Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter
1

Ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε για άλλη μια φορά σήμερα τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης σε μια φυλακή, πλένοντας και φιλώντας τα πόδια δώδεκα κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν δύο μουσουλμάνοι, ένας ορθόδοξος και ένας βουδιστής.

Αφού συναντήθηκε νωρίτερα με ασθενείς φυλακισμένους στο σωφρονιστικό ίδρυμα Ρετζίνα Κοέλι της Ρώμης, ο ποντίφικας τέλεσε το απόγευμα τη λειτουργία του Μυστικού Δείπνου.

Ακολούθησε η Τελετή του Νιπτήρος, στην οποία συμμετείχαν δώδεκα κρατούμενοι από επτά διαφορετικές χώρες: από την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, το Μαρόκο, τη Μολδαβία, την Κολομβία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter
Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter

«Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ζωή και δεν πρέπει να τον κρίνουμε» υπογράμμισε ο πάπας. «Γονατίζω ενώπιόν σας»πρόσθεσε, σύμφωνα με την ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από το Ράδιο του Βατικανού.

«Καμία τιμωρία που δεν αφήνει παράθυρο στην ελπίδα δεν είναι δίκαιη. Μια τιμωρία που δεν αφήνει ελπίδες δεν είναι χριστιανική, είναι απάνθρωπη (...) Για αυτό η θανατική καταδίκη δεν είναι ανθρωπιστική, ούτε χριστιανική ποινή». συνέχισε.

Ένας από τους κρατούμενους τον ευχαρίστησε για την προσοχή που δίνει στους φυλακισμένους και τους μη προνομιούχους ανθρώπους. «Εξ ονόματος όλων: ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε», είπε.

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter
Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο πάπας μίλησε για την ταπεινότητα του Ιησού και είπε ότι αν οι βασιλιάδες, οι αυτοκράτορες και οι αρχηγοί κρατών είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά του δεν θα είχαμε τόσους πολλούς πολέμους.

Κατά την τελετή του νιπτήρος ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση καταρράκτη.

«Στην ηλικία μου έρχεται και ο καταρράκτης και δεν βλέπεις καλά την πραγματικότητα. Του χρόνου θα πρέπει να υποβληθώ σε επέμβαση», είπε ο πάπας, συνομιλώντας με τους κρατούμενους.

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια φυλακισμένων Facebook Twitter

«Όποιος έχει την εξουσία πρέπει και να υπηρετεί. Ο αρχηγός σας πρέπει και να σας υπηρετεί», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, με αναφορά στην σημασία της σημερινής τελετής, κατά την μεγάλη Πέμπτη των καθολικών.

«Είμαι αμαρτωλός σαν και εσάς, αλλά σήμερα εκπροσωπώ τον Ιησού. Όταν θα σκύψω μπροστά σας για την τελετή του νιπτήρος σκεφθείτε: "ο Ιησούς κινδύνευσε και έστειλε αυτό τον άνθρωπο- ένας αμαρτωλό- για να έρθει και να μου πει ότι με αγαπά"», ολοκλήρωσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια