Μια σουηδική μελέτη σε δείγμα 3,4 εκατομμυρίων ατόμων, ηλικίας 40 έως 80 ετών, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι συνδέεται με μείωση κατά 23% του θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 20% χαμηλότερο κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια των 12 ετών στα οποία διεξήχθη η μελέτη.

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά ανακουφίζουν από την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη - και οι δύο αυτές καταστάσεις, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

 

Οι ιδιοκτήτες σκυλιών φαίνεται να αντιδρούν καλύτερα στο άγχος -η πίεση του αίματος και τα ποσοστά παλμών δεν αυξάνονται-, έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

 

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ήταν ικανοποιημένη από την ανασκόπηση δεκάδων μελετών, ώστε μια αναφορά της που εκδόθηκε το 2013, αναφέρει πως η κατοχή ενός σκύλου «πιθανότατα» να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Η απροθυμία της ωστόσο, να υποστηρίξει με σθένος την κυριότητα ενός σκύλου, ήταν διότι οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε αυτό που ονομάζεται παρατήρηση: οι ερευνητές σημειώνουν μια σύνδεση, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο υγιείς από τους ιδιοκτήτες για παράδειγμα, χρυσόψαρων, εάν έχουν τη δυνατότητα για την καθημερινή πεζοπορία που χρειάζονται αυτά τα κατοικίδια.

 

Ο Tove Fall, επιδημιολόγος και κύριος συγγραφέας αυτής της τελευταίας (σουηδικής) μελέτης, λέει πως διαπιστώθηκε, ότι η κατοχή σκύλου είχε μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο, στους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους.

 

«Φαίνεται ότι ένα σκυλί μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωή με άλλους ανθρώπους,  όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου» λέει ο Fall.

 

«Τα σκυλιά μας ενθαρρύνουν στο περπάτημα, παρέχουν κοινωνική στήριξη και δίνουν ουσία στη ζωή μας. Όταν κάποιος έχει ένα σκυλί, αλληλεπιδρά περισσότερο με άλλους ανθρώπους.

 

Αν αρρωστήσετε, πάτε στο νοσοκομείο και έχετε ένα σκυλί, υπάρχει ένα τεράστιο κίνητρο για να επιστρέψετε στο σπίτι».

 

Φυσικά, εάν κάποιος πάρει ένα σκυλί και το παρακολουθεί από τον καναπέ του, ενώ τρώει λιπαρά τρόφιμα, δεν πρόκειται να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και ένας παιχνιδιάρης σκύλος, μπορεί να φαίνεται χαριτωμένος, αλλά δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα στην υγεία σου.

 

_________

Πηγή: Guardian.