O σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης μάς μιλά κατευθείαν από την κινηματογραφική Μόστρα

O σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης μάς μιλά κατευθείαν από την κινηματογραφική Μόστρα Facebook Twitter
0
O σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης μάς μιλά κατευθείαν από την κινηματογραφική Μόστρα Facebook Twitter
Η ταινία με την οποία συμμετέχει φέτος στην Βενετία, η «8η Ήπειρος», είναι μια ταινία που μιλάει για το προσφυγικό χωρίς όμως να δείχνει ούτε μια εικόνα πρόσφυγα. Φωτο: Getty Images

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης βρίσκεται στην Βενετία στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ. Για την ακρίβεια είναι η τέταρτη. Την παρθενική του εμφάνιση την έκανε το 2010 με την ταινία του «Casus Belli», στην συνέχεια, το 2012, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Τίτλοι Τέλους» ενώ δύο χρόνια πριν έκανε αίσθηση με την ταινία του «Interruption». Φέτος, παρουσιάζει εκτός διαγωνισμού την «8η Ήπειρο», την τρίτη μικρού μήκους ταινία του, ως special screening στο τμήμα Orizzonti. Όμως αυτή τη φορά ο Ζώης βρίσκεται στην Βενετία και με την επιπλέον ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής «Lion of The Future» που θα αναδείξει το καλύτερο ντεμπούτο της διοργάνωσης από όλα τα τμήματα.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μαζί με άλλους τέσσερις ενδιαφέροντες ανθρώπους βλέπουμε κάθε μέρα δυο με τρεις ταινίες και συζητάμε σε ενδιάμεσα γεύματα για αυτές. Αλλά παράλληλα σημαίνει κόκκινα χαλιά και δανεικά σμόκιν, βραδυνές βόλτες με taxi boat στην Βενετία και γνωριμίες με σκηνοθέτες που σου αρέσουν τα έργα τους, παθιασμένες διαφωνίες για τις ταινίες και το άνοιγμα του μυαλού σου στην πράξη για το πως το φύλο, η εθνικότητα, το κοινωνικό στρώμα και άλλα τόσα κάνουν τους ανθρώπους να βλέπουν το ίδιο πράγμα τόσο διαφορετικά. Και τότε πραγματικά σπάει το δογματικό σου βλέμμα και το φυτεμένο set up ότι όλα έχουν να κάνουν με σένα. Το κάθε τι μπορεί να ειδωθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους από τόσο διαφορετικά άτομα. Και στο τέλος όλοι μας πρέπει να αποφασίσουμε για μια μόνο ταινία που εύχομαι να μην είναι ένας έντιμος συμβιβασμός αλλά μια τολμηρή επιλογή», μου σημειώνει με ενθουσιασμό στο mail που ανταλλάξαμε λίγες μέρες πριν.

O σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης μάς μιλά κατευθείαν από την κινηματογραφική Μόστρα Facebook Twitter
Κινηματογραφούσαμε επί τρεις ημέρες με καύσωνα και κάποια στιγμή μέσα σε εκείνο το καμίνι φύσηξε ένα δυνατό αεράκι. Και τότε τα σωσίβια κουνήθηκαν βγάζοντας ένα ελαφρύ θόρυβο, σαν να ζωντάνεψε ξαφνικά το νεκρικό τοπίο. Σαν να ξύπνησαν περιπλανόμενες ψυχές μέσα στον Άδη.

Η ταινία με την οποία συμμετέχει φέτος στην Βενετία, η «8η Ήπειρος», είναι μια ταινία που μιλάει για το προσφυγικό χωρίς όμως να δείχνει ούτε μια εικόνα πρόσφυγα. Γυρίστηκε σε ένα διάστημα τριών ημερών, με ένα συνεργείο πέντε ατόμων το καλοκαίρι του 2016 σε μια εγκαταλειμμένη χωματερή που λειτουργεί ως νεκροταφείο σωσιβίων στον Μόλυβο της Λέσβου. «Νομίζω οι εικόνες αυτού του νεκροταφείου σωσιβίων απευθύνονται σε όλους μας με έναν πιο υπόγειο και βαθύ τρόπο και θεωρώ ότι αυτή η εικόνα λέει πολύ περισσότερα για το δράμα αυτών των ανθρώπων παρά να παίρνεις την κάμερα και να την βάζεις μπροστά στα πρόσωπα τους και να τους λες "πες μου τώρα το δράμα σου"», λέει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει «Κινηματογραφούσαμε επί τρεις ημέρες με καύσωνα και κάποια στιγμή μέσα σε εκείνο το καμίνι φύσηξε ένα δυνατό αεράκι. Και τότε τα σωσίβια κουνήθηκαν βγάζοντας ένα ελαφρύ θόρυβο, σαν να ζωντάνεψε ξαφνικά το νεκρικό τοπίο. Σαν να ξύπνησαν περιπλανόμενες ψυχές μέσα στον Άδη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, λες και βρίσκεσαι σε ένα άλλο πλανήτη ή σε μια ξένη ήπειρο. Με μια έννοια αυτή η άμεση σύνδεση απόφασης και γυρίσματος, με λύτρωσε από τα καθιερωμένα γνωστά μοντέλα παραγωγής που απαιτούν τεράστια αναμονή και χρονοβόρες πολυδάπανες διαδικασίες. Αν ακολουθούσα ένα τέτοιο μοντέλο η ταινία δεν θα είχε γίνει και το ίδιο το θέμα θα είχε χαθεί. Οπότε είμαι τρομακτικά ευγνώμων σε όλη την ομάδα που εθελοντικά τα έδωσε όλα για να γίνει και στους ανθρώπους που συμμετείχαν για να τελειώσει η ταινία στο post production. Μερικές φορές νιώθαμε ότι πέρα από το πάθος της κινηματογράφησης μας ένωνε όλους ένα μικρό ιστορικό καθήκον, που προσωπικά δεν το είχα ξανανιώσει.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ