Η ερωτική σχέση ανάμεσα σε δυο στρατιώτες του A' Παγκοσμίου Πολέμου που κράτησε για πάντα

Η ερωτική σχέση ανάμεσα σε δυο στρατιώτες του A' Παγκοσμίου Πολέμου που κράτησε για πάντα Facebook Twitter
0
Η ερωτική σχέση ανάμεσα σε δυο στρατιώτες του A' Παγκοσμίου Πολέμου που κράτησε για πάντα Facebook Twitter

Είναι μια ερωτική σχέση που άνθισε μέσα στον πόλεμο, από αυτές που είναι καταδικασμένες να μείνουν στην αφάνεια, σχεδόν κρυφές –ανάμεσα σε δυο στρατιώτες στη Νέα Ζηλανδία που πολέμησαν πλάι-πλάι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο. Η σχέση τους δημιουργήθηκε στα γαλλικά πεδία της μάχης και κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής τους. Όταν ο πυροβολητής Norman Gibson τραυματίστηκε σοβαρά σε μία επιδρομή, ο έμπιστος φίλος του, Roy Ayling, δεν ήξερε αν ζούσε ή αν πέθανε, έτσι έγραψε ένα ποίημα για να εκφράσει την θλίψη του για το χαμό του με τίτλο «Παλιά Ηλιαχτίδα» (Old Sunshine).   

Η κόρη του Norman Gibson, Miriam Saphira, είναι η μοναδική που έχει απομείνει για να διηγηθεί το ξεχωριστό love story. «Γνωρίστηκαν στη Γαλλία αρκετά νωρίς και ήταν μαζί όλον τον καιρό στην περιοχή του Somme» λέει. «Ήταν αληθινός έρωτας. Νομίζω ότι αγαπούσαν ο ένας τον άλλο».

  

Και οι δύο κατάφεραν να επιβιώσουν από τον πόλεμο και αγόρασαν ένα αγρόκτημα στο Taranaki. Έζησαν μαζί 13 χρόνια και μοιράζονταν ένα διπλό κρεβάτι. «Οι δύο άντρες ήταν αρκετά διακριτικοί, έκαναν παρέα με τις δεσποινίδες Μόρτον που ζούσαν στον ίδιο δρόμο», λέει η Saphira. «Ήταν αδελφές και δεν τις ενδιέφερε ο γάμος. Μπορούσαν να βγαίνουν έξω όλοι μαζί, έτσι φαινόταν ότι έχουν ραντεβού με τα κορίτσια και έκλειναν τα στόματα των ανθρώπων της περιοχής, δεν έδιναν δικαιώματα να τους κουτσομπολέψουν. Οι αδελφές Μόρτον ήταν μια πολύ καλή κάλυψη για τους δύο άντρες.

Το γεγονός ότι συνέχισαν να βλέπονται δυνάμωνε τον δεσμό και την αγάπη τους. Συνέχισαν να συναντιούνται και να είναι κολλητοί μέχρι τον θάνατο του Roy.

Αυτό όμως δεν κράτησε για πάντα. Ο πατέρας του Gibson τον πίεζε να βρει μια σύζυγο και να κάνει οικογένεια, έτσι οι δύο εραστές αναγκάστηκαν να χωρίσουν. «Ο Roy ήταν συντετριμμένος όταν χώρισαν», λέει η Saphira. Ο Norman Gibson απέκτησε παιδιά, ένα από αυτά και η Saphira, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να συναντάει τον κύριο Ayling, κάτι που η μητέρα της αποδέχτηκε. «Δέχτηκε ότι είχαν ζήσει μαζί και ότι ήταν κολλητοί και δεν του ζήτησε ποτέ να μην τον βλέπει. Ο πατέρας μου έβλεπε τον Roy κάθε εβδομάδα», λέει.

«Το γεγονός ότι συνέχισαν να βλέπονται δυνάμωνε τον δεσμό και την αγάπη τους. Συνέχισαν να συναντιούνται και να είναι κολλητοί μέχρι τον θάνατο του Roy».

Ο κύριος Aylin πέθανε το 1952 και, όπως θυμάται η Saphira, ο πατέρας της διαχειρίστηκε το πένθος του με τον τυπικό τρόπο των αγροτών εκείνης της εποχής: «Δεν μπορούσε να εκφράσει καθόλου τα συναισθήματά του, του ήταν πολύ δύσκολο, όσο και να υπέφερε. Νομίζω ότι απλά πήγε στο πίσω μέρος του αγροκτήματος και άρχισε να κόβει ξύλα με μανία.

Ήταν μια ερωτική σχέση που πέρασε μέσα από πόλεμο και ειρήνη, μέσα από γάμο και οικογένεια, σε μια κοινωνία που ήταν δύσκολο να τη δεχτεί. Παρόλα αυτά άντεξε και κράτησε για όλα τα χρόνια της ζωής τους».

Με στοιχεία από το Newshub

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ