Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε εύπορους αλλοδαπούς μέσω διαδικτύου

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε εύπορους αλλοδαπούς μέσω διαδικτύου Facebook Twitter
SOOC
0

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε αλλοδαπούς πολίτες, μέσω διαδικτύου, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Αττικής, το τελευταίο διήμερο, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας απότακτος αστυνομικός 31 ετών και μία γυναίκα 41 ετών από τη Βουλγαρία, κατηγορούμενοι για την συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματική απάτη.

Οι εμπλεκόμενοι εντόπιζαν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμφανή οικονομική επιφάνεια.

Στη συνέχεια, δημιουργούσαν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικής δικτύωσης, με παρεμφερή στοιχεία από εκείνα του ατόμου που είχαν στοχοποιήσει και έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, αλιεύοντας προσωπικά τους δεδομένα και αποσπώντας από αυτούς χρηματικά ποσά.

  

Οι δράστες πραγματοποιούσαν παράλληλα παραγγελίες σε διαδικτυακές επιχειρήσεις που αφορούσαν την αγορά, κυρίως συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικό ποσό, με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης, στον λογαριασμό του διαδικτυακού καταστήματος.

Στη συνέχεια, αυτοί παραλάμβαναν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, τα δέματα με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει και προέβαιναν στην πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοραστικής αξίας τους, ρευστοποιώντας έτσι άμεσα τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους.

  

Τα μέλη της σπείρας είχαν νοικιάσει διαμερίσματα σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αττικής, με σκοπό την παραλαβή των δεμάτων και την αποφυγή γνωστοποίησης των πραγματικών στοιχείων των μελών της οργάνωσης, καθώς και η χρήση πολλών τηλεφωνικών συνδέσεων που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά στοιχεία τους, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη τής οργάνωσης εμπλέκονται σε 24 περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας παράνομο όφελος που ξεπερνά τις 245.000 ευρώ, σε οκτώ απόπειρες απάτης και δύο περιπτώσεις εκβίασης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 27χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται.

Αρχηγός της οργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, είναι ο 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη τού επιχειρησιακού σχεδιασμού, απολαμβάνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών σε περιοχές της Θεσπρωτίας, της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


- Ένα πολεμικό τουφέκι και δέκα φυσίγγια διαμετρήματος 8x57 JS.
- Πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της οργάνωσης.
- Μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων και καρτών κινητής τηλεφωνίας.
- Μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία αγοράστηκε με χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που τυχόν σχετίζονται με την υπόθεση.

Η οργάνωση εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2013.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM