Straight women, gay pride

Straight women, gay pride Facebook Twitter
Δεν έχουν αναλογιστεί ποτέ ότι το αγόρι που λόγω του φόβου, του εξευτελισμού και της κοινωνικής απόρριψης δεν θα αποκαλύψει ποτέ ότι αγαπά τα αγόρια, κατά πάσα πιθανότητα θα υποκύψει και σε άλλες οικογενειακές πιέσεις και κοινωνικές επιταγές και κάποτε θα παντρευτεί εκείνες. Ή τις κόρες τους. Ή τις εγγονές τους. Φωτο: SOOC
8

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ανακοινωθεί η είδηση πως το Gay Pride φέτος θα μεταφερθεί στο Σύνταγμα και φυσικά οι αντιδράσεις ήταν πλείστες και δυστυχώς αναμενόμενες. «Αδερφές και παλικάρια», «Άντε πάλι το τσίρκο Μεντράνο», «Ο θεσμός είναι προσβολή για τους ομοφυλόφιλους που σέβονται τον εαυτό τους», καθώς και κάποιοι που θεωρούν εαυτόν νηφάλιο σχολιαστή κι αναρωτιούνται αν οι παρελάσεις υπερηφάνειας θα έπρεπε να πραγματοποιούνται σε χώρες όπου πραγματικά οι LGBTQI+ υφίστανται καταπίεση. Η πλειονότητα των σχολιαστών της ανάρτησης της σχετικής είδησης είναι άνδρες που στο πιο χαλαρό τους λένε «άντε να γελάσουμε και φέτος».

Ωστόσο, την προσοχή μου τράβηξε το σχόλιο μιας γυναίκας –ή τουλάχιστον ενός γυναικείου προφίλ στο Facebook, γιατί ως γνωστόν στο διαδίκτυο κανείς δεν γνωρίζει ότι είσαι σκύλος- που έλεγε επί λέξει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνεται αυτή η γελοιότητα κάθε χρόνο!». Στη γυναίκα αυτή, λοιπόν, θα ήθελα να απαντήσω πως μου φαίνεται αδιανόητο μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα να μην αντιλαμβάνεται πως η γιορτή αυτή την αφορά απόλυτα.

Για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα των οποίων η επιχειρηματολογία εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία, την ανθρωπιά, τη συμπόνοια, βρε αδερφέ. Ας μη γελιόμαστε όμως, αν κάποιος σχολιάζει το Pride με τέτοιο τρόπο όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κοινώς αδιαφορεί πλήρως για το αν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται όχι μόνο στερούνται το δικαίωμα να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, αλλά ακόμα ακόμα δεν μπορούν ούτε να φιληθούν στο στόμα αυθόρμητα, όποτε το θελήσουν είτε είναι κάποιος δίπλα τους είτε όχι.

Για καθαρά εγωιστικούς λόγους θα συνιστούσα σε όσες ονειρεύονται μια «κανονική» ζωή με έρωτα, γάμο, βαφτίσια και πολλά καδράκια γεμάτα φωτογραφίες με απαστράπτοντα χαμόγελα, τα οποία να είναι αληθινά, να στηρίξουν τα πανηγυράκια με τις τρελές και τις σημαίες ουράνιο τόξο.

Πριν προχωρήσω στον συλλογισμό μου θέλω να διατυπώσω τη βάσιμη υποψία πως οι στρέιτ γυναίκες που προσδιορίζονται από την «κανονικότητά» τους μάλλον δεν συχνάζουν σε gay club. Κακώς, πολύ κακώς. Γιατί α) ως straight γυναίκα μπορώ να τις διαβεβαιώσω πως εκεί μπορούν να χορέψουν με μανία, φορώντας ό,τι θέλουν χωρίς να προσπαθήσει κανείς να τους πιάσει τον κώλο ή να τις κάνει να νιώσουν εξώλης και προώλης, και β) θα συναντούσαν γνωστούς τους -παντρεμένους με παιδιά- σε έξαλλη κατάσταση την οποία φυσικά οι γυναίκες τους ούτε μπορούν να φανταστούν. Βασιζόμενη λοιπόν σε αυτή την συχνή, σας διαβεβαιώ, εικόνα διατυπώνω το ένα και μοναδικό επιχείρημα που μπορεί να κλονίσει την βεβαιότητα τους ότι το θέμα αυτό αφορά μόνο τις γελοίες λούγκρες με τα φτερά και τα πούπουλα που θέλουν να βροντοφωνάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και πατάει πάνω σε κάτι που τις καίει: την δική τους ευτυχία. Γιατί δεν έχουν αναλογιστεί ποτέ ότι το αγόρι που λόγω του φόβου, του εξευτελισμού και της κοινωνικής απόρριψης δεν θα αποκαλύψει ποτέ ότι αγαπά τα αγόρια, κατά πάσα πιθανότητα θα υποκύψει και σε άλλες οικογενειακές πιέσεις και κοινωνικές επιταγές και κάποτε θα παντρευτεί εκείνες. Ή τις κόρες τους. Ή τις εγγονές τους. Κι όχι μόνο θα τις παντρευτεί, αλλά προκειμένου να το πετύχει θα υποκριθεί τον ερωτευμένο, θα κάνει παιδιά μαζί τους και θα καταδικασθούν αμφότεροι σε μία ζωή απατηλής οικογενειακής ευτυχίας. Ο ένας από φόβο, η άλλη από άγνοια. Ο ένας κατά πάσα πιθανότητα θα ξεδίνει στα gay club και τις σάουνες τα σαββατοκύριακα που η σύζυγος πηγαίνει με τα παιδιά στο χωριό στους γονείς της κι εκείνη θα βράζει στο ανέραστο ζουμί της, διερωτώμενη τι κάνει λάθος. Φταίει που πήρε κιλά με την εγκυμοσύνη; Μήπως αφέθηκε; Μήπως που δεν τα προλαβαίνει όλα κι είναι κουρασμένη; Όμως θα της διαφεύγει η αλήθεια και η αίσθηση της απόρριψης θα εδραιώνεται μέσα της. Και νομίζω πως κανείς μας δεν θέλει να νιώθει απορριπτέος από τον σύντροφο που διάλεξε στην ζωή του.

Για καθαρά εγωιστικούς λόγους λοιπόν θα συνιστούσα σε όσες ονειρεύονται μια «κανονική» ζωή με έρωτα, γάμο, βαφτίσια και πολλά καδράκια γεμάτα φωτογραφίες με απαστράπτοντα χαμόγελα τα οποία να είναι αληθινά, να στηρίξουν τα πανηγυράκια με τις τρελές και τις σημαίες ουράνιο τόξο. Είναι ο μόνος τρόπος να είναι βέβαιες πως ο άνδρας που στέκεται δίπλα τους τις επιλέγει στ' αλήθεια, θα τις επιθυμεί και θα τις αγαπά όσο κι εκείνες. Γιατί θα έχει πια το ελεύθερο, αν έλκεται από τον αδελφό ή τον κολλητό τους να διαλέξει εκείνον, γιατί η ισότητα θα έχει κατακτηθεί.

Πρόσωπα
8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

5 σχόλια
Αν όλοι ή πολλοί από εμάς τους straight στήριζαν το Pride θα έπαυε να λοιδορείται από μια μερίδα ανθρώπων που λένε πως μερικές "τρέλες" προσπαθούν να μας επιβληθούν. Τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας μας αφορούν όλους. Το να είναι ορατοί και να μην αντιμετωπίζονται σαν καρικατούρες και περίεργο φαινόμενο πρέπει να το θωρακίσουμε. Μόνο έτσι θα αρχίσουν να στερεύουν τα επιχειρήματα κάτι ακραίων τύπων. Η καταπίεση έχει πολλές μορφές και ειδικά όποιος την έχει ζήσει δε μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τις ομοιότητες.
Αν δεις τα pride και τα δικά μας αλλά κυρίως του εξωτερικού, η συμμετοχή είναι τόσο μαζική που το "μερικές τρελές κλπ" καταρίπτεται αυτομάτως από μόνο του...Μόνο στην Ελλάδα εξακολουθεί αυτή η συζήτηση και σε μερικές ανατολικές χωρες του Σοβιετικού μπλοκ
Εμείς παιδιά κάθε χρόνο πάμε στο pride στην Κύπρο οικογενειακώς. Εγώ ο άντρας μου και τα σκυλιά μας. Τους έχω πάρει και πολύχρωμα λουράκια ειδικά για την περίσταση. Σοβαρά τώρα περνάμε πάντα τέλεια και γνωρίζουμε υπέροχους ανθρώπους. Το συστήνω σε όλους. Και εννοείται πως αν και όταν κάνουμε παιδιά θα τα παίρνουμε κι αυτά.
Χμμ... δεν διαφωνώ με τη συλογιστική αλλά άρθρο νομίζω αντιμετωπίζει τόσο ως άβουλα όντα τους gay που θα υποκύψουν μαθηματικά και μοιραία εν τέλει στις κοινωνικές επιταγές (όχι πως δεν συμβαίνει) όσο και τις γυναίκες που απεηνβσμένες θα ξεγελαστούν και θα παντρευτούν τον πρώτο gay που θα τους πασάρει η προξενήτρα(;) στα τυφλα...
Δε μπορείς να φανταστείς πόσοι γκέι άντρες στην Ελλάδα είναι παντρεμένοι με παιδιά. Και ζουν διπλές μίζερες ζωές. Πιστεύω ότι είναι σαφώς πάνω απ το μισό του γκέι πληθυσμού. Να συμπληρώσω στο άρθρο ότι δε χρειαζεται να ξεδώσουν σε σάουνες και κλαμπ. Εκει θα πάνε οι πιο προχωρημένοι. Υπαρχουν παρκα, παρκινγκ και παραλίες όπου η πλειοψηφία των ψωμιζόμενων φοράει βέρα. Και όχι μόνο βράδια. Μεσημέρια, απογεύματα πριν γυρίσουν σπίτι στη γυναίκα τους. Επίσης το ιντερνετ έχει κάνει θραυση. Περισσότερο κι απ τις γκει apps χρησιμοποιούνται πιο ουδέτερα μέσα όπως το facebook. (Το grindr πχ μπορεί να το δει η γυναικα τους στο κινητό τους). Ένα προφίλ άντρα ημίγυμνου στο fb δε μπορείτε να φανταστείτε τον καταιγισμό μηνυματων για συνευρεση που δεχεται από άλλους άντρες με διάφορα προφίλ.Συμφωνώ με το άρθρο. Και επίσης στα pride της Ισπανίας όπου συμμετέχουν γκέι και στρέιτ μαζι κατά εκατονταδες χιλιάδες (η Ελλαδα είναι τριτοκοσμική ανατολίτικη σε σύγκριση) ένα απ τα συνθήματα είναι: τα δικαιώματά μου, δικαιώματά σου. Εκει που οι γκέι έχουν ελευθερη παρουσία και δικαιώματα, εκεί όλοι οι πολίτες βρισκονται σε καλυτερη θέση γενικά. Σε όλα.
Χίλιοι λόγοι ακόμα υπάρχουν που μας αφόρα(ετεροφυλες γυναίκες). Το bulling και ο ρατσισμός είναι 2 από αυτούς και πολλές φορές είναι κοινός και για τη LGDB Κοινότητα και για της ετερόφυλες γυναίκες. Σχόλια, βρίσιμο, παρενόχληση απλά και μόνο περπατώντας στον δρόμο. Be there λοιπόν κουκλίτσες για να μπούμε στο μάτι κάθε συντηριτικού παπάρα.
Εκπληκτικο, 7 αρνητικες ψηφοι για ένα θετικο σχολιο που εκφραζει σεβασμο στο ανωτερω αρθρο. Η που δεν καταλαβαν το νοημα του σχολιου μου (ελπιζω) η που η ομοφοβια των Ελλήνων καλα κρατει (φοβουμαι).