Τα γραφεία της Lifo βρίσκονται στην Αθήνα – ο διευθυντής του σάιτ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη – εγώ βρίσκομαι στην Αμερική, και όμως, εδώ και αρκετά χρόνια συνεννοούμαστε και δουλεύουμε μια χαρά, τόσο μια χαρά, που πλέον έχω ξεχάσει ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να πηγαίνεις κάθε μέρα στον ίδιο χώρο και να μιλάς με τον κόσμο πρόσωπο με πρόσωπο. Αν προσπαθήσω όμως να θυμηθώ...

 

Όταν δουλεύω από το σπίτι:

 

1. Δεν έχω συναδέλφους για να κουτσομπολέψω, να γκρινιάξω, να σχολιάσω και να πάω μετά για ένα ποτό.

 

Από την άλλη, 

πόσο συχνό ήταν να ταιριάξω με τους συναδέλφους μου τόσο, ώστε να έχω την άνεση να κουτσομπολέψω χωρίς να φοβάμαι ότι μετά θα με κουτσομπολέψουν; Ακόμη και αν υπάρχει μια συμπάθεια, πόσο πιθανό είναι να τους βλέπω όλη τη μέρα και μετά να θέλω να πάω και για ποτό μαζί τους;

 

2. Η σύσφιξη σχέσεων είναι πιο δύσκολη και "μάτια που δε βλέπονται, μήπως λησμονιούνται";

 

Από την άλλη,

μήπως ισχύει και το "μακριά και αγαπημένοι";

 

2. Δεν αλλάζω καθημερινά παραστάσεις

 

Από την άλλη,

δεν έχω το φριχτό πέρα-δώθε στην πρωινή και απογευματινή κίνηση, όταν όλοι οι εργαζόμενοι της πόλης προσπαθούν να διανύσουν την ίδια απόσταση. Κερδίζω σε ώρες ύπνου.

 

3. Πολύ συχνά λόγω έλλειψης αυτοκυριαρχίας, χάνω απογεύματα, βράδια, ώρες που δεν ταιριάζουν με εργασία.

 

Από την άλλη,

είμαι ελεύθερη να πάω σε όσες υπηρεσίες, μουσεία και μπακάλικα θέλω.

 

4. Πρέπει να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να μην αποσπάται από τις ευκολίες του σπιτιού και να μην παρασέρνομαι από τις σειρήνες του ίντερνετ

 

Από την άλλη,

αυτό το πρόβλημα το έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Για να είμαι ειλικρινής, μετά από τόσους μήνες προπόνησης, έχω μάθει να αποφεύγω τους πειρασμούς της κωλυσιεργίας πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι σε ένα γραφείο. Σε ένα γραφείο ίσως θα μετρούσα τις ώρες για να φύγω, στο σπίτι προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένη και αποτελεσματική για να τελειώσω γρήγορα. Ο χρόνος δεν διαστέλλεται, αλλά αντιθέτως, εξαφανίζεται.

 

5. Χάνω την ευκαιρία των συζητήσεων πρόσωπο με πρόσωπο, για καθοδήγηση, έμπνευση, ακόμη και για παράπονα

 

Από την άλλη,

πόσο πιθανό είναι να κάνει κανείς ωφέλιμη και παραγωγική συζήτηση την ώρα του γραφείου, όταν χτυπάνε τηλέφωνα, πόρτες και επείγουν χίλια δυο άλλα; Αντιθέτως, όταν γίνεται συζήτηση με μέιλ, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το περιθώριο να διαλέξουν το χρόνο να διαβάσουν, να σκεφτούν και να επανέλθουν χωρίς την προχειρότητα του προφορικού λόγου. Επιπλέον έτσι αποφεύγονται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, οι οδηγίες είναι σαφείς και μπορεί κανείς να ανατρέξει για να σιγουρευτεί.

 

6. Δεν ξέρω πότε τελείωσα τη δουλειά και έχω την αίσθηση ότι χαζεύω ενώ βρίσκομαι ακόμη μέσα στο γραφείο. Δυσκολεύομαι να διαχωρίσω τη δουλειά από τη χαλάρωση.

 

Από την άλλη,

Τα κινητά έχουν ήδη ξεθωριάσει τα όρια της δουλειάς με την ιδιωτική ζωή. Τα smartphones με ίντερνετ έχουν σβήσει κι άλλο τα όρια, κάνοντας μας διαθέσιμους όλες τις ώρες και τις μέρες. Κάποτε ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ ήταν μεγάλη υπόθεση, τώρα ένα mail για δουλειά στις τρεις το πρωί είναι συνηθισμένο.

 

7. Φοράω όλη τη μέρα πιτζάμες

 

Από την άλλη,

τι ωραία, μπορώ να φοράω όλη μέρα πιτζάμες.