Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές Facebook Twitter
Φωτ.: Ναν Γκόλντιν
1

Όταν ακόμη και εφημερίδες όπως ο Guardian μπαίνουν στη διαδικασία να ρωτήσουν τη γνώμη ειδικών για το τι μπορεί να κάνει καλύτερο τον τρόπο που φιλάμε -και με αφορμή την παγκόσμια μέρα φιλιού- γίνεται αντιληπτό ότι "αυτό" απασχολεί μεγάλος μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Για την ακρίβεια τους πονοκεφαλιάζει με όλες εκείνες τις απίθανες λεπτομέρειες που προκύπτουν όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται τόσο κοντά σε έναν άλλο κι όταν το φιλί μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο ρίσκο, αν όχι φιάσκο. 

Επειδή, όμως, η επιστήμη έχει πολλά να πει για τα ευεργετικά αποτελέσματα των φιλιών στην ψυχολογία μας και των τρυφερών στιγμών, ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 ερωτήσεις που δύσκολα θα διατυπώνονταν ανοιχτά και χωρίς αναστολές, για όσα πρέπει να ξέρουμε, όταν δεν υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψη.

1.

Κεφάλαιο "αναπνοή".  Τι κάνουμε, όταν η αναπνοή του συντρόφου μας μυρίζει; 

Η ανάσα μας, αυτόματη, μηχανική, αβίαστη μόνο σε κάποιον άλλον μπορεί να φανεί περίεργη. Ανασαίνουμε γρήγορα, αργά, βαριά; Η εκπνοή μυρίζει περίεργα; Πίνουμε πολλούς καφέδες, καπνίζουμε πολύ, τρώμε πολλά πικάντικα; Το να φιλάς κάποιον σε τακτική βάση σημαίνει και μια μικρή ευθύνη της στοματικής υγιεινής. Ίσως το βούρτσισμα των δοντιών να μην είναι αρκετό, πρέπει πάντα να θυμάται κανείς και την καθαριότητα της γλώσσας, το οδοντικό νήμα πρέπει να επιστρέψει ταχύτατα στο ράφι δίπλα στο ποτηράκι της οδοντόκρεμας και ίσως είναι και η καλύτερη στιγμή για ένα τσεκ απ στα του στομάχου. Πολύ συχνά προβλήματα στην πέψη ή στην ευρύτερη λειτουργία του εντέρου κάνουν την ανάσα να μυρίζει ενοχλητικά, κάποτε και ανυπόφορα, οπότε ας έχουν υπ' όψιν μας και αυτά. Σε ό,τι αφορά τον σύντροφο, αν η οσμή της αναπνοής του κάνει το φιλί μια επώδυνη διαδικασία, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Με ευγενικό τρόπο επισημαίνουμε το πρόβλημα και τον βοηθούμε να αναζητήσει λύση. 

2.

Κεφάλαιο "κραγιόν". Ναι ή όχι; 

Οι απόψεις διίστανται. Γιατροί και δερματολόγοι επιμένουν ότι οι χρωστικές και χημικές ουσίες που περιέχονται στα σκευάσματα που δίνουν χρώματα στα χείλη των γυναικών κάνουν κακό και σε όσες τα φορούν και σ' εκείνους που αναγκάζονται να τα "τρώνε". Άλλοι πάλι επιμένουν ότι απολαμβάνουν τη γεύση και τη μυρωδιά του κραγιόν στα χείλη μιας γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρωταγωνιστούμε σε κωμωδία για να φεύγουμε μετά από κάθε ραντεβού με σημάδια από χειλάκια στα μάγουλα, στο στόμα, στα ρούχα μας, οπότε καλό είναι όταν ξέρουμε ότι θα περάσουμε μια μέρα στόμα με στόμα με τον σύντροφο μας, να αποχωριζόμαστε λίγο το αγαπημένο μας κραγιόν. 

3.

Κλειστά ή ανοιχτά μάτια (εκείνη την ώρα); 

Υπάρχει η "σχολή" που επιμένει ότι οι πιο συναισθηματικοί της υπόθεσης σε κάθε φιλί κλείνουν τα μάτια, απολαμβάνοντας τη στιγμή και το συναίσθημα. Η ίδια "σχολή" διατηρεί επιφυλάξεις για τα... ζόμπι, για όσους κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά, όταν φιλούν τον σύντροφο τους, κάτι που, υποστηρίζουν, ότι μαρτυρά συναισθηματική απόσταση ίσως και ψυχρότητα. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη "σχολή" που υποστηρίζει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να παρατηρούν τον σύντροφό τους την ώρα που φιλιούνται - και ποιος να τους κατηγορήσει, δηλαδή; Η σύγχρονη ψυχολογία σε τόσο λεπτά ζητήματα έχει έναν χρυσό κανόνα: καθένας πράττει, όπως εκφράζεται και όπως θεωρεί ότι εκδηλώνει καλύτερα τα αισθήματα του... Τόσο απλό.

4.

Τι κάνει κανείς με τα χέρια του; 

Δεν είναι αστείο. Πολύς κόσμος, ανεξαρτήτως φύλου, ειδικά κατά τις πρώτες επαφές νιώθει αμηχανία μπερδεμένη με χαρά, με αποτέλεσμα να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει με τα χέρια του. Είναι η παράξενη κατάσταση κατά την οποία νιώθει κανείς οικειότητα για να φιλήσει τον άλλον ή να επιτρέψει να τον φιλήσει αντιστοίχως, όχι, όμως τόση ώστε να τον αγκαλιάσει, να τον χαϊδέψει ή να ανταποκριθεί πλήρως στη στιγμή. Το αποτέλεσμα είναι μεν κάπως αδέξιο, αλλά ταυτοχρόνως τρυφερό, με τα χέρια τους ενός να είναι πεσμένα και άνευρα. Δεν υπάρχει κάτι για να αλλάξει αυτό. Κάθε άνθρωπος θέλει τον χρόνο του για να νιώσει άνετα σε μία σχέση, οπότε αν ο/η σύντροφος σας αντιδρά κάπως έτσι, μην τον/την φέρετε σε δύσκολη θέση. Δεν θα είναι για πάντα έτσι! (Στην περίπτωση βέβαια που είναι, ίσως θα πρέπει να το συζητήσετε λίγο).

5.

Τι γίνεται με τη (σημαντική) διαφορά ύψους; 

Η τρυφερότητα υπαγορεύει ότι ο ψηλότερος... σκύβει. Αλλά υπάρχει και η -κάπου στη μέση- λύση. Αν είναι να φιληθείτε με κάποιον / κάποιαν που σας ρίχνει δύο κεφάλια, προτιμήστε τα καθιστά φιλιά ή τα φιλιά της αγκαλιάς. Έτσι κανείς δεν ξελαιμιάζεται και κανείς δεν έρχεται σε δύσκολη θέση, επειδή δεν είναι ακριβώς πρώτο μπόι. 

6.

Τι λένε / κάνουν μετά;

Η αιώνια συζήτηση: τι να πει κανείς μετά από ένα (αποστομωτικό, συνήθως) φιλί; Δεν χρειάζεται να έχεις πάντα κάτι να πεις, είναι μία πιθανή απάντηση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ένα χαμόγελο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκεπάσει την αμηχανία, αν υπάρχει, ή την έλλειψη φαντασίας εκείνη τη στιγμή. 

7.

Κι αν δεν μας αρέσει; 

Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω απειρίας ή λανθασμένης τεχνικής τα φιλιά μπορεί αντί για ευχαρίστηση, να προκαλέσουν μια κάποια δυσφορία, μέχρι και αηδία. Μία γλώσσα, η οποία δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει, είναι πάντα ένα περίεργο λαχείο, οπότε κάπως, με κάποιο εύσχημο τρόπο οφείλουμε να ενημερώσουμε για το ότι νιώθουμε άβολα. Μπορούμε επίσης να "διδάξουμε" (τι πιο ερωτικό!) τον τρόπο με τον οποίο δίνεται ένα φιλί της προκοπής. Σίγουρα δεν μένουμε απαθείς, υπομένοντας ένα κακό φιλί.

Με στοιχεία από τον Guardian, PsychologyToday, Men'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ