Ο Μπρετ Ίστον Έλις γράφει ταινία για τον Kanye West

Ο Μπρετ Ίστον Έλις γράφει ταινία για τον Kanye West Facebook Twitter
1

Ο Μπρετ Ίστον Έλις είναι συγγραφέας που έγινε γνωστός για τους σατιρικούς, απελπισμένους, (αυτό)καταστροφικούς χαρακτήρες που έχουν καταληφθεί από απάθεια και αδυναμία ενσυναίσθησης. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες, απέκτησαν φανατικούς οπαδούς, μερικοί πέρασαν από τον θαυμασμό στη λατρεία και κάποιοι ανήκουν στην κατηγορία των καλτ ακόλουθων ενός αλληγορικού Πάπα που μάλλον δεν επέλεξε ακριβώς αυτό το ρόλο. Η υποψία μας ότι οι χαρακτήρες που περιγράφει, οι οποίοι εμφανίζονται ξανά και ξανά στα βιβλία του σε άλλες ηλικίες, είναι οι πλευρές του δικού του χαρακτήρα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι τον ξέρουμε, μέχρι να εμφανιστεί το Twitter.


Ο Έλις άλλοτε φαίνεται σα να ξέρει να το χειρίζεται, γράφοντας ενίοτε μυστήρια tweets, αλλά άλλοτε φλερτάρει με το μπανάλ κάνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται αν εννοεί αυτό που έγραψε. Το Twitter αποκάλυψε αυτό που οι συγγραφείς μέσα από το έργο τους καταφέρνουν να κρύψουν: τις καθημερινές τους αδυναμίες. Ο Έλις εξακολουθεί να λατρεύεται αλλά πλέον αντιμετωπίζεται λίγο ως μαϊντανός, λίγο σαν ξεπερασμένος, και πολύ συχνά ως «douchebag».

Με αυτή τη λέξη περνάμε ομαλά στο επόμενο θέμα, που είναι ο Kanye West. Είναι ένας ποπ σταρ που μας παρουσιάστηκε ως το μέλλον της μουσικής και βιαστήκαμε να το πιστέψουμε γιατί είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί ένας Μεσσίας του μουσικού μέλλοντος. Έκτοτε έχουμε βομβαρδιστεί από τόσες δηλώσεις, εκρήξεις, παραληρήματα και παιδιάστικες συμπεριφορές του, συν τον επικείμενο του γάμο με ένα ξέρασμα από τον πάτο της reality TV, με επισκέψεις σε πανεπιστήμια και παραλληλισμούς με Μόρισον, Τζομπς και τον Θεό τον ίδιο, που αντιπαθούμε αυτόματα όποιον φοράει φόρμες από δέρμα (ευτυχώς που δεν ξέρουμε κανέναν άλλον).

Ήταν ζήτημα χρόνου να γνωριστούν αυτοί οι δύο και να ανακαλύψουν ότι έχουν πολλά κοινά. Η κατανοητή τους συνεργασία ξεκίνησε με μια διασκευή – προώθηση για το Yeezus του Kanye, με τον Scott Disick στο ρόλο του American Psycho. Ο Σκοτ ξέρει από κάμερες: είναι μέλος της ευρύτερης οικογένειας Καρντάσιαν.

Μετά ο Kanye έγραψε μουσική για ένα τρέιλερ που γυρίστηκε για το "Canyons",μια ταινία σε σενάριο Μπρετ Ίστον Έλις που μεταξύ των άλλων αποτυχιών της, προσπάθησε να αναβιώσει την καριέρα της Λίντσεϊ Λόχαν. Στη συνέχεια ο Έλις κάλεσε τον Kanye στο podcast του, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Και τώρα, ο Έλις αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Vice ότι γράφει σενάριο για μια ταινία με (για;) τον Kanye West, αλλά αποφεύγει να μας πει περισσότερα.

 

«Ήρθε και μου ζήτησε να γράψω την ταινία. Στην αρχή δεν ήθελα. Μετά άκουσα το Yeezus. Ήταν αρχές του καλοκαιριού του περασμένου χρόνου και οδηγούσα το αυτοκίνητό μου. Μου είχε δώσει ένα αντίτυπο και σκέφτηκα, άσχετα με το αν είμαι ο κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά, θέλω να συνεργαστώ με αυτόν που το έγραψε. Και είπα, εντάξει. Κι έτσι έγινε. Αυτό έγινε πριν από εφτά ή οχτώ μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει.

 

Μου αρέσει ως άνθρωπος. Ξέρω ότι στον τύπο εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο της περφόρμανς-τέχνης, αλλά αν είσαι μόνος σου μαζί του και μιλάς για τρεις ώρες, είναι απίθανο.»

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια