11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους!

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Το Dine Athens είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης...
0

Όλοι δικαιούμαστε μια θέση στο όνειρο της υπέροχης γεύσης. Αυτό που ενίοτε μας στερεί η απαγορευτική τιμή μιας βραβευμένης κουζίνας, ακόμα και η ιδέα ή το ψυχολογικό δέος που μπορεί να μας καθηλώνει και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία νύχτα γεμάτη αστέρια Μισελέν.

Το Dine Athens που διοργανώνεται με την υπογραφή της Alpha Bank, είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης, ένα δημοκρατικό, τεράστιο τραπέζι που ενώνει στην πλατφόρμα του τα αστέρια Μισελέν, τη δημιουργική κουζίνα, τις γεύσεις του κόσμου, το κρασί και την μπίρα, 100 εστιατόρια συνολικά.

Με μενού των 15, των 30 και των 60 ευρώ κλείνεις το τραπέζι που ονειρεύεσαι κι έχεις και μια επιπλέον έκπτωση αν διαθέτεις κάρτα της Alpha Bank.

Πέρσι, 12.500 amateurs της νοστιμιάς πέρασαν από τις κρατήσεις τους και κάθε χρόνο η προσέλευση στο πάρτι δείχνει ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Και η επιτυχία δεν είναι τυχαία.

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Μπορεί προσωπικά να είμαι μαλωμένη με τα βραβεία, ωστόσο η δημοσιότητα που δημιουργούν οι βραβεύσεις μαζί με τον γαστρονομικό Τύπο ανοίγει την όρεξη.

Θέλεις να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ένα εστιατόριο που πολυακούστηκε, θέλεις να γευτείς από πρώτο χέρι αν η Μισελέν κουζίνα έχει άλλη γεύση, πολύ θα ήθελες κάποτε να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ο εθνικός μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος στις 8 Φλεβάρη θα μπει ο ίδιος στην κουζίνα για να ετοιμάσει ένα θαλασσινό σίκουελ 6 πιάτων ‒ κι εγώ μαζί σου!

Πολύ θα ήθελα να δω τι γεύση έχουν ο καπνός κέδρου και τα 3 αστέρια του Γερμανού Thomas Bühner που για 2 βραδιές (10-11) αφήνει τη δική του Ζωή (La Vie) στο Osnabrück για να μας μαγειρέψει καλεσμένος στη Σπονδή, αν και φοβάμαι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν ουρές.

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Μια εποχή που μπορεί η δημιουργικότητα να ζει την ακμή της, αλλά όχι απαραίτητα και το ελληνικό εστιατόριο, το οποίο υποφέρει από τα δεινά των φόρων, των υψηλών τιμών της πρώτης ύλης και του ΦΠΑ, το Dine Athens είναι μια παρηγοριά, μια τονωτική ένεση, η χαρά των γεμάτων τραπεζιών που δεν χρειάζεται να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, είναι η γιορτή στη μέση της εβδομάδας, η ευκαιρία να βγεις ακόμη και το μεσημέρι, έστω κι αν δεν το συνηθίζεις.

Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, ο foodie ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, ο εραστής της μπριζόλας και ο λάτρης του σούσι, κυρίως, όμως, εκείνος που θέλει να δοκιμάσει συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Εγώ ακόμη ταλαντεύομαι ανάμεσα σε πολλά, ορεκτικά και προκλητικά πολλά υποσχόμενα: να δοκιμάσω τα νεφράκια και τις άψογες κοπές του Κρητικού, για τις οποίες τόσο μελάνι έχει χυθεί, το λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς στον Λούτσο, το νέο hot ψαροφαγείο της Βούλας, να επιστρέψω (ξανά και ξανά) στην ψητή στρειδοσαλάτα του Ε/Γ Ταξιδεύοντας και στα κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, στην αθάνατη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα ή μήπως να τυλιχτώ στη γλυκιά νοσταλγία του γαλλικού κλασικισμού και του στέικ ταρτάρ στο Abreuvoir;

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter

Το βέβαιο είναι πως θα επιστρέψω στο πιο ελληνικό-γκουρμέ-brunch του Artisanal, θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα γεύμα του Δανού Ρόνι Έμποργκ με όλες μου τις αισθήσεις στο All Senses, να φάω μεξικάνικο στο Coyoacan, new age πολίτικα και γκλαμουράτα στο Mutfak και να εξακριβώσω αν όντως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι το ταλέντο που όλοι διατείνονται ότι είναι!

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Και όπως φαίνεται, αυτό το φεστιβάλ νοστιμιάς ήρθε για να μείνει!

Πληροφορίες στο www.dineathens.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ