Καναδάς: Χιλιάδες οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών, κυρίως Fentanyl

Καναδάς: Χιλιάδες οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών, κυρίως Fentanyl Facebook Twitter
0

Πάνω από 2.800 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών, κυρίως Fentanyl, την περασμένη χρονιά στον Καναδά, ήτοι κατά μέσον όρο καταγράφονταν οκτώ θάνατοι την ημέρα, κι αυτή η κρίση δημόσιας υγείας έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του 2017, ανακοίνωσε την Πέμπτη η καναδική κυβέρνηση.


Οι μισοί και πλέον από τους θανάτους που αποδόθηκαν στη χρήση οπιοειδών το 2016 καταγράφηκαν στις δυτικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σοβαρή κρίση», δήλωσε η υπουργός Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Ζινέτ Πετιτπά-Τέιλορ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «έτοιμη για να αναλάβει δράση» σε «όλα τα επίπεδα» για να αντιμετωπιστεί αυτή η «τραγική κατάσταση».

Να σημειωθεί πως η επίσημη αιτία θανάτου του Prince ήταν η υπερβολική δόση φαιντανύλης. Η αστυνομία είχε μεγάλο αριθμό οπιοειδών, διάσπαρτα σε όλο το σπίτι του τραγουδιστή, ωστόσο δεν φαίνεται να εντόπισε πού ή από ποιον πήρε τη φαιντανύλη (συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη) που προκάλεσε τον θάνατό του. Ο Prince βρέθηκε νεκρός στις 21 Απριλίου του 2016, στην έπαυλή του στη Μινεσότα των ΗΠΑ.


Τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας αριθμός υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, και οι αρχές προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που θα πεθάνουν από υπερβολική δόση θα ξεπεράσουν τους 3.000 φέτος.


Οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν θανάτους από υπερβολική δόση λόγω της χρήσης φαρμακευτικών οπιοειδών, όπως η οξυκωδόνη, που συνταγογραφείται κυρίως ως ηρεμιστικό από τους γιατρούς στη βόρεια Αμερική, καθώς και άλλων ουσιών, όπως η φαιντανύλη, μια ουσία 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη που συχνά αναμιγνύεται με άλλα ναρκωτικά που διακινούνται στον δρόμο.


Ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση φαιντανύλης διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο στον Καναδά και η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι πάνω από τους οκτώ στους δέκα θανάτους οφείλονταν στην ανάμιξη αυτού του οπιοειδούς με άλλες ουσίες, κάτι που «δείχνει την περιπλοκότητα του προβλήματος με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι», σύμφωνα με την υπουργό Υγείας.


Μπροστά στην κρίση των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση οπιοειδών, η οποία μαίνεται εδώ και μήνες στον Καναδά και στις ΗΠΑ, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα δαπανήσει 7,5 δισεκ. καναδικά δολάρια (5,2 εκατ. ευρώ) στην έρευνα για το φαινόμενο, το οποίο οι ομοσπονδιακές αρχές θεωρούν ήδη από τον Φεβρουάριο «εθνική κρίση δημόσιας υγείας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM