάθος την "παρεξηγημένη" hardcore punk σκηνή της Ουάσιγκτον, τη δεκαετία του '80.


Η πόλη επηρέασε τη διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητας και αυτή με τη σειρά της επηρέασε το χαρακτήρα της πόλης. Μέσα σε λίγα χρόνια ιδρύθηκαν δισκογραφικές όπως οι Dischord, Fountain of Youth, και Simple Machines που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα καθιέρωση των ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών.


O Crawford κατάφερε να κάνει μία ειλικρινή καταγραφή της σκηνής που γέννησε το straight edge και έπαιξε καθοριστικό , αν και αφανή πολλές φορές, ρόλο στην εναλλακτική μουσική αναγέννηση των 90s που είχε ως λίκνο την white collar πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του πανκ (Minor Threat, Bad Brains, Void, Government Issue, Marginal Man, Gray Matter, Rites of Spring, Fugazi, κ.α) και άλλους αφανείς ήρωες (φανζινάδες, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες δισκάδικων κτλ) που συνέβαλαν στην αλματώδη διάδοση του underground μουσικού κινήματος, το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να πει την ιστορία χωρίς να πέφτει στην παγίδα της νοσταλγίας.


Ο ίδιος ο Crawford δεν είναι ξένος στη σκηνή.

Ήδη από την ηλικία των δεκατεσσάρων κατέγραφε με αξιοσημείωτο επαγγελματισμό το κίνημα εν τη γενέσει του, εκδίδοντας το θρυλικό Metrozine (και τις 7ιντσες συλλογές του), το μοναδικό φανζίν που παρακολουθούσε και αναμετάδιδε λεπτομερώς όλες τις μπάντες της DC.


Το Salad Days: The Birth of Punk in the Nation's Capital προβλήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια του Ιn- Edit Festival, ενώ ακολουθεί και σήμερα μία ακόμα μεσημεριανή προβολή.
Προλαβαίνετε!

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Ο Scott Crawford σε άρθρο τοπίκής εφημερίδας του 1985 με τίτλο "Punktrepeneur"

 
Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από τις ημέρες των underground εκδόσεων όπως το Metrozine;

Τι σου λείπει περισσότερο από τον έφηβο εαυτό σου;
Χμ, υποθέτω ότι θα μπορούσε να μου λείπει όλη εκείνη η ενέργεια και ο ενθουσιασμός που μου προκαλούσε κάθε συναυλία που πήγαινα. Δεν μπορούσα να περιμένω για το επόμενο live, να βγάλω φωτογραφίες, και να γυρίσω σπίτι για να γράψω γι' αυτό.


Θυμάσαι αλήθεια ποια ήταν η πρώτη συναυλία που πήγες;
Μία από τις πρώτες μου συναυλίες ήταν ένα live των Void (τους οποίους βλέπετε και στο ντοκιμαντέρ). Όπως πιθανότατα φαντάζεσαι δεν έμοιαζαν με τίποτε που είχα δει μέχρι τότε!

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Bad Brains, 1980, Ουάσινγκτον

Πώς προέκυψε η ιδέα του ντοκιμαντέρ;

Ήταν κάτι που ήθελες να κάνεις από πάντα;
Το Salad Days ήταν ένα πρότζεκτ που υπήρχε στο μυαλό μου πάρα πολύ καιρό. Αρχικά νόμιζα ότι θα έγραφα ένα βιβλίο με τις εμπειρίες μου, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν πολύ καλύτερο να παρουσιάσω οπτικά την ιστορία κινήματος και να μοιραστώ όλη αυτή τη μουσική με τον κόσμο.

Και για ποιους λόγους ένιωθες την ανάγκη να πεις αυτή την ιστορία, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο;

Η δεκαετία του '80 ήταν μία περίοδος της ζωής μου που με διαμόρφωσε με τρόπους τους οποίους ποτέ δεν εξερεύνησα διεξοδικά. Για μένα όλο αυτό δεν είχε να κάνει μόνο με τη μουσική. Η μουσική ήταν σίγουρα το "σημείο εκκίνησης", αλλά αφού ενεπλάκην σε τόσο μεγάλο βαθμό με την punk σκηνή αυτή έγινε κάτι πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο, κάτι που με διαμόρφωσε σαν άνθρωπο.

Αλήθεια πόσο καιρό χρειάστηκε να ολοκληρωθεί το Salad Days, και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην δημιουργία του;
Μου πήρε συνολικά τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσω. Δούλεψα σκληρά πάνω σε κάθε ένα πλάνο!


Όσον αφορά τις δυσκολίες, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να επιτρέψω στον εαυτό μου να εξερευνήσει τα κομμάτια εκείνα της σκηνής που ήταν κατ' εμέ σημαντικά, αντί να προσπαθώ να τους αφήσω όλους ευχαριστημένους. Ο κάθε ένας έχει βιώσει τις δικές του εμπειρίες, και το καλύτερο που μπορούσα να κάνω ήταν να πω την "ιστορία" όπως την είδα με τα δικά μου μάτια. Μόλις συμφιλιώθηκα με αυτή την ιδέα απελευθερώθηκα και δημιουργικά.

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Salad Days EP, 1985 Minor Threat


Λοιπόν, γιατί είναι ένα ντοκιμαντέρ σαν το Salad Days επίκαιρο σήμερα;

Ποιο είναι το μήνυμά του, και τι είναι αυτό που θα ήθελες να πάρουν οι νεότερες γενιές μουσικών απ' αυτό;
Γιατί είναι ένα φιλμ που μιλά για τη δύναμη της κοινότητας, για την ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι – οι ομάδες, οι παρέες- να ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας κάτι εξ ολοκλήρου δικό τους, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες. Κι αυτό είναι πάντα επίκαιρο.

Λες ότι η πανκ σκηνή της Washington DC είναι μία συχνά παρεξηγημένη σκηνή;

Για ποιες παρανοήσεις μιλάς;
Ναι, ήταν και είναι ακόμα ίσως μία παρεξηγημένη σκηνή γιατί ήταν υπεύθυνη για το straight edge (ανάμεσα σε άλλα), ένα κίνημα που εξαπλώθηκε και απέκτησε τελικά δική του ξεχωριστή υπόσταση. Υπήρχε μία αντίληψη σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και αργότερα σύμφωνα με την οποία όλοι στην DC δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν, και δεν έκαναν ναρκωτικά – πράγμα που φυσικά απείχε παρασάγγας από την αλήθεια.


Ντοκιμαντέρ σαν το Salad Days, όμως, δεν πέφτουν πολύ εύκολα στην παγίδα του εξωραϊσμού του παρελθόντος και των εφηβικών μας ηρώων;
Ακριβώς γι' αυτό προσπάθησα από την πρώτη στιγμή να απομακρυνθώ όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δημιουργία μίας νοσταλγικής ματιάς στο παρελθόν, όπως ένας ποδοσφαιριστής που κοιτάει πίσω αναπολώντας τις ένδοξες μέρες της νεότητάς του. Στόχος μου ήταν να κάνω ένα ντοκιμαντέρ πιο προσωπικό, με μία πιο οικεία ματιά, και όχι ένα ντοκιμαντέρ που θα αφηγούταν "ιστορίες πολέμου" από τα παλιά. Και νομίζω ότι το κατάφερα σε μεγάλο βαθμό.

Ο Ian MacKaye μιλά για το πώς ακόμα μέχρι και σήμερα δέχεται τηλεφωνικές φάρσες που έχουν να κάνουν με το κίνημα του straight edge από μεθυσμένους έφηβους

Το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε με τεράστια επιτυχία μέσω crowdfunding, συγκεντρώνοντας τελικά 55.000 δολάρια από τα 32.000 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Περίμενες μία ανταπόκριση τέτοιου μεγέθους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα με τίποτα μία ανταπόκριση όπως αυτή που δεχθήκαμε από τον κόσμο από την πρώτη κιόλας μέρα. Ήξερα ότι το ντοκιμαντέρ θα είχε αντίκτυπο στην μουσική κοινότητα, αλλά ήταν πραγματικά ενθαρρυντικό να ξέρω ότι τόσος πολύ κόσμος αισθανόταν το ίδιο.


Τριάντα χρόνια μετά, τι είναι αυτό που βλέπεις να έχει αλλάξει περισσότερο στη σημερινή πανκ σκηνή;

Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε δραματικά την πανκ σκηνή είναι το ίντερνετ. Την δεκαετία του '80 έγραφες γράμματα, άραζες σε δισκάδικα, και αγόραζες φανζίν για να μπορέσεις να μάθεις κάτι παραπάνω και για να επικοινωνήσεις με την κοινότητα. Σήμερα, το ίντερνετ μας φέρνει όλους κοντά με έναν πολύ πιο άμεσο τρόπο, και αυτό φέρνει αλλαγές όχι μόνο σε όσους ακούν τη μουσική αλλά και σε όσους τη φτιάχνουν.

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter


Τελειώνοντας, πιστεύεις ότι οι "salad days" του πανκ έχουν πια περάσει ανεπιστρεπτί;
Όχι, με τίποτα. Το πανκ θα εξελίσσεται συνεχώς βρίσκοντας νέους τρόπους να αμφισβητεί την καθεστηκυία τάξη. Και θα έχει πάντα νέους οπαδούς γιατί είναι ένα είδος μουσικής που προσελκύει τους δυσαρεστημένους, τους πνευματικά περίεργους και τολμηρούς ανθρώπους. Οι καλύτερες μέρες του πανκ δεν έχουν περάσει, αντίθετα είναι μπροστά μας.

Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Ο John Stabb των Government Issue
Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter
Minor Threat, Fugazi, Bad Brains.. Ξεκινώντας μία πανκ επανάσταση στην Ουάσινγκτον των 80s Facebook Twitter

_____________________________

Salad Days: The Birth of Punk in the Nation's Capital

Σήμερα, Τρίτη, στις 13:00

Odeοn Όπερα

(Ακαδημίας 57).

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια