Η Δανία αναμένεται να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει τη μπούρκα και το νικάμπ

Η Δανία αναμένεται να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει τη μπούρκα και το νικάμπ Facebook Twitter
1

Η Δανία φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα περιορίσει τη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ, που φορούν κάποιες μουσουλμάνες, καθώς τα περισσότερα κόμματα στο δανέζικο κοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ κάποιου είδους απαγόρευσης για τα καλύμματα του πρόσωπου.


Τα ισλαμικά καλύμματα που καλύπτουν μέρος ή ολόκληρο το πρόσωπο, όπως η μπούρκα και το νικάμπ, διχάζουν την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη, θέτοντας τους υπέρμαχους της θρησκευτικής ελευθερίας απέναντι στους υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους καλύμματα είναι ξένα από πολιτιστική άποψη ή συμβολίζουν την καταπίεση των γυναικών.


Το νικάμπ αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια, ενώ η μπούρκα καλύπτει και τα μάτια με ένα αραιό πλέγμα. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς για τις γυναίκες που θέλουν να φορούν καλύμματα για ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους.


«Δεν πρόκειται για απαγόρευση σε μια θρησκευτική ενδυμασία, πρόκειται για μια απαγόρευση στην κάλυψη του προσώπου», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Γιάκομπ Έλεμαν-Γιένσεν, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος, αφού το κόμμα του, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε να στηρίξει την απαγόρευση. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει απαγόρευση της νικάμπ και της μπούρκα, πρόσθεσε.

Περίπου 200 γυναίκες στη Δανία φορούν τέτοιου είδους καλύμματα, σύμφωνα με ερευνητές.


Η τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, ο σύμμαχός της το Κόμμα του Δανέζικου Λαού και το βασικό αντιπολιτεύομενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν πει ότι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης, αν και ακόμα συζητούν το πώς θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί η απαγόρευση.


«Θα υπάρξει απαγόρευση της κάλυψης προσώπου στη Δανία. Έτσι έχουν τα πράγματα», δήλωσε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών, Άντερς Σάμιουελσεν.


Το κόμμα του, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, ήταν στον παρελθόν από τους πιο ένθερμους αντιμαχόμενους της απαγόρευσης, λέγοντας ότι περιορίζει την ικανότητα των ανθρώπων να επιλέγουν ελεύθερα την περιβολή τους, αλλά τώρα ευθυγραμμίστηκε με τα άλλα κόμματα του συνασπισμού, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους.


«Άρα, εάν είναι πρακτικά δυνατόν να έχουμε τέτοια απαγόρευση χωρίς να προδίδουμε τον εαυτό μας ή τις αξίες μας, τότε η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα την ψηφίσει», δήλωσε ο Σάμιουελσεν.


Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα στη Δανία, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει επί της αρχής μια απαγόρευση για ενδύματα όπως η μπούρκα, η οποία, όπως λένε, καταπιέζει τις γυναίκες.


«Είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τη μπούρκα εάν είναι αυτό που θα χρειαστεί... αλλά υπάρχουν κάποια διλήμματα, αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστεί μια απαγόρευση και όχι μόνο», δήλωσε η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή χθες.


Η κυβέρνησης της Νορβηγίας πρότεινε τον Ιούνιο απαγόρευση των ισλαμικών καλυμμάτων προσώπου σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια