Μοσκοβισί: «Iσορροπημένες» μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των ευάλωτων Ελλήνων

Μοσκοβισί: «Iσορροπημένες» μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των ευάλωτων Ελλήνων Facebook Twitter
0

Την ανάγκη διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής» υπογραμμίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού».

Συνεχίζοντας ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει στο Πρακτορείο πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 -κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως μέσα που ανατρέπουν τις ήδη εφαρμοσμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήδη στηρίζει την Ελλάδα αναφορικά με τις ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχήματος δημοσίων έργων που συνδυάζει θέσεις εργασίας με εκπαίδευση».

Τόνισε, δε, πως «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί σε αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση».

«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο Γάλλος επίτροπος, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι «δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τη βελτίωση των σχημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και για ένα υγιές κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM