Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ

Ο Στέλιος Παρλιάρος εξηγεί ποιο γλυκό πάει καλύτερα με τον καφέ Facebook Twitter
Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ.
0

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν θέλει να συνδυάσει την απόλαυση του καφέ με ένα γλυκό είναι ο καφές να μην περιέχει ζάχαρη. Αυτή είναι η πρώτη και κυριότερη συμβουλή που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος σε όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους παρέα με ένα γλύκισμα. Επιπλέον μας προτείνει και τα πέντε γλυκάκια που ταιριάζουν καλύτερα ως συνοδευτικά του λατρεμένου ροφήματος. Είναι τα εξής:


• Το πλέον κλασικό και ίσως το πιο συνηθισμένο γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με ένα κρύο ποτήρι ή μια κούπα ζεστού καφέ είναι το κέικ. Μια μικρή φέτα μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη καφέ, ωστόσο δένει άριστα με έναν πλούσιο, «γεμάτο» καφέ φίλτρου. Πολύ σημαντικό είναι να μη βιαστούμε, αλλά να φάμε τη φέτα μας αργά, ώστε να διπλασιάσουμε την απόλαυση.


• Ο espresso αποτελεί έναν από τους πιο γευστικούς καφέδες, όμως η απόλαυση κρατά λίγο, αφού σερβίρεται σε μικρή ποσότητα. Για να διατηρηθεί η ισορροπία στη γεύση, λοιπόν, οφείλουμε να συνδυάσουμε το εσπρεσάκι μας με ένα γλυκάκι. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα μπισκότο ή ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα. Αν απολαμβάνουμε τον καφέ μας πικρό, μπορούμε να τον συνδυάσουμε με ένα σοκολατάκι γάλακτος, ενώ αν βάλουμε ζάχαρη μπορούμε να ταιριάξουμε μια bitter ή λευκή ποικιλία σοκολάτας.

Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.


• Ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά γλυκά είναι η πάστα-φλόρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της, που είναι η όξινη μαρμελάδα, τη βοηθά να ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα είδη καφέ. Επίσης, σε ένα κομμάτι πάστα-φλόρα μπορούν να καταφύγουν όσοι είναι λίγο πιο απαιτητικοί, αφού είναι ένα από τα λίγα γλυκά που μπορούν να δέσουν με μια κούπα καφέ, ο οποίος περιέχει γάλα.


• Για τους λάτρεις της σοκολάτας, το σοκολατάκι που αναφέρθηκε παραπάνω ίσως είναι πολύ «λίγο» για να καλύψει την επιθυμία τους. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ένα μικρό κομμάτι τούρτας με bitter σοκολάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό γι' αυτούς. Από την άλλη, όσοι δεν προτιμούν τη σοκολάτα αλλά δυσκολεύονται να αντισταθούν σε ένα κομμάτι τούρτα, μπορούν να συνδυάσουν τον καφέ τους με μια οποιαδήποτε πάστα, αρκεί να μην περιέχει φρούτα και να μην πρόκειται για αφρώδες γλυκό ή του τύπου της μους.


• Όσοι βρίσκουν την απόλαυση σε μικρά και απλά πράγματα, πιθανότατα θα πίνουν κάθε πρωί ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ. Στο συγκεκριμένο είδος τίποτα δεν θα μπορούσε να ταιριάξει πιο καλά από ένα γλυκό του κουταλιού. Πρόκειται για δύο παραδοσιακά προϊόντα και κάθε φορά που μια γουλιά καφέ συνδυάζεται με μία μικρή κουταλιά γλυκού ανασύρονται μνήμες και γεννιούνται συναισθήματα, πολλαπλασιάζοντας την απόλαυση.


• Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αν κυνηγάμε την πραγματική απόλαυση, πρέπει να προσέξουμε, εκτός από την ποιότητα, που θεωρείται δεδομένη, καφές και γλυκό να είναι σε μικρή ποσότητα, ώστε αφήνουν ωραία επίγευση και μνήμη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ