Ο εγκέφαλός μας όντως δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι

Ο εγκέφαλός μας όντως δουλεύει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι Facebook Twitter
Είναι η επιστήμη που το λέει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών νιώθετε κάπως αργόστροφοι. Όχι μόνο εσείς. Όλοι.
0

Δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα -τουλάχιστον, όχι ολόσωστα- τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν μάλιστα νιώθετε ότι το σώμα σας υπακούει σε κάποια ημερολογιακή εντολή και εκεί κατά τον Ιούνιο αρχίζετε και παραιτείστε απ' ότιδήποτε, δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. 

Επίσης, δεν είναι ιδέα σας ότι τον Σεπτέμβριο μπορείτε να κάνετε τα πάντα και να αρχίσετε ξανά από την αρχή, ούτε ότι τον Ιανουάριο νιώθετε πιο έξυπνοι και έτοιμοι για νέα σχέδια, ιδέες και προτάσεις. Είναι η επιστήμη που το λέει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών νιώθετε κάπως αργόστροφοι. Όχι μόνο εσείς. Όλοι. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον δρα Jose Guillermo αποδείχθηκε ότι μαθητές που ζούσαν σε περιβάλλον με κλιματισμό απέδιδαν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους από εκείνους που καλούνταν να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς τη βοήθεια του air condition. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον δρα Jose Guillermo αποδείχθηκε ότι μαθητές που ζούσαν σε περιβάλλον με κλιματισμό απέδιδαν πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους από εκείνους που καλούνταν να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς τη βοήθεια του air condition.

Οι εξετάσεις διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου καύσωνα στη Βοστώνη και στόχο είχαν να αξιολογήσουν τις ικανότητες των μαθητών σε απλές μαθηματικές πράξεις, αλλά και την ταχύτητα τους να ανακαλούν βασικές γνώσεις, καθώς και τη μνήμη τους.

Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι όσοι έκαναν τα παραπάνω σε μη κλιματιζόμενο περιβάλλον πήραν χαμηλότερο βαθμό, ενώ χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους. Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα του Guillermo κατέγραψε 10% μειωμένη απόδοση και λιγότερες σωστές απαντήσεις ανά λεπτό. 

Το συμπέρασμα ίσως να θεωρείται αναμενόμενο, όμως για τους επιστήμονες είναι σημαντικό (και τρομακτικό συνάμα) δεδομένης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της ανησυχητικής αύξησης των κυμάτων καύσωνα των τελευταίων ετών.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Joe Allen, συν-διευθυντής του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εγκέφαλοί μας είναι ευαίσθητοι σε αυξομειώσεις της θερμοκρασίας».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες μαθητών, των οποίων οι ικανότητες αξιολογήθηκαν, κλήθηκαν να εξεταστούν σε περιβάλλοντα με διαφορά θερμοκρασίας μικρότερη των 9 βαθμών. Η έρευνά δεν αξιολόγησε αν οι γνωστικές ικανότητες του ατόμου μειώνονται σε άμεση αναλογία με την αυξανόμενη θερμοκρασία, ωστόσο καταλαβαίνει κανείς εύκολα τι θα συνέβαινε αν η διαφορά θερμοκρασίας αυξανόταν περισσότερο... 

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ