Κήποι

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Tρίτη 13.5

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ξέρεις πού θα με βρεις. Στον κήπο. Σε αυτό το ακατάστατο και άναρχο πράγμα, προϊόν χιλιάδων πειραμάτων, πολλών αγριόχορτων, αποτυχημένων προσπαθειών, αδέσποτων φυτών που βρέθηκαν στον δρόμο και περισώθηκαν, αφού πρώτα έκαναν βόλτα σε όλα τα μπαρ του κέντρου και μετά μπήκαν στο ταξί για το σπίτι. Δεν ξέρω πώς να σου το περιγράψω. Ένα είναι το διακύβευμα (τη χρησιμοποίησα κι εγώ αυτήν τη λέξη, επιτέλους): ίσκιος, δροσιά, ήχος από φυλλωσιές, κάλυψη, απόκρυψη από τους γείτονες τους καινούργιους που δεν είναι γέροι, είναι νέοι, με παιδιά, σκυλιά, και θέλουν μέρα-νύχτα να κάθονται στη βεράντα τους, όπως κι εγώ. Τέλος πάντων, φέτος φύτρωσαν κάτι πολύ εκκεντρικές ντάλιες με πολύπλοκα άνθη και φυτεύτηκαν και γαλλικές λεβάντες που είναι πολύ όμορφες. Τα πλατύφυλλα έχουν πολλαπλασιαστεί και μεταφυτεύτηκαν, ενώ με τις γαζίες βιώνουμε ένα παρατεταμένο γήρας. Θέλουν βάψιμο οι τοίχοι, έχουν αποφλοιωθεί και παλιώσει όσο δεν πάει, όμως η Α. λέει να μην το κάνουμε – έχουμε το πιο ωραία ηλικιωμένο σπίτι που έχει δει. Την Κυριακή που πέρασε έδωσα μάχη να μη βγούμε να φάμε και να κάτσουμε στον κήπο μας τον αναρχικό να φάμε κάτι βασικό. Ξέρω πως με τόσους αφρούς και άλλα εξωτικά που γράφουμε όλη μέρα θα σας φανεί ταπεινό, αλλά εγώ την Κυριακή περίμενα μια focaccia πέντε ώρες να γίνει και να την ψήσω ωραία και όμορφα με τις φουσκάλες της και το αλάτι και το δεντρολίβανο. Παράλληλα, περίμενα αργά και βασανιστικά μια σάλτσα ντομάτας να μαγειρευτεί. Μετά από δύο ώρες είχε γίνει ένα βαθύ, κόκκινο βελούδο. Τη σέρβιρα με μακαρόνια και βασιλικό. Δίπλα είχα ψήσει τα πιο φρέσκα σπαράγγια – ήμουν τυχερός, μόλις τα είχαν έφεραν στο ντέλι της γειτονιάς. Και είχα και μια πιατέλα προσούτο. Δεν ξέρω. Εμένα αυτό το φαγητό μου αρέσει. Ό,τι βρεις και ό,τι είναι εύκολο. Και να πω εδώ πως αυτή την περίοδο κανένα γλυκό δεν παίζει, αν δεν έχει φράουλες. Ή αν δεν είναι φράουλες.

Κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Αν έχεις ανάγκη από ομορφιά αυτό τον καιρό και αν σου αρέσουν οι κήποι, τα ωραία σπίτια και οι ιστορίες ανθρώπων γύρω από τραπέζια, έχω κάποια πράγματα να σου προτείνω. The Bloomsbury Cookbook. Το κίνημα ίσως και να το έχετε ακούσει: Virginia Woοlf, Vanessa Bell, John Maynard Keynes, E.M. Forster και άλλοι σπουδαίοι της διανόησης της εποχής. Το βιβλίο καταγράφει πρώτα τις συνταγές που προέκυψαν από τα τραπέζια και τις συναντήσεις τους σε διάφορα σπίτια, όπως το Monk House αλλά και το Charleston. Πέρα από τις συνταγές, οι ιδιαίτερες ιστορίες, τα έργα τέχνης, αδημοσίευτο υλικό. Στον ίδιο τόνο το άλλο βιβλίο με τον κήπο του Monk House, του σπιτιού της Virginia Woοlf. Μια ματιά του έχω ρίξει, ένα μόνο έχω να πω: όσους κηπουρούς κι αν έχει κανείς, η προσωπική ματιά είναι που τα αλλάζει όλα. Και οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν τι έκαναν. Πάλι από την Αγγλία, αλλά με ματιά στη Μεσόγειο, το βιβλίο του Μorito. Του εστιατορίου με τάπας της ομάδας του Μόρο. Χίλιες ιδέες για μεσογειακούς μεζέδες που σε βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα δεν θα βρείτε ποτέ. Όχι τουλάχιστον τόσο χαλαρά και γνήσια.

Αυτά για σήμερα, σας φιλώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ