ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μερικά ευκολάκια στην κουζίνα για την άνοιξη

Μερικά ευκολάκια στην κουζίνα για την άνοιξη Facebook Twitter
0

Μερικά ευκολάκια στην κουζίνα για την άνοιξη Facebook Twitter

18.3 Τρίτη Mια πατατοσαλάτα με καραβιδόψιχα και σέλερι. Βράζω μισό κιλό πατάτες νέας εσοδείας και μόλις ετοιμαστούν τις σουρώνω από το καυτό νερό και τις βάζω κάτω από κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις κόβω στη μέση και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Καθαρίζω το σέλερι και αφαιρώ τα εξωτερικά κλωνάρια. Θέλω μόνο τα πιο μέσα, τρυφερά κλωναράκια και τα μικρά φύλλα. Τα ψιλοκόβω και τα ρίχνω στο μπολ. Έχω ήδη βράσει τις καραβίδες κι έχω κρατήσει μόνο τη ροδαλή σάρκα. Τις ρίχνω κι αυτές στο μπολ. Προσθέτω ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρω με μισό βραστό αυγό στο πιάτο του καθενός. Αυτή είναι η απόλυτη σαλάτα για την αρχή της άνοιξης.

Άλλη ιδέα γι' αυτή την εποχή: cupcakes με γλάσο λεβάντας. Χρειάζεστε βούτυρο, αυγά, αλεύρι, λίγο γάλα και ζάχαρη αρωματισμένη με λεβάντα, που γίνεται πανεύκολα. Απλώς βάζετε μερικά κλαράκια λεβάντας στο κουτί με τη ζάχαρη και σε δύο βδομάδες είμαστε έτοιμοι. Μοναδική γεύση. Για το γλάσο θέλουμε ζάχαρη άχνη, μερικές σταγόνες νερό και λίγο φυσικό βιολετί χρώμα για τροφές. Γαρνίρουμε τα cupcakes όταν κρυώσουν και στολίζουμε με ένα κλαράκι ζαχαρωμένης λεβάντας.

Μια μυζηθρόπιτα. Απλώνω φύλλο κρούστας στον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού, με τον ίδιο τρόπο που το κάνω όταν φτιάχνω γαλακτομπούρεκο. Ετοιμάζω μια ωραία γέμιση. Μυζήθρα ανάλατη, μαλακή, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρίφαλο αλεσμένο, ξύσμα μανταρινιού και δύο αυγά. Αν η γέμιση είναι πολύ σφιχτή, θα αραιώσω με λίγο γάλα. Την απλώνω πάνω στα φύλλα και καλύπτω με δέκα ακόμα. Επαναλαμβάνω: κανονικά, όπως στο γαλακτομπούρεκο,. Χαράζω επίσης με τον ίδιο τρόπο, αλείφω με λιωμένο βούτυρο και ψήνω σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Ετοιμάζω ένα απλό σιρόπι, μέτριας υφής, με δύο φλούδες λεμονιού, κανέλα και γαρίφαλο. Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζω με το ζεστό, όχι καυτό, σιρόπι. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβω και μυρίζω όλα τα έντονα αρώματα του φθινοπώρου. Κανέλα, μέλι, εσπεριδοειδή, βούτυρο...

Θα κάνω κάτι με τις πρώτες φράουλες της άνοιξης. Αυτό το κατακόκκινο φρούτο πρέπει να έχει κανονικό μέγεθος, να είναι σαν κάστανο περίπου και να μοσχοβολάει. Ναι, οι φράουλες έχουν άρωμα. Γλυκό και ζωντανό. Αν είναι αληθινές, θα τις μυρίσεις και δεκάδες γλυκά με φράουλες θα σου έρθουν στο μυαλό. Σήμερα θα μπουν σε ένα shortcake. Στο food processor αναμειγνύω τέσσερα φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, δύο κουταλάκια baking powder, μια πρέζα αλάτι και μισό φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, παγωμένο. Προσθέτω ένα φλιτζάνι ξινόγαλο, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το ξύσμα ενός λεμονιού. Μεταφέρω τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνω απαλά για δέκα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Καλύπτω με πλαστικό και βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Στο μεταξύ, κόβω τις φράουλες στα τέσσερα, προσθέτω δύο σφηνάκια Grand Marnier, ζάχαρη και λίγο χυμό λεμονιού και αφήνω να μαριναριστούν για μισή ώρα. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκατοστού. Κόβω σε στρογγυλά κομμάτια με τον κόφτη, αλείφω με αυγό και ραντίζω με ζάχαρη. Ψήνω για είκοσι λεπτά. Όταν είναι να σερβίρω, κόβω τα μπισκότα στα δύο, τα γεμίζω με κρέμα και φράουλες.

Και ένα γλυκό που αγαπώ επειδή μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Το σάμαλι άλλοι το λατρεύουν και άλλοι παραμένουν αδιάφοροι. Εγώ το λατρεύω, ειδικά όταν είναι τίγκα στη μαστίχα. Έχω μια συνταγή απλή: μισό κιλό σιμιγδάλι χοντρό, τρία κεσεδάκια γιαούρτι, ένα ποτήρι νερό, δυο-τρεις κουταλιές ταχίνι, ένα κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη, δύο κουταλάκια σόδα μαγειρική κι ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Ανακατεύω τα υλικά, ρίχνω το μείγμα σε ταψί που έχω λαδώσει και το ψήνω. Φτιάνω ένα σιρόπι με τέσσερα ποτήρια ζάχαρη, τρία νερό και ξύσμα λεμονιού. Μόλις ψηθεί το σάμαλι, κόβω με βρεγμένο μαχαίρι και σιροπιάζω με καυτό σιρόπι. Αυτά. Περιμένω μέχρι να κρυώσει – και την άλλη μέρα ακόμα καλύτερα. Σας φιλώ

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ