6 συμβουλές για να δουλεύεις καλύτερα από το σπίτι

 6 συμβουλές για να δουλεύεις καλύτερα από το σπίτι Facebook Twitter
Το να δουλεύεις από το κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόρασή σου μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, δεν σε βάζει όμως καθόλου στο κλίμα της δουλειάς. Δημιούργησε στο σπίτι σου ένα χώρο που μπορείς να δουλεύεις σα να βρίσκεσαι στο γραφείο.
3

Το να δουλεύεις από το σπίτι σου, κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια, αλλά όλο και περισσότερες εταιρίες συνεργάζονται πλέον με υπαλλήλους που η παρουσία τους στο γραφείο δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί το σενάριο να μοιάζει ιδανικό, ωστόσο η συγκεκριμένη πρακτική έχει τεράστιες παγίδες και μακροχρόνια μπορεί να λειτουργήσει εχθρικά ως προς την απόδοση, τη δημιουργικότητα και κυρίως την οργάνωση χρόνου. Μια από τις κορυφαίες παγίδες της εργασίας στο σπίτι είναι το ωράριο. Συχνά καταλήγεις να δουλεύεις πολύ περισσότερο απ' όσο θα έκανες στο γραφείο της εταιρίας ενώ φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας ο όγκος της δουλειάς που ολοκλήρωσες, δεν είναι ικανοποιητικός. Αυτά είναι 6 μικρά tips για να οργανώσεις καλύτερα όλο το concept.

Το ίδιο βολικό με το να δουλεύεις από το κρεβάτι σου είναι και το να δουλεύεις με τις πιτζάμες σου. Μην το κάνεις. Σήκω και ντύσου, ίσως όχι με κουστούμι, αλλά με ρούχα που θα πήγαινες στο γραφείο.

1.

Οργάνωσε ένα χώρο εργασίας: Το να δουλεύεις από το κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόρασή σου μπορεί να φαίνεται πιο ελκυστικό, δεν σε βάζει όμως καθόλου στο κλίμα της δουλειάς. Δημιούργησε στο σπίτι σου ένα χώρο που μπορείς να δουλεύεις σα να βρίσκεσαι στο γραφείο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, απλά να είναι ένας χώρος που θα μπορείς να εργάζεσαι απερίσπαστος από παράσιτα και πειρασμούς που δεν σε κρατούν συγκεντρωμένο.

2.

Ντύσου σαν να πηγαίνεις στο γραφείο: Το ίδιο βολικό με το να δουλεύεις από το κρεβάτι σου είναι και το να δουλεύεις με τις πιτζάμες σου. Μην το κάνεις. Σήκω και ντύσου, ίσως όχι με κουστούμι, αλλά με ρούχα που θα πήγαινες στο γραφείο. Τα ρούχα είναι ένας παράγοντας που σε επηρεάζουν πολύ όταν δουλεύεις. Θα σε βοηθήσουν να μείνεις σε εργασιακό κλίμα και όχι στο χαλαρό που αποπνέουν οι μαλακές σου μπιτζάμες. Επιπλέον, αυτό το tip θα σου φανεί πολύ χρήσιμο εάν χρειαστεί να κάνεις βίντεο-κλήση με κάποιο συνάδελφο ή συνεργάτη σου.

3.

Μάθε να χρησιμοποιείς ποικιλία μέσων επικοινωνίας: E-mails, τηλέφωνο, facebook, skype, μηνύματα, βίντεο-κλήσεις. Οι τρόποι που μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Σίγουρα από όλους αυτούς υπάρχουν ένας ή δύο στους οποίους έχεις ιδιαίτερη προτίμηση. Αυτό δεν είναι αποδοτικό. Υπάρχουν φορές που ένα τηλέφωνο είναι πολύ πιο χρήσιμο από ένα e-mail και άλλες που το mail θεωρείται πιο επαγγελματικό και πρέπον και ούτω κάθε εξής. Μην περιορίζεσαι στη χρήση μόνο ενός μέσου γιατί μπορεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Μάθε να χρησιμοποιείς τον πιο αποδοτικό για την κάθε περίπτωση τρόπο.

4.

Δούλευε συγκεκριμένες ώρες: Να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου στο θέμα του "ωραρίου εργασίας" σου. Όρισε το χρονικό διάστημα της ημέρας που θα δουλεύεις, για παράδειγμα 10-6 κάθε μέρα και κράτησέ το σταθερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μία τάξη την καθημερινότητά σου, να ξέρεις ποιες ώρες δουλεύεις και ποιες έχεις ελεύθερες και θα σε βάλει στο κλίμα του γραφείου. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορέσεις να κρατήσεις ξεχωριστές την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή παρόλο που είσαι στο σπίτι.

5.

Ετοίμαζε λίστες με το τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα: Οι λίστες θα σε βοηθήσουν να μείνεις συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και σε όσα έχεις να κάνεις. Οργάνωσε τες κατά προτεραιότητα, από το ποια επείγει περισσότερο μέχρι την πιο ασήμαντη, και ξεκίνα αν διαγράφεις tasks. Όσο περισσότερα διαγράψεις τόσο καλύτερα θα νιώσεις στο τέλος της μέρας.

6.

Κάνε διαλείμματα: Φύγε από το χώρο εργασίας σου και πήγαινε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού για λίγο, στο σαλόνι ή στην κουζίνα για παράδειγμα. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και θα αποκτήσεις μια ανανεωμένη οπτική για τα πράγματα.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Δουλέυω από το σπίτι ως ελεύθερος επαγγελματίας τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο μεγαλύτερος "εχθρός" της απόδοσής μου είναι οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως δεν είμαι διαθέσιμος όλη μέρα για καφε ή για να κοιτάξω αν τελείωσε το πλυντήριο.