Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων Facebook Twitter
0

 

Τα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε στο Ινστιτούτο Θερβάντες την Κυριακή, 3η μέρα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, είχαν ως θέματα τους τον αστρονόμο Γαλιλαίο και δύο θαύματα της ελληνικής αρχαιότητας και της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

 

Aξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως o μηχανισμός των Αντικυθήρων επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης!

 

 

Στο ελληνικό 40λεπτο Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρακολουθήσαμε τη συναρπαστική βιογραφία του μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Γαλιλαίου Γαλιλέι και κυρίως την πολεμική που του άσκησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναγκάζοντας τον να αποκηρύξει τις ιδέες του, αλλά ευτυχώς όχι και να σταματήσει τις έρευνες και τα πειράματα του. Τον σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη δεν τον γνωρίζω, μαθαίνω όμως ότι δουλειά του έχει διακριθεί σε αμερικανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μπορώ να το καταλάβω αυτό, κρίνοντας από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο, παρά τη συμβατικότατη τηλεοπτική κατασκευή του, διέθετε καλογυρισμένες και ασυνήθιστες για τα εγχώρια δεδομένα δραματοποιημένες σκηνές ''εποχής'' με τον Αντώνη Βλησίδη στο ρόλο του Γαλιλαίου! Ταιριαστή με το όλο κλίμα και η μουσική του Albinoni. Με δυο λόγια, ένα ντοκιμαντέρ με αρετές που αν δεν καθοδηγούσε τη ''δράση'' ο παρουσιαστής, θα μπορούσε να διαγράψει και αμιγώς κινηματογραφική φεστιβαλική πορεία.

 

 

Στο αμερικανικό ωριαίο Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (Great Cathedral Mystery), γυρισμένο για το κανάλι της NOVA, γνωρίσαμε το αίνιγμα της κατασκευής του θόλου της Φλωρεντίας και μάθαμε τη λύση του! Ένα από τα μεγαλύτερα κομψοτεχνήματα στην Ιστορία της Τέχνης, κατασκευασμένο από τον χρυσοχόο Brunelleschi, που χωρίς να έχει γνώσεις αρχιτεκτονικής, κατάφερε το ακατόρθωτο! Και για να μη μακρηγορώ, δύο ήταν τα τεχνάσματα του που κατάφεραν να κρατήσουν τον θόλο του Καθεδρικού Ναού ντούρο και ευθυτενή στο πέρασμα των αιώνων: Η τεχνική χτισίματος των τούβλων ''ψαροκόκαλο'' και η αντίστοιχη, ''άνθος'', για τα σχοινιά που μετέφεραν τα υλικά στην κορυφή με ασφάλεια και για την ολοκλήρωση του έργου και για τη ζωή των εργατών. Ωραίο, αλλά φλύαρο, θα μπορούσε να έχει τη μισή διάρκεια.

 

 

Στον, επίσης παραγωγής NOVA, 52λεπτο Αρχαίο Υπολογιστή (Ancient Computer), μαθαίνουμε τι κρύβεται πίσω από τον πανάρχαιο μηχανισμό των Αντικυθήρων και γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια, αφού, σύμφωνα με τους ομιλητές επιστήμονες, η Αθήνα εκτός από λίκνο της δημοκρατίας και των Τεχνών, υπήρξε και λίκνο της τεχνολογικής εξέλιξης. Κάποτε, π.Χ., b.c. που λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, γιατί σήμερα άσ'τα να παν στο διάολο...Τέλος πάντων, με την καταγραφή μιας έρευνας που θυμίζει κινητό χειρουργείο, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους επιστήμονες να μεταφέρουν τα μηχανήματα τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν ότι έχει διασωθεί απ' αυτόν τον μικροσκοπικό πολύπλοκο μηχανισμό. Στο τέλος, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης! Ένας μηχανισμός που οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν από τους Βαβυλώνιους και που εν συνεχεία παρέδωσαν στους Άραβες για να φτιάξουν τους δικούς τους πρώτους αστρολάβους. Εντυπωσιακό, αλλά ομολογουμένως κουραστικό μέσα στην τόση πληροφορία του...

 

* Σήμερα, Δευτέρα 3/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα (ΗΠΑ, 57΄), Διεπαφή εγκεφάλου με τον υπολογιστή (Γερμανία, 9΄), Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλο μου (Αυστραλία, 57΄), Το άθροισμα του κάθε μέρους (ΗΠΑ, 57΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ