11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους!

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Το Dine Athens είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης...
0

Όλοι δικαιούμαστε μια θέση στο όνειρο της υπέροχης γεύσης. Αυτό που ενίοτε μας στερεί η απαγορευτική τιμή μιας βραβευμένης κουζίνας, ακόμα και η ιδέα ή το ψυχολογικό δέος που μπορεί να μας καθηλώνει και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία νύχτα γεμάτη αστέρια Μισελέν.

Το Dine Athens που διοργανώνεται με την υπογραφή της Alpha Bank, είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης, ένα δημοκρατικό, τεράστιο τραπέζι που ενώνει στην πλατφόρμα του τα αστέρια Μισελέν, τη δημιουργική κουζίνα, τις γεύσεις του κόσμου, το κρασί και την μπίρα, 100 εστιατόρια συνολικά.

Με μενού των 15, των 30 και των 60 ευρώ κλείνεις το τραπέζι που ονειρεύεσαι κι έχεις και μια επιπλέον έκπτωση αν διαθέτεις κάρτα της Alpha Bank.

Πέρσι, 12.500 amateurs της νοστιμιάς πέρασαν από τις κρατήσεις τους και κάθε χρόνο η προσέλευση στο πάρτι δείχνει ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Και η επιτυχία δεν είναι τυχαία.

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Μπορεί προσωπικά να είμαι μαλωμένη με τα βραβεία, ωστόσο η δημοσιότητα που δημιουργούν οι βραβεύσεις μαζί με τον γαστρονομικό Τύπο ανοίγει την όρεξη.

Θέλεις να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ένα εστιατόριο που πολυακούστηκε, θέλεις να γευτείς από πρώτο χέρι αν η Μισελέν κουζίνα έχει άλλη γεύση, πολύ θα ήθελες κάποτε να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ο εθνικός μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος στις 8 Φλεβάρη θα μπει ο ίδιος στην κουζίνα για να ετοιμάσει ένα θαλασσινό σίκουελ 6 πιάτων ‒ κι εγώ μαζί σου!

Πολύ θα ήθελα να δω τι γεύση έχουν ο καπνός κέδρου και τα 3 αστέρια του Γερμανού Thomas Bühner που για 2 βραδιές (10-11) αφήνει τη δική του Ζωή (La Vie) στο Osnabrück για να μας μαγειρέψει καλεσμένος στη Σπονδή, αν και φοβάμαι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν ουρές.

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Μια εποχή που μπορεί η δημιουργικότητα να ζει την ακμή της, αλλά όχι απαραίτητα και το ελληνικό εστιατόριο, το οποίο υποφέρει από τα δεινά των φόρων, των υψηλών τιμών της πρώτης ύλης και του ΦΠΑ, το Dine Athens είναι μια παρηγοριά, μια τονωτική ένεση, η χαρά των γεμάτων τραπεζιών που δεν χρειάζεται να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, είναι η γιορτή στη μέση της εβδομάδας, η ευκαιρία να βγεις ακόμη και το μεσημέρι, έστω κι αν δεν το συνηθίζεις.

Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, ο foodie ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, ο εραστής της μπριζόλας και ο λάτρης του σούσι, κυρίως, όμως, εκείνος που θέλει να δοκιμάσει συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Εγώ ακόμη ταλαντεύομαι ανάμεσα σε πολλά, ορεκτικά και προκλητικά πολλά υποσχόμενα: να δοκιμάσω τα νεφράκια και τις άψογες κοπές του Κρητικού, για τις οποίες τόσο μελάνι έχει χυθεί, το λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς στον Λούτσο, το νέο hot ψαροφαγείο της Βούλας, να επιστρέψω (ξανά και ξανά) στην ψητή στρειδοσαλάτα του Ε/Γ Ταξιδεύοντας και στα κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, στην αθάνατη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα ή μήπως να τυλιχτώ στη γλυκιά νοσταλγία του γαλλικού κλασικισμού και του στέικ ταρτάρ στο Abreuvoir;

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter

Το βέβαιο είναι πως θα επιστρέψω στο πιο ελληνικό-γκουρμέ-brunch του Artisanal, θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα γεύμα του Δανού Ρόνι Έμποργκ με όλες μου τις αισθήσεις στο All Senses, να φάω μεξικάνικο στο Coyoacan, new age πολίτικα και γκλαμουράτα στο Mutfak και να εξακριβώσω αν όντως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι το ταλέντο που όλοι διατείνονται ότι είναι!

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Και όπως φαίνεται, αυτό το φεστιβάλ νοστιμιάς ήρθε για να μείνει!

Πληροφορίες στο www.dineathens.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ