Ο Μπρετ Ίστον Έλις γράφει ταινία για τον Kanye West

Ο Μπρετ Ίστον Έλις γράφει ταινία για τον Kanye West Facebook Twitter
1

Ο Μπρετ Ίστον Έλις είναι συγγραφέας που έγινε γνωστός για τους σατιρικούς, απελπισμένους, (αυτό)καταστροφικούς χαρακτήρες που έχουν καταληφθεί από απάθεια και αδυναμία ενσυναίσθησης. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες, απέκτησαν φανατικούς οπαδούς, μερικοί πέρασαν από τον θαυμασμό στη λατρεία και κάποιοι ανήκουν στην κατηγορία των καλτ ακόλουθων ενός αλληγορικού Πάπα που μάλλον δεν επέλεξε ακριβώς αυτό το ρόλο. Η υποψία μας ότι οι χαρακτήρες που περιγράφει, οι οποίοι εμφανίζονται ξανά και ξανά στα βιβλία του σε άλλες ηλικίες, είναι οι πλευρές του δικού του χαρακτήρα, μας κάνει να πιστεύουμε ότι τον ξέρουμε, μέχρι να εμφανιστεί το Twitter.


Ο Έλις άλλοτε φαίνεται σα να ξέρει να το χειρίζεται, γράφοντας ενίοτε μυστήρια tweets, αλλά άλλοτε φλερτάρει με το μπανάλ κάνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται αν εννοεί αυτό που έγραψε. Το Twitter αποκάλυψε αυτό που οι συγγραφείς μέσα από το έργο τους καταφέρνουν να κρύψουν: τις καθημερινές τους αδυναμίες. Ο Έλις εξακολουθεί να λατρεύεται αλλά πλέον αντιμετωπίζεται λίγο ως μαϊντανός, λίγο σαν ξεπερασμένος, και πολύ συχνά ως «douchebag».

Με αυτή τη λέξη περνάμε ομαλά στο επόμενο θέμα, που είναι ο Kanye West. Είναι ένας ποπ σταρ που μας παρουσιάστηκε ως το μέλλον της μουσικής και βιαστήκαμε να το πιστέψουμε γιατί είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί ένας Μεσσίας του μουσικού μέλλοντος. Έκτοτε έχουμε βομβαρδιστεί από τόσες δηλώσεις, εκρήξεις, παραληρήματα και παιδιάστικες συμπεριφορές του, συν τον επικείμενο του γάμο με ένα ξέρασμα από τον πάτο της reality TV, με επισκέψεις σε πανεπιστήμια και παραλληλισμούς με Μόρισον, Τζομπς και τον Θεό τον ίδιο, που αντιπαθούμε αυτόματα όποιον φοράει φόρμες από δέρμα (ευτυχώς που δεν ξέρουμε κανέναν άλλον).

Ήταν ζήτημα χρόνου να γνωριστούν αυτοί οι δύο και να ανακαλύψουν ότι έχουν πολλά κοινά. Η κατανοητή τους συνεργασία ξεκίνησε με μια διασκευή – προώθηση για το Yeezus του Kanye, με τον Scott Disick στο ρόλο του American Psycho. Ο Σκοτ ξέρει από κάμερες: είναι μέλος της ευρύτερης οικογένειας Καρντάσιαν.

Μετά ο Kanye έγραψε μουσική για ένα τρέιλερ που γυρίστηκε για το "Canyons",μια ταινία σε σενάριο Μπρετ Ίστον Έλις που μεταξύ των άλλων αποτυχιών της, προσπάθησε να αναβιώσει την καριέρα της Λίντσεϊ Λόχαν. Στη συνέχεια ο Έλις κάλεσε τον Kanye στο podcast του, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Και τώρα, ο Έλις αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Vice ότι γράφει σενάριο για μια ταινία με (για;) τον Kanye West, αλλά αποφεύγει να μας πει περισσότερα.

 

«Ήρθε και μου ζήτησε να γράψω την ταινία. Στην αρχή δεν ήθελα. Μετά άκουσα το Yeezus. Ήταν αρχές του καλοκαιριού του περασμένου χρόνου και οδηγούσα το αυτοκίνητό μου. Μου είχε δώσει ένα αντίτυπο και σκέφτηκα, άσχετα με το αν είμαι ο κατάλληλος γι' αυτή τη δουλειά, θέλω να συνεργαστώ με αυτόν που το έγραψε. Και είπα, εντάξει. Κι έτσι έγινε. Αυτό έγινε πριν από εφτά ή οχτώ μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει.

 

Μου αρέσει ως άνθρωπος. Ξέρω ότι στον τύπο εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο της περφόρμανς-τέχνης, αλλά αν είσαι μόνος σου μαζί του και μιλάς για τρεις ώρες, είναι απίθανο.»

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η (διαρκώς) απρόβλεπτη ζωή και έργο της Αν Κάρσον

Βιβλίο / Αν Κάρσον: «Οι άνθρωποι που αγαπάμε, ποτέ δεν είναι όπως τους επιθυμούμε»

Η Καναδή συγγραφέας, που τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, άλλαξε τον χάρτη των παγκόσμιων γραμμάτων με την ξεχωριστή γραφή της. Κινήθηκε με απαράμιλλη άνεση ανάμεσα στην ποίηση, το δοκίμιο και το λιμπρέτο, πλάθοντας ένα προσωπικό λογοτεχνικό σύμπαν, όπου η ειρωνεία συνυπάρχει με την ομορφιά και το προσωπικό πένθος συνομιλεί με την οδύνη των κλασικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Βιβλίο / Στο βιβλίο της Μαίρης Κοντογεώργου πρωταγωνίστρια είναι μια βελανιδιά

Στην «Εκλεκτή των θεών», η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας εμπνέεται από τον βίαιο εκχριστιανισμό της Ευρώπης, και γράφει ένα πρωτότυπο, σκωπτικό και συγκινητικό μυθιστόρημα για την εξουσία και την εμμονή που οδηγεί στο ιδεολογικό μίσος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Βιβλίο / Χλόη Κολύρη: «Ποιος είπε ότι οι ηλικιωμένοι δεν ερωτεύονται;»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η ψυχίατρος-αναλύτρια και συγγραφέας εξηγεί τι είναι το νέο γήρας και πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι σήμερα να καταρρίψουν τα στερεότυπα, να εξέλθουν από την κοινωνική απομόνωση και να διεκδικήσουν όλα όσα επιθυμούν και τους αξίζουν. 
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Γιώργος Χωματηνός: «Οι Βρίκελοι είμαστε εμείς, οι ζωντανόνεκροι της ιστορίας»

Βιβλίο / Ο Γιώργος Χωματηνός έγραψε ένα βιβλίο για τους βρικόλακες της ιστορίας: εμάς

Οι «Βρίκελοι» είναι ένα μυθιστόρημα-επίτευγμα, όπου, με συναρπαστική γλώσσα και μοναδικό ρυθμό, συναντιούνται το δημοτικό τραγούδι, η αρχαία τραγωδία, η λαϊκή και λόγια παράδοση, σε ένα έργο που μιλά για μια κοινωνία που έχει χάσει την αίσθηση του συνανήκειν.
M. HULOT
Βερένα Κέσλερ: «Υπάρχουν πράγματι πολλά κοινά μεταξύ της κουλτούρας των ναρκωτικών και αυτής των αναβολικών και των λογής συμπληρωμάτων διατροφής»

Βιβλίο / Βερένα Κέσλερ: «Όσο πιο πολλά “άψογα” σώματα βλέπεις, τόσο νιώθεις ότι το δικό σου υστερεί»

Η Γερμανίδα συγγραφέας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το «Γυμναστήριο», ένα μυθιστόρημα-θρίλερ για την εμμονή με την αυτοβελτίωση και την κουλτούρα της γυμναστικής, μιλά στη LiFO. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανυπότακτη, μυστηριώδης, ερωτική, Αβάνα του Λεονάρδο Παδούρα

Βιβλίο / Η ανυπότακτη, μυστηριώδης, ερωτική, Αβάνα του Λεονάρδο Παδούρα

Ο κορυφαίος Κουβανός συγγραφέας μάς ξεναγεί στην πόλη που αγάπησε βαθιά και αρνήθηκε να εγκαταλείψει. Στη συναρπαστική «Αβάνα» του, τη δείχνει τραυματισμένη αλλά και ακατάλυτη, να αντιστέκεται πεισματικά στη λήθη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γεωργία Παπαγεωργίου, επιμελήτρια κειμένων

Οι Αθηναίοι / Γεωργία Παπαγεωργίου: «Δεν υπάρχει βιβλίο χωρίς λάθος»

Από τα παιδικά χρόνια στο Παγκράτι και τη Φιλοσοφική μέχρι τη γνωριμία με τον Φίλιππο Βλάχο και τη δημιουργία του εκδοτικού «Κείμενα», η ακαταπόνητη επιμελήτρια βιβλίων μιλά για την τέχνη της διόρθωσης, την ενασχόληση με την τυπογραφία, τις προσωπικότητες που συνάντησε και την ελπίδα που βλέπει σήμερα.
M. HULOT
Τι θα κάνατε αν βρίσκατε 350.000 ευρώ;

Το πίσω ράφι / Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης ρωτά: Τι κάνεις αν βρεις 350.000 ευρώ;

Στο μυθιστόρημά του «Η πόλη και η σιωπή», ο διακεκριμένος συγγραφέας αφηγείται την ιστορία ενός σκληρά δοκιμαζόμενου ανθρώπου που παλεύει να διαφυλάξει την ακεραιότητά του, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 2000.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Mάργκαρετ Αλεξίου (1939-2026)

Guest Editors / Mάργκαρετ Αλεξίου (1939-2026): Η γυναίκα που μελέτησε πώς πενθούν οι Έλληνες

Καθηγήτρια επί δύο δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, προτού διαδεχθεί τον Γιώργο Σαββίδη στην Έδρα Σεφέρη του Χάρβαρντ, η επιδραστική ερευνήτρια της ελληνικής γραμματείας έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη.
ΚΙΜΩΝ ΒΕΛΙΤΖΑΝΙΔΗΣ
Ίαν ΜακΓιούαν: «Ξέρεις πόσο ανόητοι μπορούν να γίνουν οι έξυπνοι;» 

Βιβλίο / Ίαν ΜακΓιούαν: «Ξέρεις πόσο ανόητοι μπορούν να γίνουν οι έξυπνοι;» 

Λίγο προτού έρθει στην Ελλάδα, ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για το νέο του μυθιστόρημα «Τι μπορούμε να γνωρίζουμε», την τεχνητή νοημοσύνη, την κλιματική αλλαγή, τη μνήμη και τους νέους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια