Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα

Οι φόροι του φθινοπώρου επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα Facebook Twitter
0

Οι φόροι έβαλαν φρένο.  Ανακόπηκε τον Οκτώβριο η ανοδική πορεία των Δεικτών Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αλλά και Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), σε μια ένδειξη «διόρθωσης», μετά την ευφορία των καλοκαιρινών μηνών, αλλά ενδεχομένως και σχετικής αστάθειας που επικρατεί ακόμη στο οικονομικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες, από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, η διόρθωση αυτή είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, ως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους, που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο, σημειώνει το ΙΟΒΕ, μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι επιδρούν αρνητικά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι αυτές έχουν προεξοφληθεί, όταν αποτυπώνονται και στην πράξη, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.

Επιδείνωση σημειώθηκε σε όλους τους τομείς που καλύπτει ο δείκτης, με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η επιδείνωση ήταν οριακή. Εκεί προβλέπεται μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM