Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας

Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Ο Pierpaolo Piccioli και το σκίτσο για το πολυσυζητημένο ροζ φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε χθες στην πρεμιέρα της ταινία A Star is Born η Lady Gaga. Δημιουργία του οίκου Valentino.
0

Τι είναι η μόδα; Η μικρή στιγμή αντανάκλασης του τι θεωρούμε σήμερα ομορφιά. Τι είναι η ομορφιά; Το χαρακτηριστικό που δίνει την παντοτινή αίσθηση πνευματικής και συναισθηματικής ανύψωσης και μας ενώνει ως είδος.

Πόσο δύσκολο είναι μόδα και ομορφιά να μείνουν παντοτινές; Πολύ, αν κοιτάξτε λίγο την ντουλάπα σας και δείτε τι φορούσατε, θεωρώντας το «όμορφο», πριν από είκοσι χρόνια.


Έτσι, λοιπόν, και σε γενικές γραμμές πάντα, η μόδα είναι η ψευδαίσθηση πως «κατέχουμε» μια συγκεκριμένη στιγμή την ομορφιά. Η σίγουρη απόφαση της νοσταλγίας, το να ντύνεσαι δηλαδή με τις αξίες με τις οποίες ντύνονταν οι άνθρωποι σε μια άλλη εποχή, δεν σε κάνει απαραίτητα πιο κομψό ούτε φυλακίζει την ομορφιά. Όσο και να μην το θέλεις, σε κάνει πιο θεατρίνο, πρωταγωνιστή της δικής σου φυλακής του χρόνου, μερικά τσικ πιο γραφικό, ακόμα και όταν εσύ δεν το καταλαβαίνεις.

Τα ρούχα λένε πολλά για τους ανθρώπους που τα φοράνε, αλλά η ανάγνωσή τους δεν είναι εύκολο πράγμα − μη σας ξεγελά η μόδα. Γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη τη σημερινή εποχή με τις πολλές παράλληλες πραγματικότητες – την ίδια στιγμή διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις έννοιες του αληθινού και του επίκαιρου, συνεπώς και τα ρούχα. Σκεφτείτε το.


Τα ρούχα λένε πολλά για τους ανθρώπους που τα φοράνε, αλλά η ανάγνωσή τους δεν είναι εύκολο πράγμα − μη σας ξεγελά η μόδα. Γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη τη σημερινή εποχή με τις πολλές παράλληλες πραγματικότητες – την ίδια στιγμή διαφορετικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις έννοιες του αληθινού και του επίκαιρου, συνεπώς και τα ρούχα. Σκεφτείτε το.

Η μόδα, λοιπόν, έχει ένα τρικ, μια υπερδύναμη ας πούμε, για να καταφέρνει να αρπάζει την ομορφιά και να την αιχμαλωτίζει. Η διήγηση, οι πραγματικά καλές ιστορίες είναι αυτές που δένουν τα δύο μαζί τόσο σφιχτά που χρειάζονται μονάχα το ταλέντο για να δώσει ένα τέλειο, άφθαρτο τελικό προϊόν.

Ο Pierpaolo Piccioli έχει μεγαλώσει στην πόλη όπου οι μύθοι και οι ιστορίες είναι σαν ένα μεγάλο κρεμμύδι, κάθε φλούδα του οποίου οδηγεί σε μια άλλη που φτάνει μέχρι τη βαθιά αρχαιότητα.

Η Ρώμη είναι το μέρος που διατηρεί παγανιστικούς, χριστιανικούς μύθους, μεγάλες, ζουμερές ιστορίες που θα σε κάνουν να κλάψεις μόλις τολμήσεις να τις κόψεις κάθετα, όλες περασμένες με χρυσάφι και κόκκινο, εκείνο των αυτοκρατόρων της Ρώμης, της Παπικής Εκκλησίας, του Φελίνι, του Valentino.

Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
O «σεΐχης του σικ» και βασιλιάς του σολάριουμ Valentino Garavani έχει πουλήσει τον ομώνυμο οίκο και έχει αποσυρθεί από το 2007. Φωτο: Alex de Brabant


O «σεΐχης του σικ» και βασιλιάς του σολάριουμ Valentino Garavani έχει πουλήσει τον ομώνυμο οίκο και έχει αποσυρθεί από το 2007, αλλά ο Pierpaolo είχε δουλέψει για εκείνον, μαζί με την επαγγελματική του σύντροφο Maria Grazia Chiuri, από το 1999.


Το δίδυμο δούλευε στον Fendi όταν ο Valentino τους προσέγγισε για να αναλάβουν τα αξεσουάρ του οίκου. Η Maria Grazia και ο Pierpaolo δέχτηκαν και το σουβενίρ που άφησαν σε όλες μας από εκείνη την περίοδο είναι η σειρά «rockstud».


Αν κάνετε ακόμα πως δεν καταλαβαίνετε –να ξέρετε πως σας βλέπω−, σχεδόν όλες αγοράσαμε παραλλαγή ή αντιγραφή της γόβας με τα καρφάκια που ο Terry Richardson φωτογράφισε στις καμπάνιες τους.


Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Σχεδόν όλες αγοράσαμε παραλλαγή ή αντιγραφή της γόβας με τα καρφάκια που ο Terry Richardson φωτογράφισε στις καμπάνιες τους.


Ο Pierpaolo, όπως και ο Valentino, είναι πολύ περήφανοι Ρωμαίοι. Η κάστα τους δεν σνομπάρει το Παρίσι ή το Λονδίνο, αντίθετα είναι όλοι τους πολύ κοσμοπολίτες και ανοιχτοί στα ερεθίσματα που τους δίνει η ζωή. Το να ζεις έχοντας τη Ρώμη μέσα σου δεν είναι μποέμ ουτε υπεροπτικό, αντίθετα σου προσθέτει μια κομψή, αυτοκρατορική αλητεία που κάνει σμπαράλια οτιδήποτε συνηθισμένο.

Το σχεδιαστικό δίδυμο όμως δεν έκανε κοσμικότητες ή γενικώς αισθητή την παρουσία του, δεν πάρταρε. Επίσης, δεν είχαν κανένα ζόρι να «αλλάξουν» τον οίκο, επειδή προστέθηκε το όνομά τους. Δεν έκαναν δηλώσεις. Μπήκαν στη δουλειά και ξαναδιήγηθηκαν τα ρούχα του Valentino με τον δικό τους τρόπο, μέχρι που το 2015 έκαναν 1 δισ. πωλήσεις στον οίκο.


Το ακαταμάχητο που είχαν μέχρι τότε οι συλλογές Valentino ήταν ένα μεγαλοπρεπές coolness. Δεν φορούσες τα ρούχα τους για να κάνεις δήλωση, για να σπάσεις το κατεστημένο. Ποθούσες να φορέσεις Valentino για να είσαι ωραία, σαν σμυρναίικη καντάδα, σαν τους στίχους του «σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία/ σ' αγαπώ γιατί είσαι εσύ».

Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Valentino Spring 2018


Υπήρχε αυτή η σιγουριά, και μαζί μια μετάβαση από το πραγματικό στο ονειρικό, χωρίς να είναι απόκοσμο ή εκκεντρικό. Είναι η οικειότητα που όλες νιώθουμε απέναντι στην ομορφιά. Βέβαια, δεν τη διαλέγουμε πάντα, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Η Maria Grazia εγκαταλείπει τον Pierpaolo. Όχι, δεν έγινε κάτι δραματικό, το 2016 άνοιξε γι' αυτήν η πόρτα του Dior. O Pierpaolo έμεινε στον Valentino, έβγαλε το γραφείο της που είχε απέναντι στο δικό του, κράτησε τις φωτογραφίες τους στους τοίχους και επιθεώρησε πόσο χώρο είχε πια δικό του. Πολύ!

 
Βλέπετε, ο Pierpaolo δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας. Ως γνήσιος Ρωμαίος, απολαμβάνει τον χρόνο και τις εμπειρίες του, που τις μαζεύει απαλά-απαλά μαζί με τους σκηνοθέτες της πόλης του, τον Φελίνι, τον Αντονιόνι, τον Παζολίνι, τους ζωγράφους της πρώιμης Αναγέννησης, όπως ο Piero della Francesca και ο Giotto, και μαζί με όλους τους αγαπημένους του φωτογράφους, τον Bailey, τον Avendon, τον Carlo Mollino.


Κουβαλά μέσα του αυτήν τη συμπαγή ιστορία της εικόνας με τον ίδιο τρόπο που η Ρώμη κρατά την ιστορία της, αβίαστα, τρυφερά, αιώνια.

Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Το σχεδιαστικό δίδυμο Pierpaolo Piccioli και Maria Grazia.


Έτσι, λοιπόν, όταν έμεινε μόνος του απέναντι στον Valentino, είδε πως είχε όλο τον χώρο δικό του. Ξεκίνησε να σχεδιάζει πάλι, γύρισε στο ατελιέ και στο θρυλικό προσωπικό του οίκου που απαρτίζεται από μερικές τρομερές Ναπολιτάνες μοδίστρες. Και εκεί κάπου στα 55 του ο Pierpaolo άνθησε.


«Τα ρούχα είναι τα σημεία ένωσής μου με τον κόσμο» είπε στην «Corriere della Sera» μετά το τέλος της συλλογής υψηλής ραπτικής στο Παρίσι, πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Μέσα σ' εκείνη τη συλλογή δεν υπήρχε κανένα σημείο ένωσής του με τον κόσμο που να μη μας έδινε άπλετη ομορφιά, αρκετή για να ενωθούμε κι εμείς μαζί του.


Η «Μήδεια» του Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας, η τέχνη του 1700, η Αναγέννηση, η ελληνική μυθολογία, η Ρώμη, ράφτηκαν από τα χέρια των μοδιστρών του Valentino. Ο Pierpaolo είχε ζητήσει από την καθεμία να ονομάσει το ρούχο που είχε ράψει, κόψει ή κεντήσει.

Pierpaolo Piccioli: ο Ιταλός σχεδιαστής του οίκου Valentino δεν είναι δέσμιος της νοσταλγίας Facebook Twitter
Tο «Liza Minnelli», δημιουργία του Pierpaolo και των μοδιστρών του Valentino. Πρόκειται για μια μεγάλη πράσινη κάπα κεντημένη με παγέτες πάνω από ένα μπορντό παντελόνι με ένα απαλό lime πουκάμισο.

Έτσι, υπήρχε o «Amore Fuggente» (ο φευγαλέος έρωτας) με κέντημα του Απόλλωνα και της Δάφνης που φαίνεται σαν να έχει γίνει με μολύβι και χάνεται μέσα στο ύφασμα, το «Vanitas», που ενώνει το 1700 με την Αναγέννηση σε σμαραγδένιο, βαρύ μετάξι Mikado, το «Liza Minnelli», μια μεγάλη πράσινη κάπα κεντημένη με παγέτες πάνω από ένα μπορντό παντελόνι με ένα απαλό lime πουκάμισο.


Υπήρχαν ιστορίες που έδεναν την ομορφιά πάνω σε ένα ομόφωνα παράλογο, παράλληλο και μεταβατικό σημείο του παρόντος. Και αυτό είναι το δώρο της Ρώμης και του Pierpaolo σε όλους μας.

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT