Η εφηβεία πια διαρκεί από τα 10 ως τα 24 χρόνια λένε οι επιστήμονες

Η εφηβεία πια διαρκεί από τα 10 ως τα 24 χρόνια λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
1

Η περίοδος της εφηβείας διαρκεί πια από την ηλικία των 10 ετών μέχρι τα 24, παρότι μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι κρατά έως τα 19 λένε τώρα οι επιστήμονες.

Το γεγονός ότι οι νέοι συνεχίζουν τις σπουδές τους και σε μεγαλύτερη ηλικία καθώς και ότι πολλοί είναι εκείνοι που καθυστερούν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά, έχει αλλάξει την επικρατούσα άποψη για το πότε ξεκινάει η ενήλικη ζωή.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Lancet Child & Adolescent Health», είναι απαραίτητο να αλλάξει ο ορισμός της εφηβείας ώστε ν' αναπροσαρμοστεί η νομοθεσία και η κυβερνητική πολιτική.

Η εφηβεία θεωρείται ότι ξεκινάει όταν το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως υποθάλαμος αρχίζει να εκκρίνει μια ορμόνη, η οποία ενεργοποιεί την υπόφυση και τους γεννητικούς αδένες.

Αυτό συνήθως συνέβαινε περίπου στην ηλικία των 14 αλλά το όριο μειώθηκε στα 10 χρόνια χάρις στη βελτιωμένη υγεία και διατροφή στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

Το αποτέλεσμα είναι στις χώρες του βιομηχανοποιημένου κόσμου, όπως η Βρετανία, ο μέσος όρος της ηλικίας που ένα κορίτσι θα έχει για πρώτη φορά έμμηνο ρύση να έχει μειωθεί κατά τέσσερα χρόνια τα τελευταία 150 χρόνια.

Τα μισά κορίτσια σήμερα έχουν την πρώτη τους έμμηνο ρύση στα 12 ή τα 13 τους.

Υπάρχουν επίσης βιολογικοί παράγοντες για τους οποίους ο ορισμός της εφηβείας θα πρέπει να παραταθεί χρονικά, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι η σωματική ανάπτυξη συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος συνεχίζει να ωριμάζει και μετά τα 20, λειτουργώντας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Εξάλλου, σε πολλούς ανθρώπους οι φρονιμίτες φυτρώνουν μετά τα 25.

Επιπλέον, οι νέοι σήμερα παντρεύονται και αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, στην Αγγλία και την Ουαλία ο μέσος όρος της ηλικίας που ένας άνδρας παντρευόταν για πρώτη φορά το 2013 ήταν τα 32,5 χρόνια και μια γυναίκα τα 30,6. Αυτό δείχνει μια αύξηση κατά σχεδόν οκτώ χρόνια από το 1973.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σούζαν Σόγιερ, διευθύντρια του κέντρου υγείας εφήβου στην Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης, γράφει: «παρότι πολλά νομικά προνόμια που έχουν οι ενήλικες ξεκινούν από τα 18 χρόνια, η ανάληψη ευθυνών και ρόλων ενηλίκων συνήθως συμβαίνει αργότερα».

Η ίδια υποστηρίζει ότι η αργοπορημένη απόκτηση οικογένειας και οικονομικής ανεξαρτησίας σημαίνει ότι η «ημι-αυτονομία», η οποία χαρακτηρίζει την εφηβεία, έχει επεκταθεί.

Αυτή η κοινωνική αλλαγή, σύμφωνα με την Σόγιερ, απαιτεί μια αλλαγή στην πολιτική, όπως για παράδειγμα την επέκταση των κοινωνικών παροχών σε ανήλικους, η οποία θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι την ηλικία των 25.

Ωστόσο, η δρ Τζαν Μακβάρις, μια κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κεντ, διαφωνεί με αυτή την θεωρία.

«Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι νέοι διαμορφώνονται πολύ περισσότερο από τις κοινωνικές απαιτήσεις σε σχέση με την εσωτερική βιολογική τους ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Άρα; Ψήφος στα 24;Έτσι κι αλλιώς η αποχή στις τελευταίες εκλογές ήταν 56%. Στα εκλογικά τμήματα γέροντες βλέπουμε συνήθως. Ο φρέντο έχει πιο ενδιαφέρον από τον Φλαμπουράρη...