Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup διαμηνύει: Πρώτα το τέλος των μνημονίων και μετά λύση για το χρέος

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup διαμηνύει: Πρώτα το τέλος των μνημονίων και μετά λύση για το χρέος Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα, προτού γίνει οποιαδήποτε ελάφρυνση στο υπέρογκο χρέος της», τονίζει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC, ο Σεντένο πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα «κάποια ενδιάμεσα βήματα», πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το CNBC επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το τρίτο μνημονιακό της πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα που θα κάνουν το χρέος της πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ωστόσο το θέμα αυτό έχει διχάσει τους δανειστές. Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο, οι Ευρωπαίοι δανειστές θεωρούν ότι δεν είναι προτεραιότητα.

Μιλώντας στο CNBC στις αρχές Δεκεμβρίου, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα για μία συμφωνία για το χρέος, πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει πως πιστεύει ότι θα υπάρξει «ένα καλό αποτέλεσμα πολύ, πολύ σύντομα».

Ωστόσο, ο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Είμαστε σε μία καλή κατάσταση για να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε ορίσει στο πρόγραμμα», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Σεντένο ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και να επιδείξουν υπομονή. «...Και μετά, επανερχόμαστε στην ιδέα της αναδιάρθρωσης, έχοντας υπομονή. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι θεσμοί είναι να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFT

Οικονομία / Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFTs

Μετά τις δόξες που γνώρισε η αγορά των ψηφιακών έργων τέχνης, τα περιβόητα NFTs δεν αποδείχθηκαν μόνο μια καλλιτεχνική και αισθητική λαίλαπα αλλά και ο πιο σύντομος δρόμος προς την οικονομική καταστροφή.
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Οικονομία / Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται και οι επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζονται, οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά την αγορά ρωσικού πετρελαίου εν πλω
THE LIFO TEAM