Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή;

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Ο κόσμος ψάχνει γρήγορες (και πολλές φορές ιδιαίτερα επίπονες) λύσεις με σκοπό να αποκτήσει το ιδανικό σώμα. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την περίοδο; Είναι πράγματι τόσο ανώδυνες και τόσο αποτελεσματικές; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνις Πάνος παρουσιάζει τις τέσσερις πιο δημοφιλείς δίαιτες και αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δίαιτα Atkins (ή αλλιώς κετογονική)

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια. Δείχνει να είναι η Νο1 επιλογή του κόσμου. Με λίγα λόγια, σε αυτήν τη δίαιτα προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους και ιδιαίτερα μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κατανάλωση ζάχαρης, γάλακτος, γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.). Από την άλλη, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (λευκό και κόκκινο), πουλερικών, οστρακοειδών, λιπαρών τυριών, βουτύρου και μαργαρίνης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

 
Πλεονεκτήματα: Γρήγορη απώλεια κιλών.

Μειονεκτήματα: Μεγάλη απώλεια υγρών (εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης), άρα η απώλεια κιλών είναι μια ουτοπία και συνεπώς είναι κάτι τελείως παροδικό. Μείωση της λειτουργίας των νεφρών, με αποτέλεσμα την αδυναμία, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με την υγιεινή του στόματος.

Δίαιτα Ζώνης (zone diet)

Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι σε κάθε γεύμα να είναι μοιρασμένη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σε αναλογία 30% λιπαρά, 30% πρωτεΐνες και 40% υδατάνθρακες.


Πλεονεκτήματα: Σχετικά εύκολη εφαρμογή.

Μειονεκτήματα: Αν θεωρήσουμε ότι η σωστή αναλογία είναι 65-70% υδατάνθρακες, 20% λιπαρά και 10-15% πρωτεΐνες, μπορούμε πάλι να πούμε ότι και αυτή η δίαιτα υπολείπεται σε θέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάντληση του οργανισμού και την αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας.

Δίαιτα των θερμίδων

Η συγκεκριμένη δίαιτα ανήκει στις πιο παλιές μεθόδους. Ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα δίνει βάση στις θερμίδες, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο δίνουν σημασία οι διαιτολόγοι. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ανήκει στις υποθερμιδικές δίαιτες, που η μόνη σημασία τους είναι ο αριθμός των θερμίδων.


Πλεονεκτήματα: Εύκολη στην εφαρμογή. Ελεύθερη επιλογή, ακόμα και σε πιο υγιεινές επιλογές.

Μειονεκτήματα: Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, άρα και σε ενέργεια. Επίσης, λόγω του ότι είναι ελεύθερη στην επιλογή των τροφίμων, κινδυνεύει να είναι ελλιπής όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα αν αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να προσφέρουν το ίδιο στον οργανισμό μας 500 θερμίδες από σοκολατίνα και 500 θερμίδες από κάποιο ψάρι.

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και ομάδας αίματος ενός ατόμου. Σε αυτήν τη δίαιτα το άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες θεωρείται ότι θα το βοηθήσουν να χάσει ευκολότερα βάρος και να βελτιώσει την υγεία του. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχει διαφορετική δίαιτα για κάθε τύπο αίματος.


Μειονεκτήματα: Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά. Η απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και αποκλεισμό ολόκληρων τροφικών ομάδων. Άρα, η δυσλειτουργία του οργανισμού θα είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας ημέρες.


Συμπέρασμα: Το αδυνάτισμα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ' όσο φανταζόμαστε. Το να ανατρέχουμε σε μια δίαιτα της μόδας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του καθενός. Όπως η τροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, μπορεί να κάνει και το αντίθετο, να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμα.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ