Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί;

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους.
0

Η World Action On Salt and Health (WASH) ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω της μείωσης της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) με την τροφή.

Την απαρτίζουν περίπου 600 μέλη από 100 διαφορετικές χώρες που συγκροτούν μια διεθνή ομάδα ιατρών και επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διατροφής και στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί σε θέματα υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή νεφρικής ανεπάρκειας.

Η WASH εμπλέκεται ενεργά στις εθνικές εκστρατείες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη νατρίου (5 γρ./ημέρα). 

Η WASH αναπτύσσει διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και των κυβερνήσεων για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στρατηγικών βελτίωσης της δημόσιας υγείας μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού.

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Επιπλέον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων, οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν σχεδόν ασφυκτικά την πλειονότητα των τροφών που μπαίνουν στο πιάτο μας, να μειώσουν την περιεκτικότητα αλατιού στα προϊόντα τους.

Έτσι, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και με τη βοήθεια των μελών της, πραγματοποιεί διεθνείς έρευνες προϊόντων σε ετήσια βάση και πρόσφατα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2018 σχετικά με την περιεκτικότητα αλατιού σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής των ανθρώπων ανά τον κόσμο, το ψωμί. 

Και τα αποτελέσματα ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής η WASH μελέτησε πάνω από 2.000 προϊόντα (λευκό, ολικής αλέσεως, πίτα, πολύσπορο και άζυμο ψωμί) που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στην κορυφή αυτής της στήλης άλατος βρίσκεται η φοκάτσια δεντρολίβανου της καναδέζικης ACE Bakery με 2,65 γρ. αλατιού σε 100 γρ. προιόντος, ωστόσο δεν πρόκειται για κάποια εξαίρεση.

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των προϊόντων άρτου βρέθηκαν να ξεπερνούν το μέγιστο όριο περιεκτικότητας αλατιού (1,13 γρ./100 γρ.) που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ξέρετε πόσο αλάτι περιέχει μια φέτα ψωμί; Facebook Twitter
Tα αποτελέσματα της έρευνας ήταν μάλλον αποκαρδιωτικά, αν αναλογιστεί κανείς πως υπήρξε ακόμα και ψωμί που βρέθηκε να περιέχει ίδια ποσότητα αλατιού με το θαλασσινό νερό!

Συνολικά οι ολικής αλέσεως και οι άζυμοι άρτοι, τους οποίους έχουμε την τάση να προτιμούμε θεωρώντας πως είναι πιο υγιεινοί από το λευκό ψωμί, ήταν οι πιο αλμυροί, με έναν μέσο όρο περιεκτικότητας 1,08 γρ. ανά 100 γρ. σε σύγκριση με τους πολύσπορους που διέθεταν τον χαμηλότερο μέσο όρο, 1,02 γρ./100 γρ.

Κάποιοι τύποι πίτας μάλιστα περιείχαν πάνω από 1,50 γρ. αλατιού ανά μερίδα, δηλαδή το 1/3 της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ποσότητα που ισούται με 100 γρ. τσιπς! 

Το 44% των λευκών ψωμιών που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα ξεπερνούσαν το μέγιστο όριο που έχει τεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΠΓΔΜ είναι η χώρα που παράγει λευκό ψωμί με την υψηλότερη περιεκτικότητα αλατιού (1.42 γρ./100 γρ.), ενώ αντίστοιχα η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον χαμηλότερο μέσο όρο, μόλις 0.65 γρ./100 γρ.

 Όταν κανείς συγκρίνει το αλάτι που υπάρχει σε κάθε μερίδα ψωμιού, το Toaster Bread της Golden Crust που πωλείται στη Νότιο Αφρική περιέχει 2,46 γρ. ανά μερίδα των 250 γρ., δηλαδή περισσότερο αλάτι από 4 μερίδες τηγανητής πατάτας στα McDonald's!

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ψωμιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της WASH για το 2018 ήταν το ολικής αλέσεως «Σίκαλης» της εταιρείας Κρις Κρις, τα προϊόντα «Το Τοστ» και «Το Παραδοσιακό» της εταιρείας Κατσέλης, τα «Σταρένιο» και «Σίκαλης» της εταιρείας Καραμολέγκος, το «Σταρένιο» της εταιρείας Mr. Grand και το «Σταρένιο» της εταιρείας Χρυσός Μύλος.

Από αυτά το ολικής αλέσεως σίκαλης της Κρις Κρις βρισκόταν στην «κόκκινη λίστα» της WASH με 1,90 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος και ακολουθούν με κίτρινη επισήμανση τα δύο προϊόντα της Κατσέλης με 1,30 γρ./100 γρ., τα σταρένια των Καραμολέγκου και Mr. Grand με 1,15 γρ./100 γρ., το ολικής αλέσεως σίκαλης του Καραμολέγκου με 1,10 γρ./100 γρ. και χαμηλότερο όλων στην λίστα, αλλά και πάλι με κίτρινη επισήμανση, το σταρένιο ψωμί του Χρυσού Μύλου με περιεκτικότητα 0,80 γρ. αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος.

Από τα στοιχεία της πλήρους λίστας της έρευνας προϊόντων της WASH προκύπτει πως χρειάζεται ακόμα να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η σύσταση του ΠΟΥ και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το «κρυμμένο» αλάτι σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης όπως το ψωμί.

Το γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε απολύτως το αλάτι που τρώμε είναι το να μην καταναλώνουμε κανένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά σαφώς προβληματική την κατάσταση, όχι μόνο για όσους ήδη πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. 

Επ' ευκαιρία της δημοσίευσης της φετινής έκθεσης ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και πρόεδρος της WASH, λέει: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κύριο αίτιο εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

»Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως και όλες οι χώρες θα έπρεπε να εργάζονται ώστε να επιτύχουν τη μείωσή του κατά 30% μέχρι το 2025.

»Η έρευνά μας έδειξε πως πολλοί παρασκευαστές διεθνώς εξακολουθούν να προσθέτουν τεράστιες και αχρείαστες ποσότητες αλατιού στα προϊόντα τους. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δράσουν άμεσα και να πιέσουν για την μείωση της προσθήκης αλατιού στην βιομηχανία των τροφίμων».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Από το TikTok μέχρι τις παρέες μας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου για την αίσθηση ότι η διάσπαση προσοχής μάς αφορά πλέον όλους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ψυχή & Σώμα / Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα σε χάπια, κάψουλες, και σκόνες «μαγικές» που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητα ή απλώς ένα ακόμη προϊόν μάρκετινγκ; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου ξεδιαλύνει μύθους και αλήθειες γύρω από τη μανία με τα συμπληρώματα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ