7 επιστημονικά hacks για το πώς ο έρωτας & η αγάπη μεταβάλλουν το μυαλό και το σώμα σου

7 επιστημονικά hacks για το πώς ο έρωτας & η αγάπη μεταβάλλουν το μυαλό και το σώμα σου Facebook Twitter
0

#Νοτ_σο_anti-valentine


1. Έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες έρωτα ή αγάπης ενεργοποιούνται ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου σου που μειώνουν το αίσθημα του πόνου και ενισχύουν την δημιουργικότητα.


2. Οι μακροχρόνια ερωτικοί σύντροφοι αναπτύσσουν κοινό σύστημα μνήμης όπου βασίζονται ο ένας στον άλλον για να θυμούνται τα γεγονότα ζωής τους.


3. Το αίσθημα της οικειότητας συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή της ουσίας ωκυτοκίνης που μεταξύ άλλων θεωρείται η «ορμόνη του έρωτα» και εκκρίνεται σε συνθήκες έντονης ψυχοσυναισθηματικής διέγερσης, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια του οργασμού.


4. Ο εγκέφαλός σου εκκρίνει επίσης μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης , μια οργανική ουσία που δρα ως νευροδιαβιβαστής και που ευθύνεται άμεσα για την βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση του αισθήματος της ευχαρίστησης.


5. Έχει παρατηρηθεί ότι καρκινοπαθείς που έχουν στο πλάι τους συντρόφους, έχουν καλύτερη πρόγνωση και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης χάρη στην φροντίδα και την υποστήριξη που δέχονται.


6. Οι άνδρες με υποστηρικτικούς συντρόφους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και υγιέστερο σκελετικό σύστημα.


7. Το να φιλάς συχνά τον σύντροφό σου συμβάλλει στο να ανταλλάσσετε διάφορα «καλά» βακτήρια που βελτιώνουν την απάντηση του ανοσοποιητικού σου συστήματος σε διάφορες ασθένειες.

Βασισμένο στις παρακάτω ερευνητικές μελέτες: 

  • Zeki, S. (2007). The neurobiology of love. FEBS letters581(14), 2575-2579.
  • Gomez, S. L., Hurley, S., Canchola, A. J., Keegan, T. H., Cheng, I., Murphy, J. D., ... & Martínez, M. E. (2016). Effects of marital status and economic resources on survival after cancer: A population‐based study. Cancer122(10), 1618-1625.
  • Harris, C. B., Barnier, A. J., Sutton, J., & Keil, P. G. (2014). Couples as socially distributed cognitive systems: Remembering in everyday social and material contexts. Memory Studies7(3), 285-297.
  • Kort, R., Caspers, M., van de Graaf, A., van Egmond, W., Keijser, B., & Roeselers, G. (2014). Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome2(1), 41.
  • Miller-Martinez, D., Seeman, T., Karlamangla, A. S., Greendale, G. A., Binkley, N., & Crandall, C. J. (2014). Marital histories, marital support, and bone density: findings from the Midlife in the United States Study. Osteoporosis International25(4), 1327-1335.
  • Younger, J., Aron, A., Parke, S., Chatterjee, N., & Mackey, S. (2010). Viewing pictures of a romantic partner reduces experimental pain: Involvement of neural reward systems. PLoS One5(10), e13309.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ