Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα Facebook Twitter
Το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντριβή, αυτό το γνωρίζουμε και από τις ταινίες του Θανάση Βέγγου.
0

Γυμναστική;

Ναι, αλλά όχι «κάψιμο»

Η άσκηση είναι από τα ισχυρότερα αντικαταθλιπτικά και τονωτικά, οπότε η συστηματική άσκηση βοηθά τον οργανισμό μας να δουλεύει καλύτερα και συνεπώς συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όχι όμως το burnout! Αν νιώθετε κουρασμένοι, μη γυμνάζεστε κάθε μέρα αλλά 3 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας αερόβια γυμναστική με ασκήσεις με μικρά βάρη. Τις υπόλοιπες ημέρες ξεκουραστείτε.

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε το πρωί, γιατί αργά το απόγευμα ή το βράδυ η άσκηση δημιουργεί υπερένταση και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Αισιοδοξία;

Το δωρεάν φάρμακο

Η ψυχική μας διάθεση αποτελεί κινητήρια δύναμη για την παραγωγή ορμονών σαν τη σεροτονίνη και τη νοραδρεναλίνη, που ξεκινούν μια αλυσιδωτή αντίδραση στον οργανισμό και κατ' αυτό τον τρόπο επηρεάζουν όλες τις οργανικές μας λειτουργίες.

Η θετική σκέψη, η αισιοδοξία και το χαμόγελο αποτελούν εναλλακτικά «φάρμακα» με μετρήσιμη επίδοση, όπως το placebo, ενώ, αντίθετα, η κακοκεφιά έχει παρόμοια επίδραση με το nocebo, το αντίστροφο φαινόμενο.

Χαμογελάστε, λοιπόν, είναι μεταδοτικό, ψυχοθεραπευτικό και τονωτικό, τόσο τονωτικό, που σας βοηθά να αρρωσταίνετε λιγότερο.

Στρες;

Κάντε d-stress

Για το στρες έχουν γραφτεί πολλά κι έχουν υπονοηθεί ακόμα περισσότερα. Το στρες όντως διακρίνεται σε δημιουργικό και τοξικό και φυσικά ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε –ή να εκτονώσουμε– το δεύτερο.

Για να απαλλαγούμε από αυτήν τη συσσωρευμένη πίεση χρειαζόμαστε σωστή (διαφραγματική) αναπνοή και ασχολίες που μας ηρεμούν. Πλέξιμο; Τρέξιμο; Γιόγκα; Ζωγραφική; Χειροτεχνίες; Ό,τι βολεύει τον καθένα.

Ένα σημαντικό μυστικό για να αποφορτίζεστε από το τοξικό στρες είναι να κρατάτε ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις κάθε ημέρας, αλλιώς το βράδυ, την ώρα που θα πηγαίνετε να κοιμηθείτε, θα σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε τη επομένη κι έτσι θα χάνετε τον ύπνο σας.

Στο τέρμα το καλοριφέρ;

Προτίμησε δροσιά

Το σπίτι και το γραφείο δεν πρέπει να είναι χαμάμ τον χειμώνα, γιατί η πολλή ζέστη καταβάλλει τις άμυνες του οργανισμού. Άσε που φέρνει υπνηλία, οπότε δεν μπορείς να δουλέψεις.

Ειδικά στην κρεβατοκάμαρα η ατμόσφαιρα πρέπει να είναι δροσερή, αλλιώς δεν ευχαριστιόμαστε τον ύπνο. Κι αν δεν κοιμηθούμε σωστά, τότε σίγουρα θα γίνουμε πιο ευάλωτοι σε κάθε ασθένεια, λοιμώδη και μη.

Οι ειδικοί συνιστούν να διατηρούμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας κοντά στους 21-22°C και να αερίζουμε καθημερινά το υπνοδωμάτιό μας.

Πικάντικες συνταγές;

Σε στυλ «Πολίτικη Κουζίνα»

Αν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, τότε ο χειμώνας είναι η εποχή σας. Βάλτε στο μενού κουρκουμά, μπούκοβο, καυτερές τσίλι πιπεριές και πολύχρωμα πιπέρια που απογειώνουν τη γεύση και κάνουν το φαγητό καυτερό.

Τα πικάντικα μπαχαρικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η κουρκουμίνη και η καψαϊκίνη, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα των ιστών. Επιπλέον, βοηθούν στο αδυνάτισμα. Δηλαδή, «δύο σε ένα».

Σούπα;

Μου 'πες!

Οι σούπες αποτελούν ιδανική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και για την εποχή που νιώθουμε αδιάθετοι ή αναρρώνουμε από γρίπη ή κρυολόγημα.

Οι χλιαρές σούπες βοηθούν να μαλακώσει ο λαιμός, να απαλλαγείτε από τα φλέγματα, να υποχωρήσει ο βήχας, αλλά αποφύγετε να τις καταναλώνετε πολύ καυτές.

Επιπλέον, προτιμήστε τις σούπες που γίνονται βελουτέ (στο μπλέντερ), καθώς αυτές είναι πιο χορταστικές, και αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος και τα άλλα παχυντικά υλικά με άπαχο γιαούρτι ή γάλα, ώστε να μην τις φορτώνετε με περιττές θερμίδες.

Τσίπουρο και συμπάθεια;

Δοκίμασε το Glühwein

Το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντριβή, αυτό το γνωρίζουμε και από τις ταινίες του Θανάση Βέγγου. Επίσης, το ζεστό ρακόμελο μαλακώνει τον λαιμό και τονώνει τον οργανισμό. Θα το γνωρίζετε όσοι έχετε ξεπαγιάσει σε κάποιο χιονοδρομικό και μετά οι κάτοικοι του τοπικού οικισμού σάς έχουν κεράσει ρακόμελο για να συνέλθετε.

Παρ' ότι, όμως, τα αποστάγματα σαν τη ρακή και το τσίπουρο είναι θερμαντικά, η υπερκατανάλωσή τους βλάπτει, αφού είναι πλούσια σε αιθυλική αλκοόλη.

Αρχικά θα νιώσετε μια ευφορία, αλλά αν συνεχίσετε να πίνετε, θα βρεθείτε αρχικά με hangover και μακροπρόθεσμα με κατεστραμμένο ήπαρ.

Μια καλή επιλογή για το πολύ κρύο είναι το Glühwein (αυστριακό ποτό σαν ζεστή σαγκρία), το οποίο μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, ζεσταίνοντας κόκκινο κρασί με ξύλο κανέλας, καρφάκια γαρίφαλου, ξύσμα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.

Το πρωί, καφές κι έξω από την πόρτα;

Πάρε μια μπάρα on the go...

Ξυπνάς και τρέχεις. Για το γραφείο, το πανεπιστήμιο, το σούπερ-μαρκετ, το σχολείο των παιδιών. Ο χρόνος πιέζει κι εσύ φεύγεις από το σπίτι μόνο με έναν καφέ, με άδειο στομάχι – λάθος!

Το πρωί το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια μετά τη νηστεία της νύχτας και αν φεύγεις νηστικός, είναι σαν να κλέβεις την ενέργεια από τα κύτταρα του οργανισμού.

Πάρε τον καφέ, αλλά συνόδεψέ τον με μια μπάρα δημητριακών. Κατά προτίμηση, μια μπάρα ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς, σπόρους και μέλι για ακόμα περισσότερη ενέργεια.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ