Ο Ντόναλντ Τουσκ προτείνει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ προτείνει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε χθες Τρίτη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ μετά το σοκ του Brexit.

 

Ο Τουσκ έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα αυτό λίγες εβδομάδες μετά τις εκκλήσεις για μια πιο βαθιά ολοκλήρωση της ΕΕ, κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει τις συνόδους που έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2019 καθώς και άτυπες συνόδους για συγκεκριμένα ζητήματα.

 

Επίσης προβλέπει μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο στη Ρουμανία, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019, καθώς και μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βιένη.

 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», αναφέρει ο Τουσκ στην πρόσκληση που έστειλε για τη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής στους Ευρωπαίους ηγέτες.

 

«Έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή της Βρετανίας ή χωρίς αυτή, «ανάλογα με το θέμα» που θα συζητείται.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελε επίσης να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

 

«Θα ήθελα να προτείνω μια μέθοδο η οποία θα αφορά στην αναζήτηση λύσεων στα πραγματικά προβλήματα», τόνισε. Η νέα μέθοδος «θα παρουσιάζει τις διαφορές μας, εξηγώντας συγκεκριμένα ποιο είναι το αντικείμενο της διαφωνίας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρές πολιτικές συζητήσεις», εξήγησε ο Τουσκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ