Ψαλιδόπουλος: Όταν δοθούν μέτρα για ελάφρυνση χρέους το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του

Ψαλιδόπουλος: Όταν δοθούν μέτρα για ελάφρυνση χρέους το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Έχει δεσμευθεί, μάλιστα, προσέθεσε, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.

Ίσως, είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος, ο βασικότερος λόγος που το ΔΝΤ κατηγορείται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιστάσεις, σε κάποια κρίση που συμβαίνει.

Οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί, προσέθεσε, είναι αυτές που από τη δεκαετία του '90 ονομάζονται «συναίνεση της Ουάσιγκτον», δηλαδή μία προσέγγιση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα.

«Στα γρήγορα να τελειώνουμε και να φεύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε δηλώσει όταν αν δεν δοθούν, έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη ή λίγες μέρες μετά, από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας τα μέτρα, τα οποία ζητά το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει κατ΄ αρχήν τον Ιούλιο του 2017.

Προσέθεσε ότι «το Ταμείο φυσικά θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του, είτε είναι χώρες της ΕΕ είτε είναι η ίδια η Ελλάδα», καθώς δεν δρα ανεξάρτητα από τη θέληση των μελών του.

«Τα μέλη του είναι αυτά που ζητάνε την ανάμειξή του και σε ποιο βαθμό», είπε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στις διαβουλεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος του ΕSΜ.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι η θέση του ως εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι θέση οικονομικής διπλωματίας και γι' αυτό δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί δημόσια για θέματα πολιτικής που έθεσαν στις ερωτήσεις τους βουλευτές της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, ζήτησε από τον κ. Ψαλιδόπουλο να κάνει ένα σημείωμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και ο εκπρόσωπος είπε ότι θα κάνει μία εκτενή περίληψη των ερωτήσεων και των θέσεων που εκφράσθηκαν για να το δώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM